Waarom
Het bestaande fietspad, met zicht op het IJsselmeer, is altijd al populair bij wielrenners en langeafstandwandelaars en -fietsers. De Afsluitdijk grenst aan het Unesco Werelderfgoed de Waddenzee. Een prachtig natuurgebied waar je tot voor kort maar op een paar plekken kon genieten van het uitzicht over de Waddenzee. Om dit te verbeteren, hebben de provincies Noord-Holland en Fryslân en de gemeenten Hollands Kroon en Súdwest-Fryslân besloten om een extra fiets- en wandelpad aan te leggen met zicht op de Waddenzee.
Hoe
Bouwconsortium Levvel (BAM, Van Oord, Rebel en Invesis) heeft een fiets- en wandelpad over de hele lengte van de Afsluitdijk aangeboden. Zo maken we de fiets- en wandelroute tussen de knooppunten Zurich, Kornwerderzand, Breezanddijk, het Vlietermonument en Den Oever nog aantrekkelijker.
Het nieuwe pad ligt tussen de Stevin- en Lorentzsluizen op de Afsluitdijk en loopt door tussen Kornwerderzand en Zurich in Friesland. Het fiets- en wandelpad vormt – net als het bestaande fietspad dat beschikbaar blijft - een volledige verbinding tussen de provincies Noord-Holland en Friesland. Het is mogelijk om een rondje tussen een aantal knooppunten te fietsen of te wandelen, met afwisselend heen en terug uitzicht op de Waddenzee of het IJsselmeer.
Het pad aan de Waddenzeezijde wordt afgeschermd van het verkeer op de A7 door de dijk en is daardoor veel ‘rustiger’. Tegelijk kan wind uit een bepaalde richting zorgen voor een extra uitdaging om de Afsluitdijk op de fiets of te voet te bedwingen.
Wanneer
Het grootste deel van het fiets- en wandelpad aan het Unesco Werelderfgoed de Waddenzee is open, maar als fietser of wandelaar kun je voorlopig nog niet langs de sluizen bij Den Oever en Kornwerderzand. Dit zal in ieder geval gedurende de jaren 2024 en 2025 zo blijven. Daarom rijdt de gratis fietsbus voor fietsers en wandelaars tot minimaal eind 2025. We bekijken hoe we de bereikbaarheid van het fietspad kunnen verbeteren voor de periode na 2025.
Lees meer informatie over de gratis fietsbus.