Verkeer op de Afsluitdijk door een open brug. Er staat een lange rij auto's en vrachtwagens bij de sluizen.
Verkeer op de Afsluitdijk door een open brug. Er staat een lange rij auto's en vrachtwagens bij de sluizen.

Hinder

Je ondervindt mogelijk hinder van de werkzaamheden op de Afsluitdijk. Op de homepagina vind je een tabel met de geplande werkzaamheden.

De komende jaren sturen we je met regelmaat een nieuwsbrief over de geplande werkzaamheden en de hinder die het geeft. Zorg ervoor dat jij deze informatie in je inbox ontvangt: Klik hier om je te aanmelden voor de hinder-nieuwsbrief

Actuele reisinformatie voor onderweg

Check voor vertrek je route via vanAnaarBeter.nl Actuele reisinformatie vind je via de volgende Twitter accounts: @RWSVerkeersinfo@RWS_mn@ANWBverkeer
Heb je een aanvullende vraag over de werkzaamheden?
Neem dan contact op met Loket Afsluitdijk door te bellen naar 0800 – 6040 of door te mailen naar loket@deafsluitdijk.nl

1 rijbaan gesloten

Vanaf 24 juni 2019 ondervindt autoverkeer hinder op de Afsluitdijk doordat 1 rijbaan (steeds op andere delen van de weg) is afgesloten. Verkeer wordt omgeleid via de andere rijbaan, waardoor er 1 rijstrook per rijrichting beschikbaar is.
Vanaf medio maart 2020 werkt Rijkswaterstaat aan de weg tussen het Monument en Breezanddijk (vanaf hectometer 78,8 tot 84,5). We verbreden onder meer de vluchtstrook en vervangen het wegdek. Het gedeelte op de noordelijke rijbaan (richting Noord-Holland) is inmiddels gereed. Op dit moment is de zuidelijke rijbaan (richting Friesland) over dit gedeelte afgesloten, zodat we hier de werkzaamheden kunnen uitvoeren. Het verkeer leiden we nu over de noordelijke rijbaan. De werkzaamheden duren tot eind juli. Vanaf augustus volgen de werkzaamheden aan het volgende gedeelte van de weg tussen Breezanddijk en Kornwerderzand. Houd rekening met langere reistijden die in de spits en in de zomerperiode kunnen oplopen tot 30 minuten.

Avond- en nachtafsluiting A7 tussen Zurich en Den Oever op 23 november 2021

De Afsluitdijk is in de avond van dinsdag 23 november 2021 vanaf 19:00 uur tot woensdag 24 november 2021 tot 05.00 uur tussen Den Oever en Knooppunt Zurich in beide richtingen afgesloten voor het verkeer.

De extra reistijd bedraagt tussen de 10 en 90 minuten, afhankelijk van vertrekpunt en bestemming.

Verkeer naar Friesland:

  • Verkeer uit het (zuid)westen van Nederland richting Friesland kan omrijden via de A9/A1 en de A6.
  • Verkeer uit de kop van Noord-Holland richting Friesland kan gebruikmaken van de N307 Houtribdijk (Enkhuizen – Lelystad) en de A6.

Verkeer naar Noord-Holland en het (zuid)westen van Nederland:

  • Verkeer uit Friesland richting het (zuid)westen van Nederland kan omrijden via de A6/A1 en A9.
  • Verkeer uit Friesland richting de kop van Noord-Holland kan omrijden via de A6 en de N307 Houtribdijk (Lelystad – Enkhuizen).

Breedtebeperking voor exceptioneel transport

Op de Afsluitdijk geldt de komende jaren een breedtebeperking voor voertuigen breder dan 3,00 m. Gewone vrachtwagens kunnen daarmee gewoon over de Afsluitdijk rijden.
Voertuigen die, inclusief lading, breder zijn dan 3,00 m, moeten via een andere route rijden.
We treffen deze maatregel omdat er bij de spuisluizen gedurende het hele project extra verkeersmaatregelen gelden. De weg is hierdoor zo smal, dat het niet veilig is om hier met voertuigen breder dan 3,00 m. te rijden. Als we momenten hebben dat dit wel mogelijk is, communiceren we dit met de brancheorganisaties en RDW.

Terrein vluchthaven Breezanddijk Waddenzeezijde gesloten

Levvel richt bij Breezanddijk een werkterrein in voor opslag en logistiek. Daarom is het terrein aan de noordzijde (Waddenzeekant) afgesloten vanaf 19 augustus 2019 tot en met 2022. De vluchthaven blijft beschikbaar voor schepen in nood en bij calamiteiten. De haven wordt uitgebaggerd en op diepte gebracht en het terrein wordt opgehoogd, zodat de bouwkeet en de werkplaats hoogwatervrij komen te staan. Vanaf de parallelweg komt er een extra toegangsweg naar het werkterrein voor bouwverkeer. De bestaande halte van de fietsbus wordt daarom iets verplaatst.

Dagrecreatieterrein Kornwerderzand gesloten

Aannemerscombinatie Levvel (BAM, Van Oord en Rebel) werkt in opdracht van Rijkswaterstaat aan de versterking van de Afsluitdijk. Levvel treft voorbereidingen voor de start van de werkzaamheden waaronder het inrichten van meerdere werkterreinen. Voor de inrichting van een werkterrein bij Kornwerderzand wordt het dagrecreatieterrein (de zogenoemde camperplaatsen) afgesloten van 1 februari 2019 tot 2023 (de hele duur van de werkzaamheden aan de Afsluitdijk). De aanlandsteiger/laad- en loswal is in deze periode alleen beschikbaar voor de nood- en hulpdiensten. Op het terrein is vanaf 1 februari 2019 een wegsleepregeling van kracht.

Scheepvaart hinder

Eén van de twee doorvaartopening van de bruggen bij Kornwerderzand is afgesloten van maandag 1 november tot en met 6 maart 2022, namelijk de westelijke doorvaartopening. Alle scheepvaart moet gedurende deze periode door de oostelijke doorvaartopening passeren.

In november 2021 worden er ook werkzaamheden uitgevoerd om de bediening van de bruggen en sluizen aan het Lorentzcomplex in Kornwerderzand te verbeteren. Hierdoor is de vaarweg gestremd van 20 november 6.00 tot 24 november 22.00 uur. Vaarverkeer kan omvaren via de Stevinsluizen bij Den Oever.

Fietspad afgesloten

Tijdens de werkzaamheden aan de Afsluitdijk is het fietspad afgesloten. Het versterken van de Afsluitdijk is een grootse klus. De veiligheid voor weggebruikers én voor de mensen die het werk uitvoeren staat voorop. Om het werk aan de kant van de Waddenzee veilig te kunnen uitvoeren sluiten we daarom het fietspad af.

Alternatief vervoer fietsers

Voor voetgangers en (brom)fietsers regelen we vervangend vervoer in de vorm van een fietsbus. Voetgangers en (brom)fietsers kunnen tijdens de afsluiting van het fietspad kosteloos gebruik maken van een fietsbus, daarin kunnen we ook (brom)fietsen vervoeren. De bus heeft ruimte voor 15 personen. Ook bromfietsen kunnen mee (maximaal 3), maar hierdoor kunnen er wel minder fietsen mee. Klik hier voor de dienstregeling, de locaties van de bushaltes en het vervoer van minder-valide voertuigen en andere speciale voertuigen.
De fietsbus heeft een winterdienstregeling én een zomerdienstregeling.
Bij Breezanddijk is er alléén een bushalte als je vanaf Friesland komt.
Voor meer informatie over de bus en coronamaatregelen verwijzen we je naar de fietsbuspagina. Klik hier voor de fietsbuspagina.

Vind jij wat je zoekt?

Om onze website te verbeteren, willen we graag weten wat jij als bezoeker vindt van de site.
We waarderen het enorm als je ons wilt helpen door de enquête in te vullen, dit kost ca. 2 minuten van je tijd.
Alvast bedankt!

Ga naar de enquête