egbertdeboer.com
egbertdeboer.com

Afsluitdijk Wadden Center

Het Afsluitdijk Wadden Center is de locatie waar je het verhaal van onder andere  Unesco Werelderfgoed Waddenzee, de wereldunieke Vismigratierivier, het IJsselmeergebied en de ontwikkelingen op en rond de Afsluitdijk kunt beleven. Door de ontwikkeling van deze toeristische toegangspoort op de Afsluitdijk wordt de toeristisch-economische structuur versterkt.

 

Wat is het?

Het Afsluitdijk Wadden Center is een prachtig beleefcentrum. Hier ervaar je het verhaal van UNESCO Werelderfgoed De Waddenzee, de Vismigratierivier, de vernieuwde, toekomstbestendige Afsluitdijk en het IJsselmeer. Het Afsluitdijk Wadden Center is meer dan informatiecentrum. Het is een totaalbeleving met daarin onderdelen die Kornwerderzand en de Afsluitdijk tot een bezienswaardigheid maken!

Beleef de Afsluitdijk

Het Afsluitdijk Wadden Center is het startpunt voor een uitgebreider bezoek aan Kornwerderzand, zoals het Kazemattenmuseum, de mogelijk verruimde schutsluizen, de te renoveren spuisluizen en de nog te realiseren Vismigratierivier.

Waarom is het er?

De Afsluitdijk is een rijke bron van verhalen. In de toekomst komen er alleen nog maar meer verhalen bij. In het Afsluitdijk Wadden Center ontdek je deze verhalen. Hier hopen we je kennis, ideeën en inspiratie te laten opdoen om van je bezoek aan de Afsluitdijk een ware belevenis te maken. Wist je dat nu al jaarlijks zo’n 700.000 mensen de Afsluitdijk bezoeken? Hiervan komt meer dan een kwart uit het buitenland. We verwachten dat nu er meer te beleven is op de Afsluitdijk en in de toekomst nog meer, de bezoekersaantallen nog verder gaan toenemen.

Impuls voor de regionale economie

Wanneer meer bezoekers op de dijk stoppen en er meer (buitenlandse) toeristen komen kan dit een impuls geven aan de regionale economie, bijvoorbeeld omdat zij geld uitgeven voor een kop koffie of geïnteresseerd raken in een langer durende vakantie aan de kop van Noord-Holland en Friesland. 

Wat kun je er beleven?

Het Afsluitdijk Wadden Center is een nieuw centrum waar je een totaalbeleving krijgt over Unesco Werelderfgoed Waddenzee, de unieke Vismigratierivier, het IJsselmeergebied en niet te vergeten de Afsluitdijk zelf. Een bezoek aan dit interactieve centrum geeft een goed beeld van de omgeving, maar ook van de vele waterbouwkundige en andere vernieuwende projecten die hier de komende jaren worden gerealiseerd.

Expositie

In het Afsluitdijk Wadden Center bevindt zich een interactieve beleefexpositie. Hoofdthema is het (over)leven van de Nederlanders in de Delta, door de eeuwen heen en met het oog op de toekomst van klimaatverandering en zeespiegelstijging. Wil je met droge voeten het wad ervaren? Ontdek het in de expositie.

Je waant je een pad door stormen uit het verleden naar de oplossingen van nu. De huidige en toekomstige werkzaamheden aan de dijk kunnen hier op de voet gevolgd worden. Ook kun je inspiratie opdoen voor een bezoek in de regio. Voor kinderen is er o.a. een speeltafel en tekentafel.

Als bezoeker kun je vrij door de expositie rondlopen. Een bezoek duurt gemiddeld drie kwartier tot een uur. Heb je alles in de expositie gezien? Dan kun je ook nog een kijkje op het dak nemen om het IJsselmeer en de Waddenzee in volle glorie te aanschouwen.

Ook voor buitenlandse bezoekers is de expositie goed te volgen met een speciale app 2Discover die in 10 verschillende talen beschikbaar is.

Aquavista

Bezoekers kunnen in deze show mee op een rondvlucht door de ogen van de grutto. Je zweeft over het achterland van de Afsluitdijk. Aquavista duurt in totaal 15 minuten en is toegankelijk met een Aquavista-ticket, aan te schaffen bij de balie voor € 4,50. 

Voor meer informatie zie www.afsluitdijkwaddencenter.nl

SKOM eten & drinken

Na het bezoek aan de expositie kun je ontspannen in SKOM eten & drinken. Hier is naast een prachtig uitzicht over het IJsselmeer extra informatie over het leven van de Nederlanders in de Delta te vinden.

Alvast een indruk krijgen? Bekijk onderstaande trailer.

Financiering

Provincie Fryslân is opdrachtgever en hoofdfinancier van het Afsluitdijk Wadden Center. Daarnaast waren er financiële bijdragen van het Waddenfonds, Rijkswaterstaat, gemeente Súdwest-Fryslân, Nationale Postcode Loterij en de exploitanten.

Studies en onderzoeken

Toeristisch-recreatief gebruik Afsluitdijk – 2018

In 2018 heeft het European Tourism Future Institute (ETFI) onderzoek gedaan naar het toeristisch-recreatief gebruik van de Afsluitdijk.

Toeristisch-recreatieve potenties van de Afsluitdijk – 2014

In 2014 hebben het European Tourism Future Institute (ETFI) en Bureau voor Ruimte & Vrije Tijd onderzoek gedaan naar de wensen van (potentiële) bezoekers aan de Afsluitdijk.

Variantenschetsen toeristische en recreatieve knooppunten

In opdracht van De Nieuwe Afsluitdijk heeft Antea Group voor de knooppunten op de Afsluitdijk schetsvarianten en ontwerpen opgesteld.

Veelgestelde vragen

Hieronder staan de meestgestelde vragen over het Afsluitdijk Wadden Center. Kun je hier geen antwoord vinden op je vraag, neem dan contact op met het Afsluitdijk Wadden Center.

Wat is het Afsluitdijk Wadden Center?

Het Afsluitdijk Wadden Center is een plek waar je verhalen kunt beleven over de Afsluitdijk, de Nederlandse delta, Unesco Werelderfgoed Waddenzee en de Vismigratierivier. De bezoeker krijgt een levendig beeld van de omgeving, maar ook van de vele waterbouwkundige en andere vernieuwende projecten die hier de komende jaren worden gerealiseerd. Het wordt een totaalbeleving met daarin onderdelen die Kornwerderzand en de Afsluitdijk tot een bezienswaardigheid maken.

Wat kan ik er beleven?

In het Afsluitdijk Wadden Center bevindt zich een interactieve beleefexpositie. Hoofdthema is het (over)leven van de Nederlanders in de Delta, door de eeuwen heen en met het oog op de toekomst. De huidige en toekomstige werkzaamheden aan de dijk en de aanleg van de Vismigratierivier kunnen hier op de voet gevolgd worden. Voor kinderen zijn er games, een speel- en tekentafel, en een speciale speurtocht naar Bobby Fish. Vanaf het dak is zowel het IJsselmeer als de Waddenzee in volle glorie te aanschouwen. Onlangs is ook Aqua Vista geopend: een unieke 4D vlucht over de regio.

Wanneer is het open?

Het Afsluitdijk Wadden Center is dagelijks geopend vanaf 10.00 uur.
Het restaurant Skom is ook geopend vanaf 10.00 uur.

Voor welke leeftijdscategorie is het geschikt?

Iedereen is welkom. Van jong tot oud, er is voor iedereen wat te zien en te beleven.

Moet ik entreegeld betalen?

Het Afsluitdijk Wadden Center is gratis toegankelijk. 
Voor Aqua Vista, de 4D-beleving, dient men een ticket aan te schaffen bij de balie voor € 4,50 en € 2,25 voor kinderen tot 12 jaar. Er zijn audiotours beschikbaar in tien talen. De Nederlandse en Friese audiotours zijn gratis, voor andere talen wordt een bijdrage van € 3,50 gevraagd. 

Hoe kom ik er?

Het adres is Afsluitdijk 1c, 8752 TP Kornwerderzand. Er is voldoende parkeergelegenheid (gratis) voor de ingang van het gebouw.

Kan er ik eten/drinken?

Het Afsluitdijk Wadden Center heeft een prachtig restaurant ‘Skom’ met terras direct aan het IJsselmeer, met uitzicht op het kitesurfstrand en de aanlegsteiger.

Is het geschikt voor minder validen?

Ja, het gebouw is geschikt voor mensen die minder goed ter been zijn of in een rolstoel zitten. Er is een lift naar de 1e verdieping. Het dak (uitzichtpunt) is alleen via een trap bereikbaar. De ‘vogelkijkhut’ biedt uitzicht op de Waddenzee, deze is toegankelijk voor minder validen.

Waarom heeft het gebouw zo’n bijzonder ontwerp? 

De hexagon, de zeshoek, is een vorm die in het Afsluitdijk Wadden Center centraal staat. De architect koos hiervoor omdat het verwijst naar basalt en schuim. Natuurlijke vormen die op de Afsluitdijk veel voorkomen. Het ontwerp is van bouwcombinatie Dijkstra Draisma / GEAR Architectencombinatie.

Waarom is het Afsluitdijk Wadden Center er?

De provincie Fryslân ontwikkelde het Afsluitdijk Wadden Center om meer bezoekers naar de Afsluitdijk en de noordelijke provincies te trekken en daarmee een impuls te geven aan de regionale economie. Naar verwachting trekt het centrum straks 60 tot 100 duizend bezoekers per jaar.

Wie is de opdrachtgever?

Provincie Fryslân is initiator, opdrachtgever en hoofdfinancier van het Afsluitdijk Wadden Center. Daarnaast financieren Waddenfonds, Rijkswaterstaat, gemeente Súdwest-Fryslân, de Nationale Postcode Loterij en de exploitanten Bert Kranendonk en Theo op de Hoek mee.

Wie is de beheerder?

De provincie Fryslân is eigenaar van het gebouw. De expositie en de horeca wordt geëxploiteerd door het duo Theo op de Hoek en Bert Kranendonk. De Waddenvereniging en It Fryske Gea bieden excursies met gidsen aan in- en rondom het Afsluitdijk Wadden Center.

Wie hebben meegewerkt?

De expositie is tot stand gekomen in nauwe samenwerking de Waddenvereniging, It Fryske Gea, Rijkswaterstaat en Werelderfgoed Waddenzee. Meer dan honderd partijen hebben het Afsluitdijk Wadden Center mogelijk gemaakt, met speciale dank aan de bewoners van Kornwerderzand.

Wie zijn de financierders?

Provincie Fryslân is initiator, opdrachtgever en hoofdfinancier van het Afsluitdijk Wadden Center. Daarnaast waren er financiële bijdragen van het Waddenfonds, Rijkswaterstaat, gemeente Súdwest-Fryslân, de Nationale Postcode Loterij en de exploitanten. Het gebouw is gerealiseerd door Bouwgroep Dijkstra Draisma, GEAR Architecten en ITBB.