hinder-op-de-afsluitdijk-banner
hinder-op-de-afsluitdijk-banner

Hinder op en rond de Afsluitdijk

Rijkswaterstaat en De Nieuwe Afsluitdijk werken aan de versterking en vernieuwing van de Afsluitdijk, zodat Nederland ook in de toekomst beschermd is tegen water. Deze werkzaamheden veroorzaken hinder voor vaar- en weggebruikers. Door de werkzaamheden moet je rekening houden met extra reistijd. Op deze pagina houden we je op de hoogte van de geplande werkzaamheden en geven we je tips voor een reis over de Afsluitdijk.

Algemene hinderinformatie

Werkzaamheden oktober 2023 – april 2024

In het najaar 2023 en in het voorjaar 2024 worden op diverse locaties op de Afsluitdijk gewerkt. Door werkzaamheden aan het grootste gemaal van Europa en de nieuwe spuisluizen is maar van één van de twee rijstroken per richting ter hoogte van Den Oever beschikbaar. Dat geldt ook voor de rijstroken ter hoogte van Kornwerderzand waar we aan de doorgang van de Vismigratierivier en de nieuwe keersluis werken tot eind november 2023. Daarnaast zijn onderhoudswerkzaamheden bij de bruggen gepland die voor vaarwegstremmingen voor scheepvaart zorgen.

Een plattegrond van de Afsluitdijk waarop is aangegeven op welke trajecten in het najaar van 2023 en ook in het voorjaar van 2024 hinder voor wegverkeer en/of scheepvaart zorgen.

Bereid je reis goed voor, vermijd indien mogelijk de drukke momenten en houd rekening met langere reistijd. Check de actuele hindertabel voor een uitgebreid overzicht van afsluitingen, stremmingen en of omleidingen. Wil je tips over wegverkeer of scheepvaart, klik dan op de desbetreffende pagina.

Actuele hindertabel

Werkzaamheden en hinder

Verkeer wordt steeds op andere delen van de weg over 1 rijbaan geleid, per rijrichting is hier steeds 1 rijstrook beschikbaar.

Er worden o.a. een gemaal en nieuwe spuisluizen gebouwd. Ook de bestaande spuicomplexen worden gerenoveerd.

Verzorgingsplaats Vlietermonument IJsselmeerzijde afgesloten voor wegverkeer

In verband met de vernieuwing van de A7 rondom het Vlietermonument zijn de parkeerplaatsen aan de zuidzijde voorlopig niet bereikbaar.

Deze tabel laat alleen de hinder zien óp de Afsluitdijk. Check altijd voor vertrek je route op VanAnaarBeter.nl of vaarweginformatie.nl of bel voor actuele informatie naar 0800- 6040.

Vluchthaven Breezanddijk afgesloten

19 augustus 2019 - 2023

In verband met het inrichten van een werkterrein van Levvel is het terrein aan de Waddenzeezijde afgesloten. De vluchthaven blijft beschikbaar voor schepen in nood en bij calamiteiten.

Nachtwerkzaamheden sluiskolken Lorentzsluizen Kornwerderzand

Diverse nachten

Op 23, 24, 25, 26 en 30 april en 1 mei worden werkzaamheden uitgevoerd aan het bellenscherm. Deze vinden in de nacht van 00.00 tot 08.00 uur plaats. Scheepvaart ervaart hinder doordat een van de sluiskolken is gestremd.

Groot onderhoud bruggen Kornwerderzand

Nader te bepalen

Er worden werkzaamheden uitgevoerd om de levensduur van de bruggen te verlengen en de storingsgevoeligheden te verminderen. Naar verwachting duurt de stremming bij de Lorentzsluizen 2 weken, waarbij telkens een van de doorvaartopeningen is afgesloten. Meer informatie volgt.

Groot onderhoud bruggen Den Oever

nader te bepalen

Er worden werkzaamheden uitgevoerd om de levensduur van de bruggen te verlengen en de storingsgevoeligheden te verminderen. Naar verwachting duurt de stremming bij de Stevinsluis 2 weken, waarbij telkens een van de doorvaartopeningen is afgesloten. Meer informatie volgt.

Deze tabel laat alleen de hinder zien óp de Afsluitdijk. Check altijd voor vertrek je route op VanAnaarBeter.nl of vaarweginformatie.nl of bel voor actuele informatie naar 0800- 6040.

Fietspad Afsluitdijk afgesloten, gratis fietsbus ingezet

1 april 2019- eind 2025

Tijdens de werkzaamheden aan de Afsluitdijk is veilig fietsen en wandelen op de Afsluitdijk niet mogelijk. Lees hier over alternatief vervoer.

Dagrecreatieterrein Kornwerderzand afgesloten

1 februari 2019 - 2023

Voor de inrichting van een werkterrein bij Kornwerderzand is het dagrecreatieterrein (de zogenoemde camperplaatsen) afgesloten.

Vluchthaven Breezanddijk afgesloten

19 augustus 2019 - 2023

In verband met het inrichten van een werkterrein van Levvel is het terrein aan de Waddenzeezijde afgesloten. De vluchthaven blijft beschikbaar voor schepen in nood en bij calamiteiten.

Verzorgingsplaats Vlietermonument IJsselmeerzijde afgesloten voor wegverkeer

6 april 2022 - n.t.b.

In verband met de vernieuwing van de A7 rondom het Vlietermonument zijn de parkeerplaatsen aan de zuidzijde voorlopig niet bereikbaar.

Deze tabel laat alleen de hinder zien óp de Afsluitdijk. Check altijd voor vertrek je route op VanAnaarBeter.nl of vaarweginformatie.nl of bel voor actuele informatie naar 0800- 6040.

Bekijk alle geplande werkzaamheden

Van A naar Beter

Blijf op de hoogte van de werkzaamheden

Ontvang updates

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van de geplande werkzaamheden die mogelijk hinder veroorzaken op de A7? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief voor weggebruikers. Voor de nieuwsbrief over de ontwikkelingen van de projecten op en rondom de Afsluitdijk, kun je hier aanmelden.

Wegverkeer

Hinder

De A7 Afsluitdijk blijft tijdens de grootschalige renovatie zoveel mogelijk open voor weggebruikers. Om hinder voor weggebruikers zo veel mogelijk te beperken, worden werkzaamheden waar mogelijk vanaf het water uitgevoerd. Als er werkzaamheden op de weg moeten worden uitgevoerd, dan is er slechts 1 rijbaan (steeds op andere delen van de weg) afgesloten voor het verkeer. Check de actuele hindertabel voor een uitgebreid overzicht van afsluitingen, stremmingen en of omleidingen.

Bruggen A7

Waarom moet je zo vaak wachten bij de bruggen in de A7? In deze video leggen we uit hoe we met iedereen rekening proberen te houden bij de openingen van de bruggen.

Reis je over de Afsluitdijk, bereid je voor en reken op een langere wacht- en reistijd.

Tips:

 • Plan je reis op minder drukke dagen: van maandag tot en met donderdag buiten spitstijden.
 • Check voor je vertrek de meest optimale route via VanAnaarBeter.nl. Zijn er andere opties om op je bestemming aan te komen dan via de Afsluitdijk? Bijvoorbeeld via de A6?
 • Reis je over de Afsluitdijk, reken op een langere reistijd. Op heel drukke dagen kan die extra reistijd oplopen tot een uur.
 • Luister naar de fileberichten op de radio en check Twitter @RWSVerkeersinfo, @RWS_mn en @ANWBverkeer voor actuele reisinformatie.
 • We sturen regelmatig een nieuwsbrief over de geplande werkzaamheden en de hinder die het geeft. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief voor weggebruikers. Voor de nieuwsbrief over de ontwikkelingen van de projecten op en rondom de Afsluitdijk, kun je hier aanmelden.
 • Wil je het Kazemattenmuseum en het Afsluitdijkdijk Wadden Center bezoeken, gebruik het navigatieadres Afsluitdijk 1c. Mochten er werkzaamheden in de omgeving plaatsvinden, dan wordt de omleidingsroute op de borden weergegeven.
 • Neem op warme dagen voldoende drinkwater mee, ook omdat de concentratie afneemt als u onvoldoende drinkt.
 • Parkeer je auto op een veilige parkeerplek als de weg nog niet is opengesteld bij een afsluiting. Aan de kant van Den Oever kan dit langs de Stontelerweg en aan de kant van Zurich bij het busstation of het Afsluitdijk Wadden Center. Wacht vooral niet op de vluchtstrook. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties en een boete van €250,- euro wegens onnodig gebruik van de vluchtstrook.
CijfersZomerWinter
Gemiddeld aantal voertuigen per dag over de Afsluitdijk25.00018.000
Gemiddeld aantal voertuigen op een vrijdag over de Afsluitdijk28.00022.000

Feiten rondom drukte waarbij vertraging op kan lopen tot meer dan een uur
Drukste dag op de A7Vrijdag en rond feestdagen
Drukste periode op de A7Mei t/m september
Aantal voertuigen op het drukste moment van de dag1600 voertuigen per uur per rijrichting
Spitstijden van de A7Maandag t/m vrijdag 06:00 -09:00 uur
Maandag t/m vrijdag 16:00 -18:00 uur
Vrijdagen 11:00-19:00 uur

Scheepvaart

Hinder

In verband met het testen van de nieuwe keersluis bij Kornwerderzand zal het Lorentzcomplex op bepaalde perioden in 2023 deels of volledig gestremd worden voor vaarweggebruikers. Dit geldt ook voor de onderhoudswerkzaamheden aan de bruggen bij Den Oever en Kornwerderzand. Check de actuele hindertabel voor een uitgebreid overzicht van afsluitingen, stremmingen en of omleidingen.

Nachtstremming

Om hinder voor vaarweggebruikers zo veel mogelijk te beperken worden de testen bij de Lorentzsluizen en de onderhoudswerkzaamheden aan de bruggen bij Den Oever en Kornwerderzand zo veel mogelijk in de nachtelijke uren uitgevoerd.

Vaarweggebruikers worden geadviseerd hun reis goed voor te bereiden, de drukste momenten te vermijden en rekening te houden met langere wachttijden bij het passeren van de bruggen en sluizen bij Kornwerderzand en Den Oever.

Tips:

 • Plan het moment waarop je door de sluizen en bruggen van Kornwerderzand gaat op minder drukke dagen en tijden: van maandag tot en met donderdag buiten spitstijden.
 • Kijk of je je route kunt aanpassen, door bijvoorbeeld via de Stevinsluis (Den Oever) of binnendoor Fryslân te varen. Let op: ook daar is af en toe hinder. Bereid je reis goed voor.
 • Als je moet wachten op hoogwater, kijk of je buiten de spitstijden door de bruggen kunt varen.
 • Vaar zo vlot mogelijk door tussen schutsluis en bruggen, zodat de bruggen zo kort mogelijk open hoeven te blijven.
 • Volg de aanwijzingen van de sluismeester en de stewards vlot op.
 • Kijk hier naar de actuele beschikbaarheid van de sluizen en bruggen. Ook via Twitter delen we actuele informatie. Luister voor actuele bijzonderheden bij de bruggen en sluizen van de Afsluitdijk de kanalen VHF1 (IJsselmeer) en VHF4 (Waddenzee) uit.
 • We sturen regelmatig een nieuwsbrief. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Voor de nieuwsbrief over de ontwikkelingen van de projecten op en rondom de Afsluitdijk, kun je hier aanmelden.
CijfersZomerWinter
Gemiddeld aantal vaartuigen per dag door de Lorentzsluis260 (35 beroepsvaart en 225 recreatievaart)16 (12 beroepsvaart en 4 recreatievaart)
Gemiddeld aantal vaartuigen per dag door de Stevinsluis130 (15 beroepsvaart en 115 recreatievaart)3 (3 beroepsvaart)
Feiten
Openingstijden bruggen uitsluitend voor beroepsvaart (pleziervaart mag wel meeliften bij een brugopening)Op werkdagen:
07:00 - 09:00 uur
16:00 - 18:00 uur

Fietsers en wandelaars

Hinder

Tijdens de werkzaamheden aan de Afsluitdijk is veilig fietsen en wandelen op de Afsluitdijk niet mogelijk. De fietsbruggen over de spuicomplexen bij Den Oever en Kornwerderzand zijn verwijderd en vanwege de beperkte ruimte op de Afsluitdijk zijn de fietspaden vaak nodig voor bouwverkeer. De fietspaden zijn dan ook afgesloten. Daarom bieden we fietsers en wandelaars gratis vervoer over de Afsluitdijk met de fietsbus. De haltes bij Den Oever, Breezanddijk en Kornwerderzand zijn makkelijk te vinden dankzij de fietsborden.

Verwachting 2024

In de loop van het voorjaar van 2024 is het mogelijk om tussen de spuicomplexen Den Oever en Kornwerderzand in beide richtingen aaneengesloten over een lengte van circa 24 kilometer te fietsen. Voor het passeren van de spuicomplexen moet men nog gebruikmaken van de fietsbus. Nabij de spuicomplexen worden daarvoor extra bushaltes aangelegd. Dankzij het regionale samenwerkingsverband De Nieuwe Afsluitdijk (provincies Noord-Holland en Fryslân en de gemeenten Hollands Kroon en Súdwest-Fryslan) is het extra fiets- en wandelpad aan de Waddenzee gerealiseerd.

Tips:

 • Kijk op de Fietsbus-pagina op deze website voor meer informatie, zoals de geldende dienstregeling en de toegestane afmetingen.
 • De dienstregeling van Arriva bus 350 kan vanwege de werkzaamheden op de Afsluitdijk tijdelijk wijzigen. Check voor je vertrek de reisplanner.
 • Heb je aanvullende vraag over de werkzaamheden? Neem dan contact op met Loket Afsluitdijk door te bellen naar 0800-6040 of door te mailen naar loket@deafsluitdijk.nl.
 • We sturen regelmatig een nieuwsbrief. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Voor de nieuwsbrief over de ontwikkelingen van de projecten op en rondom de Afsluitdijk, kun je hier aanmelden.

Meest gestelde vragen over hinder

Wellicht heb je een vraag die al eerder gesteld is aan ons; dan vind je deze hieronder.

Waarom zijn de bruggen zo vaak open? (Waarom staan we zo vaak stil voor de bruggen?)
Bekijk onderstaande video, deze geeft antwoord op deze vraag.

Bruggen A7

Waarom moet je zo vaak wachten bij de bruggen in de A7? In deze video leggen we uit hoe we met iedereen rekening proberen te houden bij de openingen van de bruggen.

Kunnen brede voertuigen ook over de Afsluitdijk rijden tijdens de werkzaamheden?
Op de Afsluitdijk geldt de komende jaren een breedtebeperking voor voertuigen breder dan 3,00 meter. Gewone vrachtwagens kunnen daarmee gewoon over de Afsluitdijk rijden.
Voertuigen die, inclusief lading, breder zijn dan 3,00 m, moeten via een andere route rijden.
We treffen deze maatregel omdat er bij de spuisluizen gedurende het hele project extra verkeersmaatregelen gelden. De weg is hierdoor zo smal, dat het niet veilig is om hier met voertuigen breder dan 3,00 m. te rijden. Als we momenten hebben dat dit wel mogelijk is, communiceren we dit met de brancheorganisaties en RDW.

Wat kan ik doen als de wegafsluiting wat langer duurt terwijl ik op de A7 Afsluitdijk aankom rijden?
In sommige situaties kan het voorkomen dat de A7 Afsluitdijk nog dicht is, terwijl jij al via de A7 komt aanrijden. Dit kan zijn omdat het werk wat uitloopt of misschien ben je net iets te vroeg voor het moment dat we de weg weer openstellen. In deze situaties kun je het beste gebruik maken van de afrit en daar een veilige parkeerplek zoeken om te wachten totdat de A7 Afsluitdijk weer open is. Aan de kant van Den Oever kan dit bijvoorbeeld langs de Stontelerweg en aan de kant van Zurich kan dit bij de parkeerplaats bij het busstation of bij het Afsluitdijk Wadden Center. Wacht vooral niet op de vluchtstrook. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties en een boete van €250,- wegens onnodig gebruik van de vluchtstrook.

Hoe lang gaat het nog duren voordat het fietspad weer echt helemaal open gaat?
De verwachting is dat het grootste deel van het fietspad in de loop van het voorjaar van 2024 wordt opengesteld (over een lengte van circa 24 kilometer), met uitzondering van het traject over de spuisluizen Den Oever en Kornwerderzand. Zolang de fietsbruggen ontbreken, moeten fietsers nog met de fietsbus de spuisluizen over. Nabij de spuicomplexen worden daarvoor extra bushaltes aangelegd.

Overige vragen?
Heb je andere vraag over de werkzaamheden of hinder? Neem dan contact op met Loket Afsluitdijk door te bellen naar 0800-6040 of door te mailen naar loket@deafsluitdijk.nl.