man met kind staat bij een bouwhek te kijken naar een kraan
man met kind staat bij een bouwhek te kijken naar een kraan

Dag van de Bouw 2022

De Dag van de Bouw is de jaarlijkse open dag van Bouwend Nederland. Op zaterdag 18 juni jl was het mogelijk om diverse bouwlocaties op de Afsluitdijk te bekijken.

Open dag 18 juni 2022

Bekijken bouwlocaties op de Afsluitdijk

Voor plekken waar gebouwd wordt, gelden strenge veiligheidseisen. De bouwlocaties op de Afsluitdijk zijn daarom nauwelijks te bekijken voor publiek. Er is namelijk geen ruimte om de auto te stoppen en bij een hek te kijken. Om jou toch de kans te geven om ons werk van dichtbij te zien, organiseerden we op zaterdag 18 juni 2022, tijdens de Dag van de Bouw, een open dag.

Blik hier terug op een geslaagde dag.

Programma

2022 is voor de Afsluitdijk extra bijzonder, want de dijk bestaat dit jaar precies 90 jaar. Daarom is er een uitgebreid programma met verschillende activiteiten.

Ben je altijd al benieuwd geweest wat er precies gebeurt op een bouwlocatie? Ga dan mee met één van de twee bustours langs de bouwlocaties. Aanmelden is verplicht en kan hier.

Wil je meer te weten komen over Windpark Fryslân, Blue Energy, de Vismigratierivier of juist een bezoek brengen aan het Afsluitdijk Wadden Center? Stap dan in de Hop On Hop Off bus en laat je verrassen door alle verhalen op en rondom de Afsluitdijk. Aanmelden voor de Hop On Hop Off Tour is niet nodig; de bus vertrekt rijdt elk half uur tussen 09.15 uur en 16.45 uur langs alle openbare plekken (zie kaartje).

Op de Afsluitdijk waait het vaak hard, houd hier rekening mee in je kledingkeuze. Ook zijn stevige schoenen aan te raden en zijn zelfs verplicht voor het bezoeken van de bouwlocaties.

Voor kinderen zijn leuke activiteiten te beleven bij het Afsluitdijk Wadden Center. Je kunt de interactieve beleefexpositie bezoeken waar je door middel van een VR bril kunt zwemmen door de Vismigratierivier, maar ook een selfie maken met megagrote vissen die voorkomen in het IJsselmeer en de Waddenzee. Kinderen kunnen ook hun eigen trekvissen bij elkaar speuren voor een leuke verrassing, zich laten schminken als vis of zelf aan de slag gaan met stoepkrijt.

9.00-18.00Stevin Tour
Start: Levvel kantoor
Stontelerweg 1, Den Oever
Vertrekt elke 30 minuten
Aanmelden voor deze tour is noodzakelijk!
9:00-18:00Lorentz Tour
Start: Hajé Restaurant
Viaduct 3, Zurich
Vertrekt elke 30 minuten
Aanmelden voor deze tour is noodzakelijk!
9:15-16:45Hop on Hop Off Tour
Start: Levvel kantoor
Stontelerweg 1, Den Oever
Vertrekt elke 30 minuten
Aanmelden voor deze tour is niet nodig!
9:15-16:45Pendelbus Afsluitdijk Wadden Center - Hajé Restaurant
Start: Viaduct 3, Zurich
Vertrekt elke 30 minuten
Aanmelden voor deze Pendelbus is niet nodig!
Stops: Afsluitdijk Wadden Center (overstappunt voor Hop On Hop Off Bus) en Hajé. 

Stevin en Lorentz Tour

Met de Stevin Tour of de Lorentz Tour kun je tijdens de Dag van de Bouw onze bouwlocaties bezoeken. Je kunt je niet meer aanmelden, Dag van de Bouw was op 18 juni jl.

Een tour duurt ongeveer twee uur. Er is beperkt plek, dus wees er snel bij!
Let op, deze tours zijn niet geschikt voor mindervaliden en kleine kinderen.

Stevin Tour

Met de Stevin Tour vertrek je vanaf het Levvel kantoor in Den Oever en maak je eerst een stop bij het uitkijkpunt Den Oever om vervolgens de nieuwe pompgemalen bij Den Oever en bij Breezanddijk de versterkte en vernieuwde dijk te bezoeken.

Lorentz Tour

Deze tour rijdt vanaf Hajé Hotel Restaurant Afsluitdijk Zurich en stopt bij de keersluis bij Kornwerderzand, de Vismigratierivier bij Kornwerderzand en bij Breezanddijk om de versterkte en vernieuwde dijk te bezoeken.

De bus stopt op de weg terug naar Hajé ook bij het Afsluitdijk Wadden Center. Hier kun je eventueel uitstappen om een bezoek te brengen aan het Afsluitdijk Wadden Center, om vervolgens zelf met de pendelbus terug naar Hajé te gaan. Deze keuze is optioneel en geheel vrijblijvend.

Hop on Hop off Tour

Naast het bezoeken van de bouwlocaties rijdt er op 18 juni 2022 de hele dag een Hop On Hop Off-bus, omdat je slecht kunt parkeren op de dijk. Anders dan de Stevin Tour en de Lorentz Tour, stopt deze bus bij alle openbare plekken op de dijk. Deze bus geeft dus geen toegang tot de bouwlocaties. Vanuit de bus en op de openbare plekken, met allemaal leuke activiteiten, heb je mooi zicht op de werkzaamheden en kom je hier ook een hoop over te weten! Aanmelden voor deze Hop On Hop Off bus is niet nodig. De bus vertrekt elk half uur tussen 09.15 uur en 16.45 uur. Wij zien je graag op de Afsluitdijk!

Route van de Hop on Hop off Tour en pendelbus tussen het Afsluitdijk Wadden Center (AWC) en Zurich (Hajé)

Wat is er allemaal te bezoeken:

1.   Uitkijkpunt Den Oever: vanaf hier heb je goed uitzicht over de keersluizen van Den Oever en een eerste overzicht over de Afsluitdijk. Durf jij naar boven te klimmen?

2.   Blue Energy: op de Afsluitdijk wordt energie gewonnen uit het verschil in zoutconcentratie tussen zout en zoet water. Leer alles over deze nieuwe manier van energieopwekking bij de proefinstallatie in Breezanddijk.

3.   Transformatorstation van Windpark Fryslân: volg groene stroom van windturbine tot stopcontact. Een stop met leuke activiteiten waar je zeker energie van krijgt, bezoek het uitkijkpunt, maak al fietsend je eigen smoothie en kom alles te weten over Windpark Fryslân.

4.   Afsluitdijk Wadden Center: hier is echt van alles te beleven, zowel buiten als binnen zijn er leuke gratis activiteiten voor jong en oud. In het Afsluitdijk Wadden Center duik je in de geschiedenis en de vernieuwing van de Afsluitdijk met een interactieve maquette van de dijk en zwem je virtueel door de Vismigratierivier met een VR-bril. Ook kun je wandelen naar het uitkijkpunt van de Vismigratierivier of een kijkje nemen bij de gratis fototentoonstelling Na Ons de Zondvloed. Kinderen kunnen speuren naar trekvissen, zich laten schminken als vis en aan de slag met stoepkrijt.

De Hop On Hop Off bus vertrekt vanuit Den Oever. Deze bus rijdt de hele dag tot aan het Afsluitdijk Wadden Center. In- en uitstappen is op alle openbare locaties mogelijk. Vanwege de beperkte parkeermogelijkheden brengt de pendelbus je vanaf Hajé direct naar het Afsluitdijk Wadden Center. Hier kun je overstappen op de Hop On Hop Off richting Den Oever om alle openbare plekken te bezichtigen.
Bij het Afsluitdijk Wadden Center kun je ook een bezoek brengen aan de interactieve expositie, de fototentoonstelling Na Ons De Zondvloed en zijn er leuke kinderactiviteiten.

De Hop Of Hop Off is geschikt voor alle leeftijden en (deels) ook voor mindervaliden. Reserveren is niet nodig. Je kunt zelf bepalen bij welke stop je uitstapt en hoelang je hier blijft. Er is geen tijdslimiet aan verbonden. De bus vertrekt elk half uur tussen De bus vertrekt elk half uur tussen 09.15 uur en 16.45 uur.

Activiteiten voor kinderen

Bij het Afsluitdijk Wadden Center is van alles te beleven, zowel buiten als binnen zijn er leuke gratis activiteiten voor jong en oud. In het Afsluitdijk Wadden Center duik je in de geschiedenis en de vernieuwing van de Afsluitdijk met een interactieve maquette van de dijk en zwem je virtueel door de Vismigratierivier met een VR-bril. Ook kun je wandelen naar het uitkijkpunt van de Vismigratierivier of een kijkje nemen bij de gratis fototentoonstelling Na Ons de Zondvloed. Kinderen kunnen speuren naar trekvissen, zich laten schminken als vis en aan de slag met stoepkrijt.

Bij het transformatorstation van Windpark Fryslân in Breezanddijk staan er gratis versgebakken poffertjes klaar. Ook kun je aan tafel kleuren, knutselen of het puzzelboekje over het windpark invullen. Via de Wie Wat Energie! speurtocht krijg je een uniek kijkje in het transformatorstation en leer je welke weg de stroom van de windmolens moet afleggen voor het bij jou uit je stopcontact komt. Of gebruik één van de verrekijkers en bekijk de windmolens op het IJsselmeer.   

Registreer je hier

Via ons externe boekingssysteem kun je een plaats reserveren voor de Stevin of de Lorentz Tour, en bezoek onze bouwlocaties.
NB Je kunt niet meer reserveren, Dag van de Bouw was 18 juni jl.

Locaties

Startlocatie Stevin Tour en Hop On Hop Off bus: Levvel Kantoor Den Oever

Stontelerweg 1 | 1779 GZ, Den Oever

Het kantoor van Levvel is gemakkelijk te bereiken vanaf de A7 (afslag 14 Den Oever). Parkeren kan gratis op de parkeerplaats. Reis je met het OV? Plan je reis via 92920v.nl hier.
Let op! Buslijn 350 stopt (tijdelijk) niet op Kornwerderzand. De hop on hop off die rijdt op 18 juni bus wel (stap hiervoor op in Zurich of Den Oever)

Startlocatie Lorentz Tour en Pendelbus: Hajé hotel-restaurant Afsluitdijk Zurich

Viaduct 3 | 8751 TL, Zurich

Hajé hotel-restaurant Afsluitdijk Zurich is gemakkelijk te bereiken vanaf de A7 (afslag 15 Zurich).  Parkeren kan gratis op de parkeerplaats. Reis je met het OV? Plan je reis via 9292ov.nl hier. Let op! Buslijn 350 stopt (tijdelijk) niet op Kornwerderzand. De hop on hop off bus wel die rijdt op 18 juni (stap hiervoor op in Zurich of Den Oever)

Op deze afbeelding zie je een kaart met de locaties waar de bussen starten die ingezet worden tijdens de Dag van de Bouw.
De locaties waar de bussen starten (Den Oever en Zurich) weergegeven op een kaartje van de Afsluitdijk.

Contact en veelgestelde vragen

Mocht je nog vragen hebben, bekijk dan onze veelgestelde vragen hieronder, wellicht staat jouw antwoord hiertussen. Mocht dat niet het geval zijn, dan kun je altijd een e-mail sturen naar info@90jaarafsluitdijk.nl.

Veelgestelde vragen

Moet ik mij aanmelden om deel te nemen aan dit evenement?
Aanmelden is noodzakelijk als je de bouwlocaties wilt bezoeken (Stevin en Lorentz Tour). Dit kan via deze pagina. Als je de openbare plekken op de Afsluitdijk wilt bekijken met de Hop On Hop Off bus, is een aanmelding niet nodig. De bus vertrekt elk half uur tussen 09.15 uur en 17.45 uur.

Is het evenement gratis?
Ja, dit is een gratis evenement.

Is het evenement voor iedereen toegankelijk?
De bouwlocaties zijn niet toegankelijk voor minder validen en kleine kinderen. De openbare plekken zijn toegankelijk voor iedereen. Enkele openbare plekken zijn iets minder toegankelijk voor mindervaliden, dit heeft te maken met de algemene werkzaamheden op de Afsluitdijk (bijvoorbeeld Blue Energy).

Moet ik het melden als ik als mindervalide gebruik wil maken van de Hop On Hop Off Bus?
Het is niet verplicht, maar het zou de organisatie helpen om dit van tevoren te weten zodat hier rekening mee gehouden kan worden in de bus. Mocht je een melding willen maken, stuur dan een e-mail naar info@90jaarafsluitdijk.nl.

Moet ik speciale kleren aan voor het evenement?
Het is aan te raden om voor het bezoeken van de bouwlocaties goede, stevige schoenen aan te doen. Ook is het dragen van warme kleding en/of verschillende laagjes aan te raden op de Afsluitdijk, omdat het (bijna) altijd hard waait.

Wat wordt er verstaan onder stevige schoenen?
Om de bouwlocaties op te mogen, raden wij aan om schoenen aan te trekken waar u stevig op staat. Dit kunnen sneakers zijn of (regen)laarzen zonder hak. Open schoenen (zoals slippers of sandalen) worden afgeraden.