Op de foto staat een blauwe fietsbus. Op de bus staat een tekening van drie fietsers en een afbeelding van de Afsluitdijk.
Op de foto staat een blauwe fietsbus. Op de bus staat een tekening van drie fietsers en een afbeelding van de Afsluitdijk.

Fietsbus

Er rijdt een gratis fietsbus op de Afsluitdijk die wandelaars en fietsers op de Afsluitdijk vervoert.

Algemene informatie over de fietsbus

Het fiets- en wandelpad aan de Waddenzee is voor een groot deel open. Het is nog niet mogelijk om de sluizen te voet of met de fiets te passeren, omdat daar het fiets- en wandelpad nog ontbreekt. Wandelaars, fietsers en personen met een (elektronische) scootmobiel kunnen de fietsbus gratis nemen om het fiets- en wandelpad tussen de sluizen op de Afsluitdijk te bereiken of de Afsluitdijk over te steken.

De fietsbus

 • Is kosteloos voor wandelaars en fietsers
 • Is niet te reserveren:
 • Heeft ruimte voor:
  • Ongeveer 20 personen, afhankelijk van het aantal fietsen dat meegaat.
  • Maximaal 15 fietsen (met losgekoppelde aanhanger van maximaal 0,80 m breed en 1,90 m lang)
  • Gezelschapsdieren zoals hulphonden, honden en katten. Katten bij voorkeur meenemen in een reismand.
 • Is niet voor voertuigen die op benzine rijden, zoals scooters en bromfietsen

Haltes fietsbus

De fietsbus stopt bij de volgende haltes:

 • Stopt vanuit Friesland bij:
  • Afsluitdijk Wadden Center, Kornwerderzand
  • Breezanddijk Noord
  • Monument Noord (vanaf 26 juni)
  • Den Oever
 • Stopt vanuit Noord-Holland bij:
  • Den Oever
  • Afsluitdijk Wadden Center, Kornwerderzand

Er wordt een extra halte bij de Vismigratierivier aan de route van de fietsbus toegevoegd.

Benieuwd hoe laat de fietsbus vertrekt vanaf de haltes? Ga naar het tabblad dienstregeling in het menu hiernaast.

Haltes en route fietsbus

Groepen

Wil je met een groep gebruik maken van de fietsbus? Er kunnen maximaal 20 personen en 15 fietsen tegelijk in de fietsbus. Is je groep groter? Je hebt de keuze om een deel van de groep een uur te laten wachten op de volgende fietsbus, zelf aanvullende bussen te regelen of te kiezen voor een alternatief rondje via bijvoorbeeld de veerpont Enkhuizen – Stavoren.

Bijzonder vervoer

Reis je met een voertuig dat op benzine rijdt, een e-scooter of bijzonder vervoer, zoals een bromfiets, een tandem, fietsaanhangwagen, bakfiets etc.? Vraag dan uiterlijk twee werkdagen van tevoren alternatief vervoer aan door een mail te sturen naar Loket Afsluitdijk: loket@deafsluitdijk.nl of bel met 0800-6040.

Let op: bijzonder vervoer is alleen aan te vragen voor de hele oversteek van de Afsluitdijk. Je kan dus alleen op- en uitstappen in Kornwerderzand en Den Oever.

 

Dienstregeling

Zomerdienstregeling

De bus rijdt vanaf 1 mei tot en met 30 oktober dagelijks vanaf 7.45 uur vanuit Kornwerderzand. De laatste bus vertrekt om 18.45 uur vanuit Kornwerderzand en de laatste stop is om 19.30 uur bij het busstation in Den Oever. Tijdens de zomer staat een extra fietsbus klaar voor piekmomenten. Door de zomerdrukte op de weg en op het water, kan de busrit langer duren.

HalteTijdTijdTijdTijdTijdTijdTijdTijdTijdTijdTijdTijd
Kornwerderzand, Afsluitdijk Wadden Center, vertrektijd07.45 08.4509.4510.4511.4512.4513.4514.4515.4516.4517.4518.45
Breezanddijk08.0009.0010.0011.0012.0013.0014.0015.0016.0017.0018.0019.00
Monument Noord08.1509.1510.1511.1512.1513.1514.1515.1516.1517.1518.1519.15
Den Oever08.3009.3010.3011.3012.3013.3014.3015.3016.3017.3018.3019.30*
Kornwerderzand, Afsluitdijk Wadden Center, aankomsttijd09.1510.1511.1512.1513.1514.1515.1516.1517.1518.1519.15-
*19:30 is alleen aankomst in Den Oever. De laatste bus vertrekt om 18:30 uit Den Oever.

Waar is de fietsbus?

De fietsbus kan vertraging oplopen door verkeershinder. Volg via deze link de actuele locatie van de fietsbus.

Vanuit Noord-Holland duurt de reis met de fietsbus naar halte Breezanddijk bij het fiets- en wandelpad lang, zo’n 90 minuten. Rijkswaterstaat raadt dit daarom af. Alternatief is met de auto te reizen en te parkeren bij Monument Noord en zo het fiets- en wandelpad te bereiken

Voertuigen met bijzondere afmetingen / van minder validen

De volgende voertuigen kunnen niet mee met de fietsbus: een tandem, bakfiets, velomobiel, ligfiets, bromfiets, brommobiel, scooters -of een ander klein voertuig dat op benzine rijdt. Ook elektrische scooters kunnen niet mee met de fietsbus.

Alternatief vervoer

Heb je een voertuig dat te groot is voor de fietsbus? Op aanvraag kunnen we alternatief vervoer regelen. Belangrijk om te weten voor de aanvraag van alternatief vervoer:

 • Dien je aanvraag uiterlijk twee werkdagen voor je reisdatum in, maar liefst eerder.
 • Alternatief vervoer vindt alleen plaats volgens de dienstregeling van de fietsbus, op dezelfde tijden.
 • Er kunnen maximaal twee personen per voertuig mee met het alternatief vervoer. Overige medereizigers moeten gebruik maken van de fietsbus.
 • Bijzonder vervoer is alleen aan te vragen voor de hele oversteek van de Afsluitdijk. Je kan dus alleen op- en uitstappen in Kornwerderzand en Den Oever.

Alternatief vervoer aanvragen

Dien minimaal twee werkdagen voor je reisdatum, liefst eerder, een verzoek voor alternatief vervoer in via Loket Afsluitdijk of bel met 0800-6040.
Bij het verzoek vragen wij om de volgende gegevens:

 • type voertuig
 • het aantal passagiers (en eventueel huisdieren) - let op: maximaal twee personen per voertuig. Overige medereizigers moeten de fietsbus nemen.
 • contactpersoon
 • e-mailadres
 • telefoonnummer
 • gewenste datum en tijdstip van ophalen
 • gewenste halte:
  • Den Oever: tegenover het busstation aan de Robbenoordstraat 3
  • Kornwerderzand: op de parkeerplaats bij het tunneltje voor het Afsluitdijk Waddencenter.

Na je aanvraag neemt het vervoersbedrijf contact op over de afspraak voor alternatief vervoer.

Groepen

De Afsluitdijk is populair onder recreatieve fietsers en lange-afstand-wandelaars. Als een groep uit meer dan 15 fietsers of wandelaars bestaat, dan kunnen zij niet tegelijk in de fietsbus. Voor groepen kun je geen bijzonder vervoer aanvragen. Je hebt de keuze om een deel van de groep een uur te laten wachten op de volgende fietsbus, zelf aanvullende bussen te regelen of te kiezen voor een alternatief rondje via bijvoorbeeld de veerpont Enkhuizen – Stavoren.

Veel gestelde vragen over het fietspad

Hoe lang duurt het om te fietsen of te wandelen van de halte Breezanddijk Noord naar de halte Monument Noord?

Dit is afhankelijk van je wandel- en fietstempo. De afstand bedraagt ruim 8,5 km. Bij een looptempo van 5 km/u, duurt dit ongeveer 1u 45 minuten. Voor de fiets geldt dat je er bij een snelheid van 15 km/u binnen 35 minuten kunt zijn.

Waar stap ik op de fietsbus vanuit Noord-Holland en bij welke halte ben ik snelst bij het fiets- en wandelpad? En hoe lang duurt mijn rit in de zomer en in de winter?

Vanuit Noord-Holland duurt de reis naar het fiets- en wandelpad met de fietsbus lang, zo’n 90 minuten. Rijkswaterstaat raadt dit daarom af. Alternatief is met de auto te reizen en te parkeren bij Monument Noord en zo het fiets- en wandelpad te bereiken.

Waar stap ik op de fietsbus vanuit Friesland en bij welke halte ben ik het snelst bij het fiets- en wandelpad? En hoe lang duurt mijn rit in de zomer en in de winter?

Stap op de fietsbus bij halte Afsluitdijk Wadden Center en stap uit bij halte Breezanddijk Noord. Deze rit met de fietsbus duurt zo’n 15 minuten. Het kan in de zomer langer duren door de drukte op de weg en/of meer draaiingen van de bruggen.

Zodra de halte bij de Vismigratierivier aan deze route is toegevoegd, bereik je via deze halte het fiets- en wandelpad sneller.

Wat kan ik doen als ik de laatste bus heb gemist?

Mocht je de laatste fietsbus missen, dan kun je gebruikmaken van lijnbus 350 vanaf halte Monument Noord. Let op: je fiets mag niet mee in de lijnbus en deze bus is niet gratis. Een andere optie is om door een bekende of taxi te worden opgehaald, dan kun je halte Monument Noord als locatie opgeven. Op die plek zijn parkeerplaatsen beschikbaar.

Mag ik ook met mijn eigen auto naar de Afsluitdijk rijden om bij het fiets- en wandelpad tussen de sluizen te komen? En waar mag ik dan mijn auto parkeren?

Ja, je neemt hiervoor de A7. Je mag alleen parkeren bij de halte Monument Noord van de fietsbus. Op deze plek zijn parkeerplaatsen beschikbaar. Het is niet mogelijk om bij de Vismigratierivier te parkeren of stoppen.

Kan ik ook met de lijnbus 350 op het fiets- en wandelpad tussen de sluizen komen?

Voor wandelaars is lijnbus 350 ook een optie om op het fiets- en wandelpad van de Afsluitdijk te komen. Let op: lijnbus 350 stopt alleen bij halte Monument Noord in tegenstelling tot de fietsbus die bij Breezanddijk-Noord en Monument-Noord stopt (en later ook bij de Vismigratierivier). Bovendien is de fietsbus gratis en de lijnbus niet.

Voor fietsers is de lijnbus 350 geen optie, omdat de fiets niet in de lijnbus is toegestaan.

Loket Afsluitdijk

Heb je een vraag of opmerking over de Afsluitdijk? Neem dan contact met ons op via Loket Afsluitdijk, het gezamenlijke meldingenloket van Rijkswaterstaat, De Nieuwe Afsluitdijk en Windpark Fryslân.
telefonisch te bereiken via: 0800-6040 een email sturen kan ook via het volgende emailadres loket@deafsluitdijk.nl