animatie van het toekomstig fietspad aan de waddenzee zijde
animatie van het toekomstig fietspad aan de waddenzee zijde

Fiets- en wandelpaden over de Afsluitdijk

In uitvoering
Er komt een extra fiets- en wandelpad over de Afsluitdijk aan de kant van de Waddenzee. Zo kunnen fietsers en wandelaars nog meer genieten van dit prachtige gebied.

Waarom

Het bestaande fietspad, langs de kant van het IJsselmeer, is altijd al populair bij wielrenners en langeafstandwandelaars en -fietsers. De Afsluitdijk grenst aan het Unesco Werelderfgoed de Waddenzee. Een prachtig natuurgebied dat tot nu toe slechts op een paar plekken op de Afsluitdijk te zien was. Om de beleving hiervan te verbeteren, heeft het regionale samenwerkingsverband De Nieuwe Afsluitdijk besloten om ook een extra fiets- en wandelpad aan te leggen langs de Waddenzee tussen de Friese kust en Kornwerderzand en tussen Den Oever en het Monument. Bouwconsortium Levvel (BAM, Van Oord en Rebel) heeft vervolgens in zijn aanbieding een fietspad over de gehele lengte van de Afsluitdijk aangeboden. Zo maken we de recreatieve fiets- en wandelverbinding tussen de knooppunten Zurich, Kornwerderzand, Breezanddijk, het Monument en Den Oever nog aantrekkelijker.

Hoe

Het nieuwe fietspad vormt – net als het bestaande – een volledige verbinding tussen de provincies Noord-Holland en Fryslân. Het is straks mogelijk om een rondje tussen een aantal knooppunten te fietsen, met afwisselend heen en terug uitzicht op de Waddenzee en het IJsselmeer. Het nieuwe pad aan de Waddenzeezijde wordt afgeschermd door de Afsluitdijk zelf en is daardoor naar verwachting veel ‘rustiger’ om op te fietsen. Tegelijk kan wind uit een bepaalde richting zorgen voor een extra uitdaging om de Afsluitdijk op de fiets te bedwingen. Bij de knooppunten Breezanddijk, Kornwerderzand en Monument kun je wisselen tussen het fietspad aan de IJsselmeer- en Waddenzijde. Zo wordt de fietstocht extra afwisselend. Op enkele knooppunten komen bovendien nieuwe uitkijkpunten. Die bieden een mooie tussenstop. Zo zijn Windpark Fryslân, de Vismigratierivier en het Stevinsluizencomplex extra goed te bewonderen.

Gratis fietsbus wegens gesloten fietspad tijdens werkzaamheden

Tijdens de werkzaamheden aan de Afsluitdijk is veilig fietsen en wandelen op de Afsluitdijk niet mogelijk. De fietsbruggen over de spuicomplexen bij Den Oever en Kornwerderzand zijn verwijderd en vanwege de beperkte ruimte op de Afsluitdijk zijn de fietspaden vaak nodig voor bouwverkeer. De fietspaden zijn dan ook afgesloten. Daarom bieden we fietsers en wandelaars gratis vervoer over de Afsluitdijk met de fietsbus. Fietsen en scootmobiels kunnen mee in de bus. Reis je met groter of bijzonder vervoer, bijvoorbeeld een tandem, bakfiets of bromfiets, vraag dan twee dagen van tevoren alternatief vervoer aan via Loket Afsluitdijk.
De haltes bij Den Oever, het Monument, Breezanddijk en Kornwerderzand zijn makkelijk te vinden dankzij de roze fietsborden. Kijk op de Fietsbus-pagina op deze website voor meer informatie, zoals de exacte locatie van de haltes en de geldende dienstregeling.

Met de fietsbus over de Afsluitdijk: zo werkt dat!

Vlogger Aletta neemt je in deze video mee.
We stappen in bij Harm, die ons met de fietsbus naar de overkant brengt.

Bekijk alle videos

Wanneer

Naar verwachting kan er in 2026 over de hele Afsluitdijk gefietst worden met uitzondering van de delen bij de bestaande spuimiddelen. Dit in verband met de renovatie en versterking van de bestaande spuimiddelen bij Den Oever en Kornwerderzand die opnieuw worden aanbesteed. Uitvoering van die werkzaamheden zal tot na 2025 doorlopen. Daarom zullen op z’n minst de extra bushaltes en gratis fietsbus beschikbaar blijven en worden mogelijk nog meer maatregelen ingezet. Lees hier de getroffen maatregelen voor fietsers en wandelaars tijdens werkzaamheden aan de Afsluitdijk.