Ontwerp van het belevingspunt bij Den Oever. We kijken links uit over het water. Op het land, rechts, ligt een soort vlonder en loopt een persoon. Aan de vlonder staat een tekstbordje en in de verte zie je het belevingspunt. Dit zijn twee gele schijven boven elkaar.
Ontwerp van het belevingspunt bij Den Oever. We kijken links uit over het water. Op het land, rechts, ligt een soort vlonder en loopt een persoon. Aan de vlonder staat een tekstbordje en in de verte zie je het belevingspunt. Dit zijn twee gele schijven boven elkaar.

Activiteiten

Wat kun je allemaal doen op de Afsluitdijk? Stop eens voor één van de vele bezienswaardigheden en activiteiten! Of doe de digitour 2Discover.

Afsluitdijk Wadden Center

Op de Afsluitdijk, bij Kornwerderzand, staat een opvallend gebouw, als een schuimkraag op de dijk: Het Afsluitdijk Wadden Center. Dit centrum biedt een totaalbeleving over Unesco Werelderfgoed Waddenzee, de unieke Vismigratierivier, het IJsselmeergebied en niet te vergeten de Afsluitdijk zelf.

Bekijk in het menu alle andere activiteiten die mogelijk zijn op de Afsluitdijk.

Expositie

In het Afsluitdijk Wadden Center bevindt zich een interactieve beleefexpositie.
Je waant je een pad door stormen uit het verleden naar de oplossingen van nu. Voor kinderen is er een speeltafel en tekentafel, en een speciale speurtocht naar Bobby Fish. Hier krijg je meer informatie over de openingstijden van het Afsluitdijk Wadden Center of stuur een e-mail naar sales@afsluitdijkwaddencenter.nl

SKOM – eten en drinken

Na het bezoek aan de expositie kun je met prachtig uitzicht over het IJsselmeer ontspannen een hapje eten en drinken in restaurant SKOM.

Groepen

Voor groepsreserveringen kun je contact opnemen door te mailen met de sales afdeling van het Afsluitdijk Wadden Center via sales@afsluitdijkwaddencenter.nl

2 Discover

Op de Afsluitdijk kun je met je mobiel in de hand op meerdere locaties meer te weten komen via de digitale tour 2Discover.

Je kunt zo ter plaatse via beeld, video en podcasts genieten van alles dat de Afsluitdijk te bieden heeft. De app wordt aangeboden in het Nederlands, Engels en Duits.

De infopunten zijn aangegeven op een landkaartje. Je kunt inzoomen op verschillende locaties, zoals Den Oever, Breezanddijk, Kornwerderzand maar ook Zurich. Bij elke GPS locatie staan meerdere bolletjes/ attracties. Passanten kunnen hier bijvoorbeeld lezen over de Waddenzee, de Kazematten maar ook over het (voormalige) werkeiland bij Breezanddijk.

Onze 2Discover route sluit aan bij routes in de buurt, zoals die van gemeente Hollands Kroon en het Afsluitdijk Wadden Center.

Klik hier om naar de 2Discover pagina te gaan waar je wordt doorgeleid naar de app.

Het Monument

Het Monument is een uitkijktoren waar je kunt genieten van het uitzicht over de dijk, het IJsselmeer en UNESCO Werelderfgoed Waddenzee. Het Monument staat op de plaats waar de Afsluitdijk is dichtgemaakt (tussen Breezanddijk en Den Oever). Deze toren is ontworpen door de Nederlandse architect Willem Dudok, en is in 1933 gebouwd. Dit punt heet de Vlieter, het wordt daarom ook wel het Vlieter Monument genoemd.

Aan de Waddenzeekant zijn de standbeelden van ingenieur Cornelis Lely en de stenenlegger te zien. Daarnaast is er een zuil met informatie over de historie en totstandkoming van de Afsluitdijk.
De lunchroom is tijdelijk gesloten.

In de toekomst willen we bezoekers meer kunnen bieden. Daarom willen we hier de bestaande voorzieningen verbeteren. Klik hier voor meer informatie.

Transformatorstation Windpark Fryslân

Bezoek eens het transformatorstation van Windpark Fryslân bij Breezanddijk, open voor publiek sinds oktober 2021.

Met de virtuele tour Wie Watt Stroom leer je alles over het windpark in het IJsselmeer.
Volg de groene stroom van windturbine tot stopcontact met de gratis virtuele rondleiding Wie Watt Windenergie! Scan met je eigen telefoon de QR-code op het raam en bekijk de video waarin het apparaat achter het glas tot leven komt. De virtuele rondleiding geeft een introductie op Windpark Fryslân en maakt het onzichtbare zichtbaar.

Vanuit huis kun je de rondleiding ook volgen

qr code om de rondleiding te starten bij windpark fryslân
Scan de QR code of klik erop

Op je telefoon ontdek je zo de duurzame werking van het gebouw. De route is leuk voor zowel de geïnteresseerde leek als voor elektrotechnische vakgenoten.

Voor meer informatie over windpark ga je naar www.windparkfryslan.nl

opening van het transformatorstation Windpark Fryslân
Het transformatorstation bij Breezanddijk

Kazemattenmuseum

Bij Den Oever en Kornwerderzand stuit je op een complex kazematten. Dit zijn betonnen bunkers die verscholen liggen onder een laag aarde. De verdedigingswerken moesten voorkomen dat een vijand snel over de dijk oprukte naar het hart van Nederland. Het kazemattenmuseum in Kornwerderzand besteedt onder andere aandacht aan het leven in deze verdedigingswerken en de Duitse aanval in mei 1940.

Eind mei 2019 is een gehele nieuwe herinrichting van het museum geopend. Vind meer informatie en openingstijden van het Kazemattenmuseum op de website.

Het Kazemattenmuseum met uitzicht op Kornwerderzand

Waddenpoort Den Oever – Uitkijkpunt

Het Waddenbelevingspunt in Den Oever is een uitkijkpunt over de Waddenzee. U kunt uitkijken over natuurgebied ’t Schor, de leidam met de grootste lepelaarskolonie van Europa (Vogelsandt), het voormalige eiland Wieringen, de haven van Den Oever en de Afsluitdijk.

De eyecatcher is voorzien van informatiepanelen, waarop de bezoeker van alles te weten komt over de fauna boven en onder water, over het waddengebied en natuurlijk over de bijzondere vogels die in het gebied verblijven: als tussenstop of als permanente woonplek. Op de Leidam, ook wel ‘de banaan’ genoemd omdat het die vorm heeft, is in de zomer de grootste lepelaar kolonie van Europa te vinden. Om ver te kunnen kijken zijn er twee telescopen op het bovenste bordes geplaatst. Klik hier voor meer informatie over Waddenpoort Den Oever.

Kitesurfen

Aan de Afsluitdijk bij Kornwerderzand ligt een mooie kitesurfspot waar zowel beginners als gevorderden prima kunnen kitesurfen. Hier kun je staan, mits je tussen de bufferzone en de gele ton blijft kiten. Ga je verder het IJsselmeer op dan is het een must dat je jezelf kunt redden in diep water.

Het surfgebied van Kornwerderzand is opengesteld van 1 mei tot en met 1 oktober. In dit gebied is er bijna altijd voldoende wind, de gemiddelde wind ligt op 16,4 knopen.
 
Op de website van de Nederlandse Kitesurf Vereniging lees je meer over deze surfspot en de regels die hier gelden.

Heb je nog niet zo veel ervaring met Kitesurfen dan kun je ook terecht bij Kitesurfscholen in Kornwerderzand. Bezoek hier hun website:
www.kitesurfles.net,   www.antixsports.com of   www.northwestkiteboarding.com 

Wandelen

Wandelen over de Afsluitdijk is een bijzondere ervaring met een weids uitzicht van het Wad! Er zijn ambities om een wandelpad aan te leggen over de dijk.  Het fiets- en wandelpad is momenteel afgesloten in verband met het versterken van de dijk en daarom worden wandelaars vervoerd met een pendelbus. Lees op de pagina fietsbus meer over de algemene informatie over de fietsbus.

Bij Den Oever kun je een wandeling maken in het Robbenoord-bos of in het Dijksgatbos. Het Robbenoordbos, aan de rand van Wieringen, is ook een bijzonder bos.

In Cornwerd start een wandeling langs pittoreske dorpjes naar Hindeloopen. Onderweg kom je langs molens, kerken, scheepswerven en een ambachtelijke kaasmakerij. Een aantal dorpen op de route heeft een beschermd dorpsgezicht. Een prachtige wandeling door het Friese platteland van 20,2 km.

In Zurich begint de Waddenzeekustroute: een lange afstandswandeling naar Lindern in Duitsland (261 km).

In april 2017 is het vernieuwde Zuiderzeepad geopend. Deze route is nu maar liefst 492 kilometer lang is en daarmee de langste rondwandeling van Nederland.

Wadlopen

Het Wad biedt een ongekend mooi stukje natuur, rust en vrijheid. Bij Den Oever kun je wadlopen. Hoor de stilte, zwerf over de zandplaat en verken de wadbodem met een hark, schep en zeef. Probeer garnalen te vangen met een duwnet en zoek met een ‘waddendetector’ naar verborgen kokkels vlak onder het zand. Bij het VVV kantoor kun je meer informatie krijgen en reserveren voor het wadlopen.

Fietsen

In verband met werkzaamheden is het fietspad (deels) afgesloten. Voor fietsers en wandelaars zetten we pendelbussen in. Kijk voor meer informatie over de vertrektijden bij de fietsbus dienstregeling.

Openstelling fiets- en wandelpad 1 en 2 juli 2023

Op zaterdag 1 juli en zondag 2 juli opent Rijkswaterstaat het fietspad op de Afsluitdijk voor fietsers en wandelaars. De tijdelijke openstelling is één van de maatregelen om fietsen en wandelen over de Afsluitdijk mogelijk te maken nu de werkzaamheden op de Afsluitdijk langer duren dan aanvankelijk werd gedacht. Klik hier voor meer informatie.

Er wordt een geheel nieuw fiets- en wandelpad aangelegd. Dit pad gaat langs het UNESCO Werelderfgoed de Waddenzee, zodat je kunt genieten van dit prachtige gebied.

Rondje IJsselmeer is een begrip onder de fietsers. Veel wielrenners stellen zich het rondje IJsselmeer tot doel. Het rondje varieert van 250 tot 300 km, afhankelijk van de route. We raden je aan om je goed voor te bereiden. Lees hier meer over een rondje IJsselmeer.

Boottochten

Boottochten langs de dijkversterking (mei 2023 – augustus 2023)
Op veler verzoek zijn er weer boottochten langs de dijkversterkingswerkzaamheden van de Afsluitdijk. Vanuit de haven Den Oever worden boottochten georganiseerd. Op een authentieke vissersboot vaar je op de Waddenzee, langs de Afsluitdijk en de werkzaamheden. Deze boottochten zijn gratis. In ongeveer twee en een half uur krijg je een uniek zicht op het werk vanaf het water. Een enthousiaste gids geeft onderweg tekst en uitleg over dijkversterking, de bouw van de spuisluizen en gemalen, natuur en visserij. Een unieke beleving! Reserveren kan via onze website www.reserveren.deafsluitdijk.nl

Dagtochten Onder zeil van zoet naar zout
Vanuit Harlingen worden (in de zomerperiode) regelmatig boottochten georganiseerd door de Waddenvereniging. Tijdens de dagtocht “Onder zeil van zout naar zoet’ van de Waddenvereniging volg je het spoor van de trekvis van werelderfgoed Waddenzee naar het IJsselmeer. Van Harlingen zeil je naar het Afsluitdijk Wadden Center op Kornwerderzand en kom je van alles te weten over de bijzondere onderwaternatuur en het unieke project Vismigratierivier. Onderweg geniet je van de wind in de zeilen en ontdek je het unieke gevoel van zeilen over Werelderfgoed Waddenzee. Meer informatie over de boottochten vind je bij de Waddenvereniging.

Boottochten natuur
Vanuit Den Oever kun je deelnemen aan avontuurlijke boottochten naar zeehonden en andere zeedieren. De schepen nemen je mee naar de mooiste plekjes van de Waddenzee die vanaf de dijk niet zichtbaar zijn. Je bezoekt de Wieringer gronden en je komt van alles te weten over het bijzondere gebied. Vanaf het dek is het boven-waterleven goed te zien: duizenden zeevogels in alle soorten en maten. Bij laag water kun je de zeehonden op de zandbanken bekijken. Speur de zee af met een verrekijker, snuif de zilte zeelucht op en geniet van de zon en de serene rust. Infomeer eens bij de VVV voor meer informatie.

Lees meer informatie over de activiteiten in VVV Noord-Holland

Camperplaatsen

De camperplaats en het dagrecreatieterrein aan de Waddenzijde bij Kornwerderzand heeft een aantrekkingskracht voor de meer avontuurlijke recreanten. De ruigheid geeft deze plek de charme die door de camperbezitters zo hoog wordt gewaardeerd. Bij mooi weer wordt genoten van het uitzicht in combinatie met activiteiten als vissen of (kite)surfen. Vanuit je eigen camper kun je op de camperplaatsen bij Kornwerderzand de omgeving van het waddengebied in alle rust in je opnemen. We hebben de ambitie om zowel het kitesurfstrand als de camperplaatsen op te waarderen.

Let op! Voor de inrichting van een werkterrein bij Kornwerderzand is het dagrecreatieterrein (de zogenoemde camperplaatsen) afgesloten van 1 februari 2019 tot 2023. De aanlandsteiger/laad- en loswal is in deze periode alleen beschikbaar voor de nood- en hulpdiensten. Op het terrein is vanaf 1 februari 2019 een wegsleepregeling van kracht.

Bekijk de werkzaamheden

Wil je de werkzaamheden op de Afsluitdijk van dichtbij bekijken? Dat kan veilig vanuit drie locaties op de dijk! Ben je op de dijk tussen Den Oever en Zurich, dan kun je tevens een digitale tour volgen om meer te weten komen over het verleden, het heden en in de toekomst van deze omgeving.

bezioekers beklimmen het uitkijkpunt bij Den Oever
Bezoekers bij het uitkijkpunt in Den Oever

Er zijn drie uitkijkpunten: bij Den Oever, bij Breezanddijk en op Kornwerderzand. In Den Oever kun je de nieuwe keersluis en het sluiscomplex bij Den Oever zien. Bij Breezanddijk kun je de 89 windmolens van Windpark Fryslân van dichtbij bekijken. Daarnaast kun je vanaf hier starten met de interactieve Wie Watt Windenergie rondleiding. Vlakbij het Kazemattenmuseum bij Kornwerderzand staat het uitkijkpunt Vismigratierivier. Wandelaars kunnen vanaf dit uitkijkpunt de aanleg van de Vismigratierivier volgen en uitkijken over het IJsselmeer.

Lees hier meer over de uitkijkpunten.

Onderwijs

De Afsluitdijk kan als bron worden gebruikt om veel onderwerpen uit te leggen aan leerlingen en studenten. Wat is een waterdam? Hoe wek je energie op uit zoet en zout water? Wat is een Vismigratierivier?

We richtten er een speciale onderwijspagina voor in. Lees meer over de onderwijspagina.

Werk-/ projectbezoeken

Wil je meer weten over de vele projecten die op en rondom de Afsluitdijk plaatsvinden? Dan kun je een verzoek tot een projectbezoek aanvragen via info@deafsluitdijk.nl

Club Afsluitdijk

De Afsluitdijk is eigenlijk van iedereen!
Heb jij een idee om de Afsluitdijk nóg een stukje mooier te maken? Dan kun je je melden bij Club Afsluitdijk! Club Afsluitdijk is een initiatief van bouwconsortium Levvel (BAM, Van Oord en Rebel) dat plannen vanuit de omgeving ondersteunt. Met de kennis, kunde en eventuele financiële bijdrage kan jouw idee voor de Afsluitdijk werkelijkheid worden. Samen kijken we naar de mogelijkheden!

Jouw idee moet wel voldoen aan drie voorwaarden:

  • Het plan heeft geen invloed op de werkzaamheden voor de dijkversterking (Het combineren van werkzaamheden of samenwerken is wel mogelijk);
  • Bij de uitwerking van het idee is alleen medewerking nodig van Levvel, je blijft zelf de leider / regisseur van je plan;
  • Het plan bevat een raming en overzicht van de kosten, waarbij een (beperkte) financiële bijdrage vanuit Club Afsluitdijk mogelijk is.

Lopende initiatieven die Club Afsluitdijk al ondersteunt / mede mogelijk maakt zijn bijvoorbeeld:
Het Zuyderzeefilmfestival, De Zaadhofjes van de Afsluitdijk: bloembakken van Het Levend Archief met een weerspiegeling van het leven op de Afsluitdijk en het uitwerken van een projectplan voor het Kazemattenmuseum.

Stuur jouw plan met een overzicht van de geplande kosten per email naar info@levvel.eu. Levvel ziet jouw ideeën graag tegemoet!

Overige activiteiten

VVV-kantoren

Houd de website van de VVV’s in Fryslân en Noord-Holland in de gaten voor meer activiteiten op en rondom de Afsluitdijk.

Lees meer informatie over de activiteiten in VVV Fryslân

Lees meer informatie over de activiteiten in VVV Noord-Holland

Gemeenten

Voor activiteiten in de regio kun je ook kijken op de website van Gemeente Harlingen,Gemeente Súd-West Fryslan of Gemeente Hollands Kroon

Klik hier voor meer informatie over de activiteiten in regio Gemeente Harlingen

Klik hier voor meer informatie over de activiteiten in regio Gemeente Súd-West Fryslân

Klik hier voor meer informatie over de activiteiten in regio gemeente Hollandse Kroon