Voetgangers, (brom)fietsers en scootmobielen kunnen vanaf 1 april 2019 kosteloos gebruik maken van een fietsbus. Deze rijdt dagelijks vanaf 7.45 uur vanuit Kornwerderzand. De laatste bus vertrekt om 18.45 uur vanuit Kornwerderzand. De fietsbus stopt elk uur bij het busstation in Den Oever, bij het Monument, op Breezanddijk en Kornwerderzand en heeft ruimte voor 30 personen en maximaal 15 fietsen. Ook bromfietsen kunnen mee (maximaal 3), maar hierdoor kunnen er wel minder fietsen mee. De maximale afmeting van voertuigen die mee kunnen met de bus is 0,80m breed bij 1,90m lang.

Let op: bij het Monument is in de richting van Noord-Holland naar Friesland geen aansluiting op het fietspad. Je kunt gebruik maken van de voetgangersbrug.

fietsbus afsluitdijkfietsbus
De buschauffeur helpt met het inladen van je fiets.

 

Locaties bushaltes.

Minder-valide voertuigen en andere voertuigen met bijzondere afmetingen

Heb je een voertuig (brommobiel, velomobiel, ligfiets, etc.) dat te groot is voor de fietsbus? Op aanvraag kunnen we alternatief vervoer regelen. Dien daarvoor minimaal twee werkdagen voor je reisdatum een verzoek in via Loket Afsluitdijk (loket@deafsluitdijk.nl of 0800-6040). Bij het verzoek vragen wij om de volgende gegevens: type voertuig, het aantal passagiers (en eventueel huisdieren), het contactpersoon, een e-mailadres, een telefoonnummer, de gewenste datum en tijdstip van ophalen en de gewenste locatie: In Den Oever: tegenover het busstation Den Oever ter hoogte van de Robbenoordstraat of de parkeerplaats bij het tunneltje voor het Afsluitdijk Waddencenter op Kornwerderzand.  

Grote groepen

De Afsluitdijk is populair onder recreatieve fietsers en langeafstand wandelaars. Heb je al een fiets-of wandeltocht gepland over de Afsluitdijk voor dit seizoen? Neem dan contact op met Loket Afsluitdijk (loket@deafsluitdijk.nl of 0800-6040). In overleg kijken we of we extra bussen kunnen inzetten om het afgesloten deel te overbruggen.

Fietsbus Afsluitdijk

Veel gestelde vragen

Waarom gaat het fietspad dicht?
Het werk aan de Afsluitdijk is zeer omvangrijk en op verschillende plaatsen werken we tegelijkertijd met groot materieel. De dijkwerkzaamheden, die per dag een stuk opschuiven, zijn niet goed af te schermen van het fietspad, waardoor risico’s voor fietsers en wandelaars niet zijn uit te sluiten.

  • De beschikbare ruimte voor de bouw van de nieuwe spuisluizen en de gemalen door de dijk bij Den Oever is zeer beperkt.
  • Op de sluizen is geen vluchtstrook aanwezig waar fietsers overheen geleid kunnen worden.
  • De fietsbruggen moeten worden vervangen door sterkere exemplaren.
  • Binnen een dijkvak waarin de dijk wordt versterkt is het fietspad in gebruik voor vervoer en toegang tot het werk voor hulpdiensten.

Tot wanneer is het fietspad dicht?
Tot eind 2019 is het fietspad helemaal afgesloten. Vanaf 2020 tot april 2022 is het fietspad soms helemaal en soms gedeeltelijk afgesloten. De werkzaamheden aan de Afsluitdijk duren tot eind 2022. Daarna kunnen fietsers en wandelaars naast het bestaande fietspad ook gebruik maken van een nieuw fietspad aan de Waddenzeezijde en uitzichtpunten, waarmee de Afsluitdijk nóg aantrekkelijker wordt.

Gaat het fietspad dit jaar nog open? 
In overleg met de aannemerscombinatie belangenorganisaties van fietsers en wandelaars stelt Rijkswaterstaat in 2019 het fietspad op de Afsluitdijk vier zondagen open: 23 juni, 21 juli, 4 augustus en 18 augustus. Op deze dagen kunnen fietsers, bromfietsers en wandelaars het fietspad betreden. Helaas is het fietspad niet geopend voor brommobielen. Voor andere voertuigen geldt ook op deze vier zondagen dat je alternatief vervoer kunt aanvragen, 2 werkdagen voor je reisdatum. Kijk hier voor meer info onder “Minder-valide voertuigen en andere voertuigen met bijzondere afmetingen“.

Kan ik een plaats in de fietsbus reserveren?
Voor de Afsluitdijk Fietsbus is het niet mogelijk een plaats te reserveren. Er is plek voor 30 personen en maximaal 15 fietsen.

Loket Afsluitdijk

Heb je een vraag of opmerking over de Afsluitdijk? Neem dan contact met ons op via Loket Afsluitdijk, het gezamenlijke meldingenloket van Rijkswaterstaat, De Nieuwe Afsluitdijk en Windpark Fryslân.
T: 0800-6040 en E: loket@deafsluitdijk.nl