Activiteiten

Wat kun je allemaal doen op de Afsluitdijk? Stop eens in plaats van door te rijden voor één van de vele activiteiten!

Bezoek het Afsluitdijk Wadden Centrum

Op de Afsluitdijk, bij Kornwerderzand, staat een opvallend gebouw, als een schuimkraag op de dijk: Het Afsluitdijk Wadden Center. Dit centrum biedt een totaalbeleving over Unesco Werelderfgoed Waddenzee, de unieke Vismigratierivier, het IJsselmeergebied en niet te vergeten de Afsluitdijk zelf.

Bekijk in het linkermenu alle andere activiteiten die mogelijk zijn op de Afsluitdijk.

Expositie
In het Afsluitdijk Wadden Center bevindt zich een interactieve beleefexpositie.
Je waant je een pad door stormen uit het verleden naar de oplossingen van nu. Voor kinderen is er een speeltafel en tekentafel, en een speciale speurtocht naar Bobby Fish.
De expositie is gratis van maandag t/m zondag van 10:00 tot 18:00 uur te bezichtigen.
Klik hier voor aanvullende informatie of stuur een e-mail naar sales@afsluitdijkwaddencenter.nl

SKOM – eten en drinken
Na het bezoek aan de expositie kun je met prachtig uitzicht over het IJsselmeer ontspannen een hapje eten en drinken in restaurant SKOM.
SKOM – eten en drinken is van maandag t/m zondag geopend vanaf 10.00 (wisselende sluitingstijden).

Groepen
Voor groepsreserveringen kun je contact opnemen via sales@afsluitdijkwaddencenter.nl

Bezoek het Monument

Het Monument is een uitkijktoren waar je kunt genieten van het uitzicht over de dijk, het IJsselmeer en UNESCO Werelderfgoed Waddenzee. Het Monument staat op de  plaats waar de Afsluitdijk is dichtgemaakt. Deze toren is ontworpen door de Nederlandse architect Willem Dudok, en is in 1933 gebouwd. Dit punt heet de Vlieter, het wordt daarom ook wel het Vlieter Monument genoemd.

Aan de Waddenzeekant zijn de standbeelden van ingenieur Cornelis Lely en de stenenlegger te zien. Daarnaast is er een zuil met informatie over de historie en totstandkoming van de Afsluitdijk.
Bij de lunchroom aan de IJsselmeer kant kun je binnen of op het terras iets lekkers eten of drinken en genieten van het zicht over het IJsselmeer.  Meer info vind je op www.lunchroomhetmonument.nl

In de toekomst willen we bezoekers meer kunnen bieden. Daarom willen we hier de bestaande voorzieningen verbeteren. Lees hier meer over de Recreatieve ontwikkelingen van het Monument.

Bezoek het Kazemattenmuseum

Bij Den Oever en Kornwerderzand stuit je op een complex kazematten. Dit zijn betonnen bunkers die verscholen liggen onder een laag aarde. De verdedigingswerken moesten voorkomen dat een vijand snel over de dijk oprukte naar het hart van Nederland. Het kazemattenmuseum in Kornwerderzand besteedt onder andere aandacht aan het leven in deze verdedigingswerken en de Duitse aanval in mei 1940.

Eind mei 2019 is een de herinrichting van het museum geopend. Vind meer informatie en openingstijden op de website.

Kitesurfen

Aan de Afsluitdijk bij Kornwerderzand ligt een mooie kitesurfspot waar zowel beginners als gevorderden prima kunnen kitesurfen. Hier kun je staan, mits je tussen de bufferzone en de gele ton blijft kiten. Ga je verder het IJselmeer op dan is het een must dat je jezelf kunt redden in diep water.

Het surfgebied van Kornwerderzand is opengesteld van 1 mei tot en met 1 oktober. In dit gebied is er bijna altijd voldoende wind, de gemiddelde wind ligt op 16,4 knopen.
 
Op de website van de Nederlandse Kitesurf Vereniging lees je meer over deze surfspot en de regels die hier gelden.

Heb je nog niet zo veel ervaring met Kitesurfen dan kun je ook terecht bij onderstaande Kitesurfscholen in Kornwerderzand: 
www.kitesurfles.net   www.antixsports.com   www.northwestkiteboarding.com 

Wandelen

Wandelen over de Afsluitdijk is een bijzondere ervaring met een weids uitzicht van het Wad! Er zijn ambities om een wandelpad aan te leggen over de dijk.  Van 1 april 2019 tot 1 april 2022 is het fiets- en wandelpad afgesloten in verband met het versterken van de dijk en worden wandelaars vervoerd met een pendelbus.

Op vier zondagen in 2019 is het fietspad echter wel geopend van 7.00 – 19:00 uur: 23 juni, 21 juli, 4 en 18 augustus.

Bij Den Oever kun je een wandeling maken in het Robbenoord-bos of in het Dijksgatbos. Het Robbenoordbos, aan de rand van Wieringen, is ook een bijzonder bos.

In Cornwerd start een wandeling langs pittoreske dorpjes naar Hindeloopen. Onderweg kom je langs molens, kerken, scheepswerven en een ambachtelijke kaasmakerij. Een aantal dorpen op de route heeft een beschermd dorpsgezicht. Een prachtige wandeling door het Friese platteland van 20,2 km.

In Zurich begint de Waddenzeekustroute: een lange afstandswandeling naar Lindern in Duitsland (261 km).

In april 2017 is het vernieuwde Zuiderzeepad geopend. Deze route is nu maar liefst 492 kilometer lang is en daarmee de langste rondwandeling van Nederland.

Fietsen

Van 1 april 2019 tot 1 april 2022 is het fietspad (deels) afgesloten. Voor fietsers en wandelaars zetten we pendelbussen in. Kijk voor meer info over de vertrektijden bij de fietsbus dienstregeling.

Op vier zondagen in 2019 is het fietspad echter wel geopend van 7.00 – 19:00 uur: 23 juni, 21 juli, 4 en 18 augustus.

Er wordt een geheel nieuw fiets- en wandelpad aangelegd. Dit pad gaat langs het UNESCO Werelderfgoed de Waddenzee, zodat je kunt genieten van dit prachtige gebied.

Rondje IJsselmeer, is een begrip onder de fietsers. Veel wielrenners stellen zich het rondje IJsselmeer tot doel. Het rondje varieert van 250 tot 300 km, afhankelijk van de route. We raden je aan om je goed voor te bereiden.

Wadlopen

Het Wad biedt een ongekend mooi stukje natuur, rust en vrijheid. Bij Den Oever kun je wadlopen. Hoor de stilte, zwerf over de zandplaat en verken de wadbodem met een hark, schep en zeef. Probeer garnalen te vangen met een duwnet en zoek met een ‘waddendetector’ naar verborgen kokkels vlak onder het zand. Bij het VVV kantoor kun je meer informatie krijgen en reserveren.

Camperplaatsen

De camperplaats en het dagrecreatieterrein aan de Waddenzijde bij Kornwerderzand heeft een aantrekkingskracht voor de meer avontuurlijke recreanten. De ruigheid geeft deze plek de charme die door de camperbezitters zo hoog wordt gewaardeerd. Bij mooi weer wordt genoten van het uitzicht in combinatie met activiteiten als vissen of (kite)surfen. Vanuit je eigen camper kun je op de camperplaatsen bij Kornwerderzand de omgeving van het waddengebied in alle rust in je opnemen. We hebben de ambitie om zowel het kitesurfstrand als de camperplaatsen op te waarderen.

Let op! Voor de inrichting van een werkterrein bij Kornwerderzand is het dagrecreatieterrein (de zogenoemde camperplaatsen) afgesloten van 1 februari 2019 tot 2023. De aanlandsteiger/laad- en loswal is in deze periode alleen beschikbaar voor de nood- en hulpdiensten. Op het terrein is vanaf 1 februari 2019 een wegsleepregeling van kracht.

Werkbezoeken

Wil je meer weten over de vele projecten die op en rondom de Afsluitdijk plaatsvinden? Dan kun je een werkbezoek aanvragen. Werkbezoeken vinden meestal plaats in het Afsluitdijk Wadden Center. Voor het plaatsen van een groepsreservering kun je contact opnemen met sales@afsluitdijkwaddencenter.nl

Overige activiteiten

Houd de website van de VVV’s in Fryslân en Noord-Holland in de gaten voor meer activiteiten op en rondom de Afsluitdijk.
Voor activiteiten in de regio kun je ook kijken op de website van Gemeente Harlingen,Gemeente Súd-West Fryslan of Gemeente Hollands Kroon