Waddenbelevingspunt Den Oever, een gele toren met uitzicht over het natuurgebied
Waddenbelevingspunt Den Oever, een gele toren met uitzicht over het natuurgebied

Wadden­poort Den Oever

Gereed

Den Oever is zowel de noordelijke toegang tot Noord-Holland, als ook de poort naar de Waddenzee en het IJsselmeer. Dit gebied is de afgelopen jaren aantrekkelijker gemaakt voor bezoekers. De komende jaren staat er nog meer op stapel.

Waarom

Als onderdeel van De Nieuwe Afsluitdijk heeft de gemeente Hollands Kroon besloten dit unieke gebied beter op de kaart te zetten en aantrekkelijker te maken. Met als doel om de economie en recreatie in en om Den Oever verder te ontwikkelen.

Waddenpoort Den Oever zorgt ervoor dat het unieke van het dorp wordt versterkt en het daardoor leefbaarder en aantrekkelijker wordt. Zowel voor de inwoners als voor (toekomstige) toeristen en bedrijven. Want of u nu met de auto, fiets, te voet of per boot Den Oever aandoet, er is voor iedereen iets te beleven.

Hoe

De vissershaven is vernieuwd zodat het voor recreanten en toeristen aantrekkelijker wordt om in deze havens aan te leggen. Verder is de Havendijk bij Den Oever versterkt.

Er is een nieuw informatiecentrum gebouwd waar alles te vinden is over het voormalig eiland Wieringen. Waddenpoort Den Oever biedt nog meer: wat dacht je van het Waddenbelevingspunt in een uitkijktoren, de vismarkt, en diverse wadexcursies? Bekijk alle activiteiten in en rondom Den Oever op de activiteiten pagina.

Samen met Staatsbosbeheer en de Vogelbescherming is een project gestart bij ‘Het Schor’. Het Schor is een natuur- en overgangsgebied tussen de Waddenzee en de vaste wal. Het is een vogelparadijs met de grootste lepelaarskolonie van Europa. Het gebied is ontstaan na de aanleg van de Afsluitdijk en de aanpassingen bij de dijken van de haven. Lees hier meer over de laatste ontwikkelingen van Waddenpoort Den Oever.  

Schematische weergave van de deelprojecten van Waddenpoort Den Oever
Schematische weergave van de deelprojecten van Waddenpoort Den Oever

Wanneer

In 2010 werd besloten dat Den Oever klaar was voor een update. De uitvoering van het project Waddenpoort Den Oever, vond plaats tussen 2014 en 2020. In 2017 is het uitkijkpunt in de Havenkade geopend.

Studies en onderzoeken

In 2014 hebben het European Tourism Future Institute (ETFI) en Bureau voor Ruimte & Vrije Tijd onderzoek gedaan naar de wensen van (potentiële) bezoekers aan de Afsluitdijk.

Nieuws

Spot lepelaars vanuit het Waddenbelevingspunt
02 augustus 2021
Op deze afbeelding het waddenbelevingspunt. Femke loopt over de loopbrug Economie
Waddenbelevingspunt Den Oever geopend
28 mei 2018
Wij kijken uit over het water van de Waddenzee. In het midden van de foto zien we het belevingspunt bij Den Oever. Dit is een gele toren met twee schijven op elkaar. We staan ten hoogte van de eerste schijf en kijken tegen de bovenste schijf aan. Er staan veel mensen op de toren. Economie
Plaatsing Waddenbelevingspunt
13 december 2017
Getekende impressie van het belevingspunt bij Den Oever. De gele uitkijktoren staat in een landschap. daar achter zie je de Waddenzee en boven het uitkijkpunt vliegen vogels. Economie
KWS bouwt Waddenbelevingspunt
12 december 2016
Getekende impressie van het belevingspunt bij Den Oever. De gele uitkijktoren staat in een landschap. daar achter zie je de Waddenzee en boven het uitkijkpunt vliegen vogels. Economie
Ruim 9,5 ton voor Waddenpoort Den Oever
02 oktober 2014
Ontwerp van het belevingspunt bij Den Oever. We kijken links uit over het water. Op het land, rechts, ligt een soort vlonder en loopt een persoon. Aan de vlonder staat een tekstbordje en in de verte zie je het belevingspunt. Dit zijn twee gele schijven boven elkaar. Economie
Uitvoering Waddenpoort Den Oever steeds concreter
06 mei 2014
Afbeelding van de clusterzones bij de havens van Den Oever. Het gaat om een 2D-plattegrond. Je ziet de vissershaven, waddenhaven. nw.steiger en verbreden havenmond. Economie