Volgende stap voor veelbelovend project Blue Energy

Blue Energy is er klaar voor: een grotere centrale en verder op te schalen. Sinds 2014 wekt de proefinstallatie bij Breezanddijk ‘blauwe’ stroom op door het mengen van zoet en zout water. Een unieke techniek met veel potentie. Het project krijgt €1,3 miljoen subsidie van regionaal programma De Nieuwe Afsluitdijk (DNA) om verder te ontwikkelen.

Zoet en zout mengen

In 2014 bouwde initiatiefnemer REDstack een proefinstallatie bij Breezanddijk. Hier is vanaf die tijd getest met het opwekken van stroom door zoet en zout water te mengen, een nieuwe manier om energie op te wekken. Verschillende partijen hebben het project vanaf het begin gesteund. Ook Deltares en NIOZ participeerden. Inmiddels heeft de pilot een schat aan informatie opgeleverd, is de techniek sterk verbeterd en toe aan de volgende fase.

Plannen worden werkelijkheid

De initiatiefnemers van dit project hebben plannen om de bestaande centrale op te schalen en verder onderzoek te doen naar nieuwe technieken. Hiermee wordt ook een positieve bijdrage geleverd aan de ecologie van het Waddengebied. Door de subsidie van DNA en subsidies van provincie Fryslân, Investeringskader Waddengebied (IKW), het Waddenfonds en gemeente Súdwest-Fryslân worden die plannen nu werkelijkheid. De grotere centrale gaat per jaar 132.000 kWh produceren. Bij een gemiddeld elektriciteitsverbruik kunnen hiermee ruim 40 woningen jaarlijks van Blue Energy worden voorzien. Daarna volgen grote stappen voor deze modulair uit te breiden, CO2-vrije, schone en continue energiewinningstechniek.

Toekomstplannen

Naast de grotere centrale werken de initiatiefnemers ook aan een businesscase voor een commerciële 100 MW centrale waarmee het uiteindelijk mogelijk wordt om 150.000 woningen in Fryslân en Noord-Holland van duurzame stroom te voorzien.

Meer informatie over Blue Energy.

Nieuwsarchief