Op de foto staat een blauwe fietsbus. Op de bus staat een tekening van drie fietsers en een afbeelding van de Afsluitdijk.
Op de foto staat een blauwe fietsbus. Op de bus staat een tekening van drie fietsers en een afbeelding van de Afsluitdijk.

Fietsbus

Er rijdt een fietsbus op de Afsluitdijk die fietsers samen met hun vervoersmiddel vervoert.

Algemene informatie over de fietsbus

Voetgangers, (brom)fietsers en scootmobielen kunnen vanaf 1 april 2019 kosteloos gebruik maken van een fietsbus.

De fietsbus stopt bij het busstation in Den Oever, bij het Monument, op Breezanddijk en Kornwerderzand en heeft ruimte voor 30 personen en maximaal 15 fietsen. Ook bromfietsen kunnen mee (maximaal 3), maar hierdoor kunnen er wel minder fietsen mee. Als je een fiets met aanhanger heeft, kun je ook gebruik maken van de bus. De voorwaarde is dan wel dat je de aanhanger los maakt van de fiets en zowel fiets als aanhanger ieder niet groter zijn dan 0,80m breed en 1,90m lang. Reis je met groter of bijzonder vervoer? Vraag twee werkdagen van tevoren uw alternatief vervoer aan (klik hier). Klik hier voor meer informatie over alternatief vervoer.

De fietsbus blijft volgens de zomerdienstregeling rijden, maar kan in verband met de coronamaatregelen minder mensen vervoeren. Wij vragen iedereen hier verstandig mee om te gaan en gehoor te geven aan het advies van de Rijksoverheid om zoveel mogelijk thuis te blijven en de bus alleen te gebruiken voor woon-werkverkeer.

Dienstregeling

Zomerdienstregeling

De bus rijdt vanaf 1 maart dagelijks vanaf 7.45 uur vanuit Kornwerderzand. De laatste bus vertrekt om 18.45 uur vanuit Kornwerderzand. De bus blijft volgens de zomerdienstregeling rijden, maar kan in verband met de coronamaatregelen minder mensen vervoeren. Wij vragen iedereen hier verstandig mee om te gaan en gehoor te geven aan het advies van de Rijksoverheid om zoveel mogelijk thuis te blijven en de bus alleen te gebruiken voor woon-werkverkeer.

Winterdienstregeling

In de winter is de winterdienstregeling van de fietsbus van kracht. De fietsbus rijdt dan dagelijks vanaf 9.00 uur vanuit Kornwerderzand. De laatste bus vertrekt om 16:30 uur vanuit Kornwerderzand. De bus rijdt ieder uur en kwartier. In de wintermaanden maken weinig fietsers gebruik van de fietsbus, daarom wordt de frequentie in de winter verlaagd. Klik hier voor meer informatie over de winterdienstregeling van de fietsbus.

Let op: bij het Monument is in de richting van Noord-Holland naar Friesland geen aansluiting op het fietspad. Je kunt gebruik maken van de voetgangersbrug.

locaties fietsbushaltes - klik om te vergroten
locaties haltes – klik om te vergroten.

Afbeelding van de Afsluitdijk waarop het fietspad rood is gemaakt. Aan beide kanten van de Afsluitdijk staat een verkeersbord: Gesloten voor fietsen, bromfietsen en voor gehandicaptenvoertuigen. Op de rijbaan zijn de bushaltes aangegeven van de fietsbus: bushalte Kornwerderzand, bushalte Breezanddijk, bushalte Monument noord en zuid en bushalte Den Oever.
Overzicht van de fietspad afsluiting tot en met mei 2022.

Voertuigen met bijzondere afmetingen / van minder validen

Als je een fiets met aanhanger hebt, kun je ook gebruik maken van de bus. De voorwaarde is dan wel dat je de aanhanger los maakt van de fiets en zowel fiets als aanhanger ieder niet groter zijn dan 0,80m breed en 1,90m lang Heb je een voertuig (brommobiel, velomobiel, ligfiets, etc.) dat te groot is voor de fietsbus? Op aanvraag kunnen we alternatief vervoer regelen. Dien daarvoor minimaal twee werkdagen voor je reisdatum een verzoek in via Loket Afsluitdijk (loket@deafsluitdijk.nl of 0800-6040). Bij het verzoek vragen wij om de volgende gegevens: type voertuig, het aantal passagiers (en eventueel huisdieren), het contactpersoon, een e-mailadres, een telefoonnummer, de gewenste datum en tijdstip van ophalen: Den Oever: tegenover het busstation Den Oever aan de Robbenoordstraat 3 of Kornwerderzand: op de parkeerplaats bij het tunneltje voor het Afsluitdijk Waddencenter.

Grote groepen

De Afsluitdijk is populair onder recreatieve fietsers en lange-afstand wandelaars. Indien jouw groep uit meer dan 15 fietsers of 30 wandelaars bestaat dan kunnen die niet tegelijk in de fietsbus. Rijkswaterstaat verzorgt geen extra bussen meer (gold alleen voor groepen die voor 1 april 2019 al een tocht hadden geboekt). Je hebt de optie om een deel van de groep een uur te laten wachten op de volgende fietsbus, de optie om zelf aanvullende bussen te regelen of te kiezen voor een alternatief rondje via bijvoorbeeld de veerpont Enkhuizen – Stavoren. Klik hier om meer informatie te krijgen over de veerpont Enkhuizen – Stavoren.

Veel gestelde vragen over de afsluiting van het fietspad

Waarom gaat het fietspad dicht?

Het werk aan de Afsluitdijk is zeer omvangrijk en op verschillende plaatsen werken we tegelijkertijd met groot materieel. De dijkwerkzaamheden, die per dag een stuk opschuiven, zijn niet goed af te schermen van het fietspad, waardoor risico’s voor fietsers en wandelaars niet zijn uit te sluiten en de veiligheid niet meer gegarandeerd kan worden.
• De beschikbare ruimte voor de bouw van de nieuwe spuisluizen en de gemalen door de dijk bij Den Oever is zeer beperkt.
• Op de sluizen is geen vluchtstrook aanwezig waar fietsers overheen geleid kunnen worden.
• De fietsbruggen moeten worden vervangen door sterkere exemplaren.
• Binnen een dijkvak waarin de dijk wordt versterkt is het fietspad in gebruik voor vervoer en toegang tot het werk voor hulpdiensten.

Tot wanneer is het fietspad dicht?

De werkzaamheden aan de Afsluitdijk duren tot eind 2022. Het fietspad is daarom tot eind 2022 afgesloten. Daarna kunnen fietsers en wandelaars naast het bestaande fietspad ook gebruik maken van een nieuw fietspad aan de Waddenzeezijde en uitzichtpunten, waarmee de Afsluitdijk nóg aantrekkelijker wordt.

Gaat het fietspad dit jaar nog open?

Er wordt nu onderzocht of het fietspad een aantal dagen geopend kan worden. Mocht dit gebeuren, dan zal dit via www.deAfsluitdijk.nl gecommuniceerd worden.

Kan ik nog wel de Afsluitdijk over met de fiets?

Ja, dat kan zeker (alleen niet fietsend). Als alternatief is er de fietsbus waar voetgangers, (brom)fietsers en scootmobielen kosteloos gebruik van kunnen maken. De fietsbus stopt bij Den Oever, bij het Monument, op Breezanddijk en Kornwerderzand en biedt gebruikers van de Afsluitdijk een optie om de dijk per fiets over te kunnen steken.

Kan ik een plaats in de fietsbus reserveren?

Voor de Afsluitdijk fietsbus is het niet mogelijk een plaats te reserveren. Er is plek voor 30 personen en maximaal 15 fietsen.

Loket Afsluitdijk

Heb je een vraag of opmerking over de Afsluitdijk? Neem dan contact met ons op via Loket Afsluitdijk, het gezamenlijke meldingenloket van Rijkswaterstaat, De Nieuwe Afsluitdijk en Windpark Fryslân.
T: 0800-6040 en E: loket@deafsluitdijk.nl