Spui- en pompcomplex bij Den Oever. Je ziet gras en daar achter de witte spui- en pompcomplex.
Spui- en pompcomplex bij Den Oever. Je ziet gras en daar achter de witte spui- en pompcomplex.

Vergroten waterafvoer

In uitvoering

Om meer water te kunnen afvoeren van het IJsselmeer naar de Waddenzee bouwen we in het sluiscomplex bij Den Oever acht extra spuikokers. Er komt ook een groot gemaal, dat wordt ingezet als we met spuien onvoldoende water kunnen afvoeren. De energie die de pompen verbruiken wordt ter plekke duurzaam opgewekt door middel van zonne-energie.

Waarom

Met de spuisluizen in de Afsluitdijk voert Rijkswaterstaat overtollig water af uit het IJsselmeer naar de Waddenzee. Als het water in de Waddenzee laag staat, dan zetten we de schuiven van de spuisluizen open en kan het water weg.
Zo houden we het waterpeil in het IJsselmeer op orde en voorkomen we dat het land rond het IJsselmeer overstroomt. Maar het klimaat verandert en de zeespiegel stijgt. Daardoor is de capaciteit van de spuisluizen niet meer voldoende.
De mogelijkheden om te spuien worden kleiner en zullen in de toekomst steeds vaker grote hoeveelheden water uit het achterland via de rivieren het IJsselmeer in stromen.

Hoe

Extra spuisluizen

Het sluiscomplex bij Den Oever wordt uitgebreid met acht nieuwe spuikokers in de tusseneilanden. Zo kan meer water worden afgevoerd naar de Waddenzee dat via de IJssel het IJsselmeer instroomt.

Gemaal

Bij hoog water op de Waddenzee en bij een harde Noord- Westerwind kunnen we de spuisluizen niet gebruiken. Om dan toch water af te kunnen voeren bouwen we in Den Oever ook een groot gemaal. Daarmee kunnen we tegen de zwaartekracht in werken. Bij alle weersomstandigheden, kunnen we dan grote hoeveelheden water afvoeren: de pompen in het gemaal hebben een capaciteit van 235m3 water per seconde. Dat is ongeveer net zoveel als 10 olympische zwembaden per minuut!
Omdat ze veel energie gebruiken is het uitgangspunt: “We spuien als het kan en pompen alleen als het moet”. De energie voor de pompen wekken we ter plekke duurzaam op door middel van zonne-energie.

Animatie van de bouw van het gemaal

Wanneer

De werkzaamheden aan de spuisluizen en het gemaal starten 2019 en duren tot en met 2021. Bekijk de planning van alle werkzaamheden aan de Afsluitdijk op de homepagina.