Zuiderzeemuseum opent expositie over Afsluitdijk

Vanaf 6 juli is in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen een bijzondere expositie te zien over de Afsluitdijk. Onder de naam “Een dijk voor het leven” wordt op een prachtige plek in het buitenmuseum inzicht gegeven in de geschiedenis, de aanleg en de plannen voor de toekomst van de Afsluitdijk. De expositie is het hele buitenseizoen te bezoeken.

Lees hier meer informatie over het Zuiderzeemuseum

Brug naar de toekomst

Van 2013 tot en met 2015 was in het binnenmuseum van het Zuiderzeemuseum al de tentoonstelling Nederland in 7 overstromingen te bezichtigen. Deze tentoonstelling verbeeldde de watersnoodramp in 1916, de directe aanleiding voor de aanleg van de Afsluitdijk. De expositie “Een dijk voor het leven” is hierop het vervolg en vormt de brug naar de toekomst, met de Afsluitdijk opnieuw als toonbeeld van de Nederlandse waterbouw.

De expositie is een samenwerking tussen Rijkswaterstaat, De Nieuwe Afsluitdijk en het Zuiderzeemuseum. Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van het voormalige Zuiderzeegebied. De Afsluitdijk speelt hierin een belangrijke rol.

Zuiderzeemuseum

In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen uit het voormalige Zuiderzeegebied. Hier komt jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners, mee-eten in een huishouden van 1920 en nu dus ook alles te weten komen over de Afsluitdijk.

In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische boten. Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design.

Kijk voor bezoekersinformatie op www.zuiderzeemuseum.nl.

Nieuwsarchief