Volg transport en plaatsing megapompen van de Afsluitdijk
In mei en juni plaatsen we in Den Oever de zes enorme pompen van bijna 12 meter hoog van het gloednieuwe gemaal en de koepels die de pompen afdekken. Belangrijke mijlpalen voor de bouw van één van de grootste gemalen van Europa. Benieuwd hoe dat in zijn werk gaat? Volg het transport en plaatsing van de megapompen en koepels via onze webcams, de korte updates en artikelen.
Ga snel naar
Laatste updates en beelden
Hijsoperatie in de media
Feitjes over het gemaal
Animatie van de bouw van het gemaal
Artikelen over de operatie en over het transport van de pompen
Laatste updates transport en plaatsing
Zie de laatste updates van transport tot plaatsing van de megapompen en koepels.
5 juni
Mooie mijlpaal! Op 4 juni zijn de laatste koepels van staal en glas succesvol geplaatst over de pompen van het gemaal. Ze dekken de pompen, de motorframes en de motoren van het gemaal af. Door het glas zijn de rode motoren te zien, die de pompen in de toekomst zullen aandrijven. Een koepel is zo’n 4 meter hoog, heeft een doorsnede van 9 meter en weegt 30 ton. Het plaatsen van de zes koepels ging vlot en voorspoedig. Met deze hijsoperatie zijn alle grote onderdelen van het gemaal op hun plek getild. Een belangrijke mijlpaal voor één van de grootste gemalen in Europa.
4 juni
Wil je een kijkje nemen bij het nieuwe gemaal? Dat kan zaterdag 8 juni op de Dag van de Bouw! De bouwplaats van het gemaal is dan open voor bezoekers en je kunt op een informatiemarkt zien en beleven wat we allemaal doen op de Afsluitdijk. Lees meer over het programma en de openingstijden.
3 juni
Wil je zien hoe het plaatsen van de koepels er stap voor stap aan toe gaat? Volg dinsdag 4 juni de live reports op Instagram.
17 mei
De zesde en laatste grote pomp van het nieuwe gemaal bij Den Oever zit erin! De operatie is volgens plan verlopen. Naast de zorgvuldige voorbereiding en vakkundige uitvoering werkte het weer goed mee! Er was nauwelijks wind, waardoor elke pomp binnen een half uur op zijn plek stond. Bekijk in onderstaande video hoe dat eraan toe ging.
8 mei
De eerste drie pompen aan de kant van Robbenplaat zijn geplaatst. Een uiterst precies werkje met slechts 8 millimeter speling rondom de enorme pomp. Bekijk hoe dat eruit zag vanuit de lucht en van onderaf in deze korte video’s!
6 mei
Wil je meekijken met het plaatsen van de drie pompen? Morgen, dinsdag 7 mei, is onze live reporter aanwezig op de bouwplaats. Dit verslag kun je volgen rond 12 uur via de stories op Facebook en Instagram.
2 mei
Yes, er zijn weer wat stappen genomen! De pompen zijn dit weekend goed aangekomen in Den Oever. Sinds maandag zijn we druk geweest met de volgende stap: het aan land brengen van de pompen. Voor deze operatie zetten we de Hebo-lift 7 in, een drijvende kraan met een hijshoogte van maar liefst 57 meter. Aan land hebben we de pompen, na het verwijderen van de beschermende witte hoezen, veilig vervoerd naar de pompgroepen van het gemaal. Daar worden ze binnenkort geplaatst.
26 april
Daar gaan ze! De zes ingepakte pompen zijn in Rotterdam – in liggende positie- geladen op het binnenvaartschip. Dit gebeurde met een 208 tons walkraan. Met uiterste precisie werden de ingepakte units van 12 meter op slechts 50 cm van elkaar geladen. Keurig op tijd vertrok de 3200 tonner richting de Afsluitdijk waar we ze uitpakken en plaatsen in het betonwerk van het gemaal. Bekijk hoe het inladen in Rotterdam verliep in deze video:
16 april
Goed nieuws! De pompen zijn goed aangekomen in Rotterdam. Hier worden ze gelost en later overgeladen op een binnenvaartschip.
12 april
En de grote reis begint. De pompen zijn geladen op het schip in La Coruña in Spanje. Het schip is vertrokken en vaart vanaf hier in een kleine week naar Rotterdam.
10 april
Een mooi gezicht: de pompen en de glazen koepels staan klaar voor transport naar de Afsluitdijk. De pompen komen uit Spanje en de koepels uit Nederland. De pompen zijn ingepakt in een transportframe met daaromheen wit folie. Dit is voor bescherming en stabiliteit tijdens het vervoer.
Over het gemaal
Het gemaal is één van de grootste van Europa en zorgt samen met nieuwe spuisluizen voor het vergroten van de waterafvoer vanuit het IJsselmeer naar de Waddenzee. Nu zijn er alleen spuisluizen in de Afsluitdijk. Via deze sluizen kunnen we alleen overtollig water afvoeren als het water in de Waddenzee lager staat dan in het IJsselmeer (spuien). Door de stijging van de zeespiegel kunnen we minder spuien. Daarnaast neemt de aanvoer van water uit rivieren en omliggende gebieden naar het IJsselmeer toe. We moeten dus meer water kunnen afvoeren dan de huidige spuisluizen aankunnen. Met het gemaal kunnen we ook bij harde wind en hoogwater aan de Waddenzeekant water afvoeren.
Feiten en cijfers
- Het gemaal is visvriendelijk. Vissen kunnen door de pompen mee naar de andere kant van de Afsluitdijk
- De energie die de pompen straks gebruiken, wordt duurzaam opgewekt met zonne-energie op en rond de Afsluitdijk
- Het gemaal heeft twee pompgroepen van elk drie pompen
- De pompen zijn gemaakt van aluminiumbrons en staal
- De pompen kunnen het water maximaal 3,4 meter omhoog pompen
- De afvoercapaciteit van alle pompen samen is 275.000 liter per seconde, een Olympisch zwembad is in 9 seconden gevuld
- Elke pomp weegt 90 ton, heeft een doorsnede van 4,6 meter en is bijna 12 meter hoog
- Elke koepel weegt 30 ton, heeft een doorsnede van 9 meter en is 4 meter hoog
Animatie bouw gemaal
Meer lezen
De hijsoperatie wordt verslagen in de landelijke media. Bekijk enkele items terug via onderstaande links:
- NOS journaal, vanaf minuut 18.45 en dit artikel met timelapsevideo
- Jeugdjournaal
Achtergrondartikelen