Voetgangers, (brom)fietsers en scootmobielen kunnen vanaf 1 april 2019 kosteloos gebruik maken van een fietsbus.

De fietsbus stopt bij het busstation in Den Oever, bij het Monument, op Breezanddijk en Kornwerderzand en heeft ruimte voor 30 personen en maximaal 15 fietsen. Ook bromfietsen kunnen mee (maximaal 3), maar hierdoor kunnen er wel minder fietsen mee. De maximale afmeting van voertuigen die mee kunnen met de bus is 0,80m breed bij 1,90m lang. Reist u met bijzonder vervoer? Vraag twee werkdagen van tevoren uw alternatief vervoer aan (scrol naar beneden voor meer info)

Winterdienstregeling

Vanaf 15 november 2019 gaat de winterdienstregeling van de fietsbus van start. De fietsbus rijdt dagelijks vanaf 9.00 uur vanuit Kornwerderzand. De laatste bus vertrekt om 16:30 uur. De bus rijdt ieder uur en kwartier. In de wintermaanden maken weinig fietsers gebruik van de fietsbus. Om die reden wordt de frequentie verlaagd. (De winterdienstregeling duurt tot 1 maart 2020. Vanaf dan rijdt de fietsbus weer ieder uur. )

Zomerdienstregeling

De bus rijdt tot 14 november en vanaf 1 maart dagelijks vanaf 7.45 uur vanuit Kornwerderzand. De laatste bus vertrekt om 18.45 uur vanuit Kornwerderzand.

dienstregeling-fietsbus-afsluitdijk
Klik op de afbeelding om te vergroten. Scan de QR code bij de fietsbushalte om de locatie van de fietsbus te zien.

Let op: bij het Monument is in de richting van Noord-Holland naar Friesland geen aansluiting op het fietspad. Je kunt gebruik maken van de voetgangersbrug.

Let op: de fietsbushalte bij Breezanddijk wordt iets verplaatst in verband met de aanleg van een werkterrein van Levvel.

fietsbus afsluitdijkfietsbus
De buschauffeur helpt met het inladen van je fiets.

Locaties bushaltes, klik om te vergroten.

Minder-valide voertuigen en andere voertuigen met bijzondere afmetingen

Heb je een voertuig (brommobiel, velomobiel, ligfiets, etc.) dat te groot is voor de fietsbus? Op aanvraag kunnen we alternatief vervoer regelen. Dien daarvoor minimaal twee werkdagen voor je reisdatum een verzoek in via Loket Afsluitdijk (loket@deafsluitdijk.nl of 0800-6040). Bij het verzoek vragen wij om de volgende gegevens: type voertuig, het aantal passagiers (en eventueel huisdieren), het contactpersoon, een e-mailadres, een telefoonnummer, de gewenste datum en tijdstip van ophalen: Den Oever: tegenover het busstation Den Oever aan de Robbenoordstraat 3 of Kornwerderzand: op de parkeerplaats bij het tunneltje voor het Afsluitdijk Waddencenter.

Grote groepen

De Afsluitdijk is populair onder recreatieve fietsers en lange-afstand wandelaars. Indien jouw groep uit meer dan 15 fietsers of 30 wandelaars bestaat dan kunnen die niet tegelijk in de fietsbus. Rijkswaterstaat verzorgt geen extra bussen meer (gold alleen voor groepen die voor 1 april 2019 al een tocht hadden geboekt). Je hebt de optie om een deel van de groep een uur te laten wachten op de volgende fietsbus, de optie om zelf aanvullende bussen te regelen of te kiezen voor een alternatief rondje via bijvoorbeeld de veerpont Enkhuizen – Stavoren.

Fietsbus Afsluitdijk

Veel gestelde vragen

Waarom gaat het fietspad dicht?
Het werk aan de Afsluitdijk is zeer omvangrijk en op verschillende plaatsen werken we tegelijkertijd met groot materieel. De dijkwerkzaamheden, die per dag een stuk opschuiven, zijn niet goed af te schermen van het fietspad, waardoor risico’s voor fietsers en wandelaars niet zijn uit te sluiten.

  • De beschikbare ruimte voor de bouw van de nieuwe spuisluizen en de gemalen door de dijk bij Den Oever is zeer beperkt.
  • Op de sluizen is geen vluchtstrook aanwezig waar fietsers overheen geleid kunnen worden.
  • De fietsbruggen moeten worden vervangen door sterkere exemplaren.
  • Binnen een dijkvak waarin de dijk wordt versterkt is het fietspad in gebruik voor vervoer en toegang tot het werk voor hulpdiensten.

Tot wanneer is het fietspad dicht?
Tot eind 2019 is het fietspad helemaal afgesloten. Vanaf 2020 tot april 2022 is het fietspad soms helemaal en soms gedeeltelijk afgesloten. De werkzaamheden aan de Afsluitdijk duren tot eind 2022. Daarna kunnen fietsers en wandelaars naast het bestaande fietspad ook gebruik maken van een nieuw fietspad aan de Waddenzeezijde en uitzichtpunten, waarmee de Afsluitdijk nóg aantrekkelijker wordt.

Gaat het fietspad dit jaar nog open? 
In overleg met de aannemerscombinatie, belangenorganisaties van fietsers en wandelaars stelde Rijkswaterstaat in 2019 het fietspad op de Afsluitdijk vier zondagen open: 23 juni, 21 juli, 4 augustus en 18 augustus. Op deze dagen konden fietsers, bromfietsers en wandelaars het fietspad betreden. Er zijn nu en ook de komende jaren geen nieuwe openingen voorzien.

Kan ik een plaats in de fietsbus reserveren?
Voor de Afsluitdijk Fietsbus is het niet mogelijk een plaats te reserveren. Er is plek voor 30 personen en maximaal 15 fietsen.

Loket Afsluitdijk

Heb je een vraag of opmerking over de Afsluitdijk? Neem dan contact met ons op via Loket Afsluitdijk, het gezamenlijke meldingenloket van Rijkswaterstaat, De Nieuwe Afsluitdijk en Windpark Fryslân.
T: 0800-6040 en E: loket@deafsluitdijk.nl