Versterken sluizen

We versterken en vernieuwen de sluizen op Kornwerderzand en bij Den Oever. In de Waddenzee maken we stormvloedkeringen vóór de schutsluizen. Zo beschermen we de sluizen tegen de kracht van het water bij extreem weer. De spuisluizen gaan we op verschillende onderdelen vernieuwen. Deze dateren net als de schutsluizen uit 1932.

Waarom

De schutsluizen in Den Oever en Kornwerderzand dateren uit de tijd van de aanleg van de Afsluitdijk (1928-1932). Ze zijn zó robuust gebouwd, dat ze nog heel lang mee gaan. Door nu twee stormvloedkeringen te bouwen, gaan de monumentale schutsluizen nóg langer mee, tot ten minsten 2050. Een aantal onderdelen van de spuisluizen zijn verouderd. Die gaan we vervangen.

Hoe

Schutsluizen

We bouwen stormvloedkeringen in de Waddenzee vóór de schutsluizen. Deze stormvloedkeringen beschermen de schutsluizen tegen de kracht van het water bij extreem weer. De keringen vangen dan de zwaarste klappen op.  
In Den Oever breiden we de bestaande schutsluis uit met een keersluis aan de Voorhaven. Als de keersluis – met een breedte van 14 meter – openstaat, vallen de deuren in hun deurkassen en vormen ze één geheel met de schutsluis. Bij hoogwater is de keersluis binnen twee minuten gesloten. Kornwerderzand krijgt een veel bredere keersluis: van wel 53 meter. Deze keersluis, met roldeur, komt voor de draaibruggen aan de Waddenzeekant. De roldeur zit in een deurkas en is niet zichtbaar als de keersluis open is. Het sluiten van deze keersluis duurt in totaal zeven minuten.

De stormvloedkeringen zijn bij normale weersomstandigheden
open, naar verwachting zullen ze een paar keer per
jaar sluiten. Met een stijgende zeespiegel, kan dit oplopen.

Spuisluizen

De spuisluizen gaan we vernieuwen. We vervangen de hefdeuren
en bewegingswerken, versterken de spatschermen en repareren het beton. In de
spuisluizen zit ook nog een defensiebalk. Deze moest de hefdeuren beschermen
ten tijde van oorlog. De balk heeft al lang geleden zijn functie verloren dus
die halen we weg. Rond het sluizencomplex op Kornwerderzand maken een
stabiliteitsconstructie. Dit is nodig omdat de fundering van het complex op
houten palen staat en daardoor gevoelig is voor verplaatsing. In den Oever is
dit niet nodig, omdat het spuicomplex daar op een stalen fundering is gebouwd.
Bij Den Oever komt ook een nieuwe fietsbrug.

Wanneer

De werkzaamheden aan de bouw van de stormvloedkering starten in 2020 en duren tot 2022. Een overzicht van alle werkzaamheden aan de Afsluitdijk vind je op onze homepagina.