Op deze visual zie je een visualisatie van het gerenoveerde Monument, vanaf de weg. Op de achtergrond zie je een blauwe lucht met grote witte wolken.
Op deze visual zie je een visualisatie van het gerenoveerde Monument, vanaf de weg. Op de achtergrond zie je een blauwe lucht met grote witte wolken.

Renovatie Vlietermonument Afsluitdijk

Toekomstig
Naast de Afsluitdijk is ook het Vlietermonument aan renovatie en onderhoud toe. Ook het bijbehorende horecagebouw renoveren we en breiden we uit. Zo zorgen we dat niet alleen de Afsluitdijk, maar ook het Vlietermonument klaar is voor de toekomst.

Waarom

Het Monument op de Afsluitdijk is van grote historische betekenis. Het markeert de plaats waar de Afsluitdijk in 1932 gesloten werd, ter hoogte van de vaargeul de Vlieter. De uitkijktoren is ontworpen door de internationaal bekende architect Willem Dudok. Het is een punt van herdenking, het kroonjuweel van de Afsluitdijk en een gebouw met monumentale kwaliteiten. Het geeft de Afsluitdijk symboliek en herkenbaarheid voor iedereen.

Bezoekers hebben hier een prachtig uitzicht op zowel het IJsselmeer als de Waddenzee en de Afsluitdijk als toonbeeld van Nederlandse waterbouwkunde. In combinatie met het bijbehorende horecagebouw en de naastgelegen parkeerplaatsen trekt het Monument jaarlijks veel  bezoekers. Voorbijgangers die besluiten hier een kop koffie te drinken, maar ook buitenlandse toeristen die deelnemen aan georganiseerde busreizen.

Toe aan renovatie

Net als de Afsluitdijk is ook het Vlietermonument toe aan renovatie. De toren is bijna 90 jaar oud en heeft een grondige opknapbeurt nodig. Het ruige zeeklimaat heeft het monument aangetast. Zo is er bijvoorbeeld sprake van scheurvorming in het beton, zijn de kozijnen verroest en is er veel veranderd in het interieur. Daarom heeft Rijkswaterstaat samen met de omliggende provincies en gemeenten, besloten het Vlietermonument op de Afsluitdijk volledig te renoveren.

Hoe

Het doel is om het lichtvoetige beeld van de toren midden op de dijk weer terug te krijgen. Om nadruk te leggen op de ranke horizontale en verticale lijnen, en op het contrast tussen het lichte stucwerk en de kleurige tegels. Om zo de originele gedachte van Dudoks ontwerp zoveel mogelijk te herstellen. Zijn opdracht was het bouwen van een eenvoudig monument. Geen herinnering aan ‘de crisisneerslachtigheid van 1933’, maar aan ‘de uiting van levenswil van een krachtig levend volk’.

Walraad Architecten – gespecialiseerd in monumentenrestauratie – verzorgt het ontwerp voor de restauratie. Daarvoor onderzoeken specialisten onder andere op basis van archieffoto’s en oude documenten hoe het Monument er precies uitgezien heeft. Uiteindelijk stemmen we alle plannen ook af met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De tegeltjes moeten bijvoorbeeld dezelfde gele kleur krijgen als in 1933. Andere aandachtspunten zijn onder meer het opknappen van de bekende gedenkplaat met beelden van steenzetters en het laten terugkeren van de eikenhouten deuren en banken uit het ontwerp.

Uitbreiding gebouw

Naast de renovatie van het Vlietermonument breiden we het gebouw uit. Het gebouw is te klein voor de aantallen bezoekers en de benodigde voorzieningen. Het nieuwe gebouw is rolstoeltoegankelijk. Er wordt daarnaast onderzocht welke mogelijkheden er zijn om de energie- en watervoorziening in de toekomst te verduurzamen. De Nieuwe Afsluitdijk (een samenwerkingsverband van de provincies Fryslân en Noord-Holland en de gemeenten Hollands Kroon en Súdwest Fryslân) is medefinancier om de uitbreiding en de verduurzaming mogelijk te maken.  

Architect Paul de Ruiter –  supervisor van de grootschalige werkzaamheden aan de Afsluitdijk – heeft voor de uitbreiding een ontwerp gemaakt dat recht doet aan de iconische waarde van het monument en aansluit bij de spectaculaire eenvoud van de dijk. Het oorspronkelijke ontwerp van Dudok wordt gerespecteerd en in ere gelaten. Het dak van de nieuwbouw ligt op hetzelfde niveau als de weg over de dijk en vormt in de nieuwe situatie een plein aan weerskanten van het monument met zicht over het IJsselmeer.  Hierdoor is de uitbreiding als het ware onzichtbaar vanaf de weg en blijft het zicht op de monumentale uitkijktoren vanaf de dijk behouden.

Wanneer

De lunchroom die in het gebouw zat is gesloten. Naast de renovatie en de uitbreiding gaan we op zoek naar een exploitant voor de horeca en andere voorzieningen. Er kan koffie geschonken worden in 2024.

Vind jij wat je zoekt?

Om onze website te verbeteren, willen we graag weten wat jij als bezoeker vindt van de site.
We waarderen het enorm als je ons wilt helpen door de enquête in te vullen, dit kost ca. 2 minuten van je tijd.
Alvast bedankt!

Ga naar de enquête