Bezoek de Afsluitdijk 8 juni op de Dag van De Bouw!

Kom je naar de Afsluitdijk op zaterdag 8 juni? Dan is het weer de Dag van de Bouw waarop je de unieke kans krijgt om bouwplaatsen te bezoeken in Nederland. Op de Afsluitdijk kun je een kijkje nemen bij het nieuwe gemaal in Den Oever. Zorg dat je erbij bent, want deze plek is normaal gesloten voor publiek.

Eén van de grootste gemalen van Europa

Dit jaar opent bouwconsortium Levvel (BAM, Van Oord, Rebel en Invesis) de bouwplaats van één van de grootste gemalen van Europa; het nieuwe gemaal in Den Oever. In mei zijn net de zes enorme pompen van 12 meter in het gemaal geplaatst. Een uitdagende operatie die zelfs op TV is verslagen in het (Jeugd)Journaal. Bekijk video’s, updates en de journaals over deze mijlpaal.

De pompen bevinden zich ondergronds en zijn begin juni afgedekt met glazen koepels. Speciaal voor de Dag van de Bouw stellen we het terrein vlakbij het gemaal open, waar je deze gloednieuwe koepels kunt bewonderen. Een bijzondere kans! Onze medewerkers geven meer uitleg over het project en vertellen je graag de indrukwekkende feitjes en cijfers van het gemaal.

Zie het kaartje hieronder voor de looproute bij de pompen van het gemaal.

Luchtfoto van gemaal en spuisluizen op de Afsluitdijk met ingetekend de een zwarte lijn.
Luchtfoto van gemaal en spuisluizen op de Afsluitdijk met ingetekend de een zwarte lijn.

Informatiemarkt

Benieuwd wat we allemaal doen op de Afsluitdijk? Kom naar de informatiemarkt bij het kantoor van Levvel. Hier kun je zien hoe de bediening van de sluizen straks in zijn werk gaat. Ook laten we live zien hoe we drones inzetten voor ons werk en leer je meer over het beschermen van de bodem tegen erosie en de aandacht voor de natuur op de Afsluitdijk.

Eten en drinken

Op de informatiemarkt kun je genieten van een lekkere kop koffie of thee. Er zijn echter geen kraampjes aanwezig om een lunch of een drankje aan te schaffen. Houd hier rekening mee bij de planning van je bezoek.

Aanmelden

Aanmelden voor de Dag van de Bouw is niet nodig.

Openingstijden

10.00 tot 15.00 uur

Locatie en parkeren

Kantoor Levvel
Stontelerweg 1, 1779 GZ Den Oever

Vervoer naar de bouwlocatie

Je kunt alleen op de bouwplaats komen met een pendelbus van bouwconsortium Levvel. Deze bus rijdt tussen 10.00 en 15.00 uur doorlopend tussen het kantoor van Levvel en de bouwplaats.

Toegankelijkheid

De bouwplaats is voor iedereen toegankelijk die goed ter been is. Ook kinderen zijn onder begeleiding van een volwassene van harte welkom. Kinderwagens en buggy’s zijn niet toegestaan in de bus en de bouwplaats. Mindervaliden en mensen die slecht ter been zijn kunnen wel de informatiemarkt bezoeken.

Bord met "Dag van de Bouw". Vader en kind kijken naar de bouwplaats achter het bord.
Bord met "Dag van de Bouw". Vader en kind kijken naar de bouwplaats achter het bord.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de Dag van de Bouw op de website van Bouwend Nederland.

Over het gemaal

Dit nieuwe gemaal zorgt samen met de nieuwe spuisluizen in de Afsluitdijk voor het vergroten van de waterafvoer vanuit het IJsselmeer naar de Waddenzee. Dit is nodig, omdat via de rivieren en omliggende gebieden meer water in het IJsselmeer stroomt waardoor overstromingen kunnen ontstaan.

Nieuwsarchief