Dag van de Bouw 2022 een terugblik

Versterking Afsluitdijk maakt indruk bij ruim 1500 bezoekers

Wie over de Afsluitdijk rijdt, ziet dat er volop gewerkt wordt. Maar wat de werkzaamheden inhouden en welke moderne technieken binnen een beperkte ruimte worden toegepast, daarover konden geïnteresseerden tot voor kort alleen lezen of beelden van bekijken. De Dag van de Bouw kon de afgelopen twee jaar niet doorgaan vanwege Corona. Zaterdag 18 juni was het eindelijk weer zover en konden honderden belangstellenden 144 bouwplaatsen in Nederland bezoeken. Op de Afsluitdijk namen ruim 1.500 bezoekers een kijkje achter de bouwhekken. Plekken waar je normaal niet mag komen.

Officiële opening bij de Afsluitdijk

Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat en Maxime Verhagen voorzitter van Bouwend Nederland openden de landelijke dag ‘De Dag van de Bouw’ op de Afsluitdijk. Na het startsein gingen de deuren van de 144 bouwplaatsen in Nederland open voor jong en oud.

Tour langs de bouwplaatsen

Op de Afsluitdijk stapten bezoekers in een bus voor een Lorentz of Stevin Tour. De bus bracht de passagiers langs verschillende bouwterreinen. Zo kon je de volgende bouwplaatsen bezoeken: het nieuwe gemaal bij Den Oever, de bouwkuip van de doorgang van de Vismigratierivier, de keersluis bij Kornwerderzand en niet te vergeten de vernieuwde dijk. Jong en oud ontdekten op deze zonovergoten dag wat er komt kijken bij de werkzaamheden aan de Afsluitdijk. Het maakte indruk, gaven de bezoekers aan. Bij de stop ter hoogte van Breezanddijk konden de bezoekers een stukje lopen over het vernieuwde gedeelte van de dijk. De innovatieve betonblokken en het nieuwe fiets- en wandelpad konden van dichtbij bekeken en beleefd worden.

En nog meer …

Naast het indrukwekkende bezoek aan de bouwplaatsen van bouwconsortium Levvel (BAM, Van Oord, Rebel en Invesis), werden bezoekers ook verwelkomd bij het Afsluitdijk Wadden Center, het transformatorstation van Windpark Fryslân, de elektriciteitscentrale van RedStack én het Levvel-kantoor. Er was van alles te beleven: van een demonstratie van duikers over het onderwater lassen tot een expositie van de totstandkoming van de 90-jarige dijk én fietsend je eigen smoothie maken! Kortom, een geslaagde open dag die we zeker nog een keer zullen organiseren!

Bekijk de compilatie van De Dag van de Bouw 2022

Een videoverslag van Dag van de Bouw 2022 op de Afsluitdijk

Nieuwsarchief