Op de foto zie je een schoolklas die opzoek is naar de blije vis. Een volwassenen, je ziet alleen de arm, houdt een doorzichtig bakje met een vis omhoog. De kinderen kijken geïnteresseerd.
Op de foto zie je een schoolklas die opzoek is naar de blije vis. Een volwassenen, je ziet alleen de arm, houdt een doorzichtig bakje met een vis omhoog. De kinderen kijken geïnteresseerd.

Onderwijs

Er is veel te vertellen over de Afsluitdijk. Het is daarom een goed onderwerp voor kinderen om kennis te maken met heel veel verschillende aspecten zoals : Waterkeringen, zoet en zout water, vismigratie, duurzame energie en nog veel meer! Op deze pagina vind je informatie over beschikbaar lesmateriaal. Liever een bezoek brengen aan de Afsluitdijk? Er zijn zowel binnen- als buitenlessen mogelijk.

Geschiedenis

Al in 1920 werd begonnen met het aanleggen van de Afsluitdijk om Nederland te beschermen tegen het water. Het was het plan van ingenieur Lely. Uiteindelijk werd in 1932 het laatste gat in de Afsluitdijk gedicht. Dat was een prachtig moment, maar niet voor iedereen. Lees er alles over op onze pagina historie.

Blue Energy

Bij het mengen van zoet rivierwater en zout zeewater komt enorm veel energie vrij: Blue Energy (blauwe energie). Met behulp van de theorie uit de lesmodule van Universiteit Wageningen krijgen vwo leerlingen inzicht in de techniek en het proces van Blue Energy.> klik hier voor aanvullende informatie over het lespakket van Blue Energy.

Wetsus heeft een lespakket Blue Energy samengesteld voor scholieren van havo en vwo voor het vak Natuur, Leven & Technologie, NLT. In de module wordt ingegaan op de onderliggende principes van Blue Energy; belangrijke factoren die de energiewinning beïnvloeden, het ontwerp van de installatie, het effect van opschalen, de keuze van de optimale geografische locatie en de integratie en wisselwerking van waterbeheer, ruimtelijke ordening en waterkwaliteit. De gecertificeerde modules kun je gratis downloaden van de website van het bètavak Natuur, Leven en Technologie. Wil je alvast een voorproef van dit lespakket download de pdf versie met de voorproef van het lespakket.

Buitenexcursie 'Op zoek naar de Blije Vis'

Vismigratierivier

Wat is dat eigenlijk, vismigratie? Waarom trekken dieren? En wat is het gevolg van de Afsluitdijk voor trekkende vissen? Na de pauze nemen de gidsen de leerlingen mee naar buiten om bij de waterkant te kijken wat daar allemaal te beleven is. Voor groepen 7 en 8 van de basisschool organiseert It Fryske Gea de excursie 'Op zoek naar de blije vis'
> klik hier voor aanvullende informatie over de excursie van It Fryske Gea.

Schoolreizen

Kazemattenmuseum

Enthousiaste rondleiders delen hun kennis en verhalen en nemen zo uw klas mee in de bewogen geschiedenis van Stelling Kornwerderzand, de plek waar het Nederlandse leger de blitzkrieg van Duitsland even tot stilstand bracht. (diverse leeftijden) > klik hier voor aanvullende informatie over onderwijs bij het Kazemattenmuseum.

Afsluitdijk Wadden Center

In het Afsluitdijk Wadden Center is er een interactieve beleefexpositie, leuk voor jong en oud. Voor kinderen is er een speeltafel en tekentafel, en een speciale speurtocht naar Bobby Fish. > klik hier voor aanvullende informatie over Afsluitdijk Wadden Center.
Er worden ook groepsrondleidingen gegeven in het Afsluitdijk Wadden Center (diverse leeftijden) > klik hier voor aanvullende informatie over de groepsrondleidingen.

Downloads

Download hier een werkblad met Wist-je-datjes en een woordzoeker over de Afsluitdijk

Download hier een werkblad met Wist-je-datjes en de wat past bij wat over de Afsluitdijk

Download hier een werkblad met een doolhof over de Afsluitdijk

Download hier een werkblad met Wist-je-datjes en rebus over de Afsluitdijk

Download hier de kleurplaat dieren op de Afsluitdijk

Download hier de kleurplaat Vis