Wadden­poort Den Oever

In uitvoering

Den Oever ligt pal aan de Afsluitdijk en grenst aan de Wadden­zee­ en het IJsselmeer­. Hierdoor is Den Oever zowel de noor­delijke toegang tot Noord-Holland als een poort naar de Wad­den­­zee. Om dit unieke gebied op de kaart te zetten heeft de gemeente Hollands Kroon besloten het gebied aan­trek­kelijker te maken. Als on­der­deel van De Nieuwe Afsluitdijk heeft het project als doel de eco­­no­mie en recreatie in en om Den Oever te ontwikkelen.

Wat is het?

Waddenpoort Den Oever is één van de vele verhalen waarmee we de Afsluitdijk nieuw leven inblazen. Om het dorp Den Oever een impuls te geven hebben we een plan vastgesteld met de titel ‘koersdocument Waddenpoort Den Oever’. Dit plan beschrijft vijf onderdelen die aangepakt worden in Den Oever.

Onder elk onderdeel valt een aantal deelprojecten. Deze worden in de periode tot 2020 uitgewerkt. U vindt ze in het schema hieronder. Bij alle deelprojecten zoeken we naar een goede balans tussen de visserij- en (nautische) industrie én het toerisme/recreatie.

Schematische weergave van de deelprojecten van Waddenpoort Den Oever

Schematische weergave van de deelprojecten van Waddenpoort Den Oever

Waarom is het er?

Waddenpoort Den Oever is één van de vele verhalen waarmee we de Afsluitdijk weer laten leven. Het doel van Waddenpoort Den Oever is om de economie en recreatie in en om Den Oever te ontwikkelen. Samen met de inwoners willen we ervoor zorgen dat meer recreanten en toeristen naar Den Oever toekomen en nieuwe winkels en bedrijven zich vestigen. Daardoor hopen we dat meer inwoners (en jongeren) in Den Oever blijven wonen. Omdat de dijk die tussen de haven en het dorp ligt moet worden versterkt, is dit het juiste moment om ook het dorp mooier te maken. 

Waddenpoort Den Oever zorgt ervoor dat het unieke van het dorp wordt versterkt en het daardoor leefbaarder en aantrekkelijker wordt. Zowel voor de inwoners als voor (toekomstige) toeristen en bedrijven. Want of u nu met de auto, fiets, te voet of per boot Den Oever aandoet, er is voor iedereen iets te beleven.

Wat kun je er beleven?

Door Waddenpoort Den Oever zal het in de toekomst nog makkelijker en leuker zijn om even een stop te maken in Den Oever. Zo kunt u in de toekomst uw auto parkeren aan de rand van Den Oever om vervolgens het voormalig Waddeneiland wandelend of per fiets te ontdekken. Of maak een waddentocht met de boot. Drink daarna een lekker kopje koffie of geniet van een heerlijke lunch: er zijn hier heel wat cafés en restaurants te vinden. In een nieuw te bouwen informatiecentrum kun je informatie krijgen over het voormalig Waddeneiland Wieringen. En geniet daarna van het uitzicht over Wieringen vanuit een uitkijktoren.

Den Oever: het hele jaar door een belevenis

Wandel door de karakteristieke en monumentale havenpandjes in de Voorstraat en Zeestraat en neem een kijkje in de Museumhaven. Via de versterkte dijk heeft u een prachtig uitzicht over de havens van Den Oever. Of sla aan de andere kant van Den Oever af naar het Zuiderstrandje. Een ideale plek om een warme zomerdag door te brengen op het strandje en in het ondiepe IJsselmeerwater. En wandel of fiets daarna nog even naar Het Schor om de vogels of sterren te bekijken in het nieuwe observatorium.

De bovengenoemde activiteiten zijn misschien nog toekomstmuziek. We werken hard om deze plannen te verwezenlijken. Maar tot die tijd is er nu ook al genoeg te beleven in en om Den Oever. Zeeverse vismarktWadexcursies: beleef de WaddenzeeEvenementen

 • Zeeverse vismarkt

  Bent u een visliefhebber? Bezoek dan eens de ZeeVerse Vismarkt in Den Oever. Deze wordt in principe iedere zaterdagochtend van 09:00 tot 12:00 uur gehouden in de Visafslag op het haventerrein. Op deze markt vindt u allerlei verrassende vissoorten en schaal- en schelpdieren. Van schol, tong, kabeljauw, bot en wijting tot garnalen, langoustines, poon, zeeduivel en mosselen. Op de markt wordt vis verkocht die rechtstreeks van de vissersschepen komt. De vissers hebben de vis in de voorafgaande week gevangen en bieden de vangsten op deze Vismarkt aan. Kijk voor meer informatie op www.versevis.nl

 • Wadexcursies: beleef de Waddenzee

  Werelderfgoed Waddenzee

  De Waddenzee is een uniek gebied. Met het programma Waddenpoort Den Oever proberen we dit ook te behouden, versterken en promoten. Het Nederlands-Duitse gedeelte van de Waddenzee is op 26 juni 2009 bijgeschreven op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Bekijk onderstaand filmpje over de Waddenzee als werelderfgoed.

  Alles over het Werelderfgoed Waddenzee kun je vinden op de officiële website van de Wadden Sea World Heritage.

  Wadexcursies

  Vanuit Den Oever kunt u deelnemen aan informatieve en avontuurlijke boottochten op het westelijk Waddengebied. Onder leiding van een ervaren vissersman krijgt u alles te zien wat er boven en onder water leeft. Hij kent elke stroom, zandbank en beweging en voert u boeiend en ongedwongen mee over de zee.

  Tijdens zo’n excursie maakt u kennis met de geschiedenis van het voormalig eiland Wieringen en de Afsluitdijk. Hierna gaan we vissen met een sleepnet. Doordat we aan boord de vangst sorteren en bekijken op een watertafel steekt u veel op over de gevangen ‘zeedieren’. We laten u bovendien het verschil proeven tussen het zoutgehalte bij de spuisluizen van de Afsluitdijk en verder op zee.

  De werking van eb en vloed in dit uniek natuurgebied is bijzonder: de Waddenzee is dan ook elke dag anders. Geniet van het droogvallende wad, de talrijke vogels en zoek de zeehonden op bij hun favoriete zandbank.

  Wadlopen

  Ook wadlopen behoort tot de activiteiten die u vanuit Den Oever kunt ondernemen. Het Wad biedt een ongekend mooi stukje natuur, rust en vrijheid. Hoor de stilte, zwerf over de zandplaat en verken de wadbodem met een hark, schep en zeef. Probeer garnalen te vangen met een duwnet en zoek met een ‘waddendetector’ naar verborgen kokkels vlak onder het zand.

  Jan Rotgans_kokkels rapen

   Zeehondentocht

  Ook kunt u vanuit Den Oever deelnemen aan avontuurlijke boottochten naar zeehonden en andere zeedieren. De schepen nemen u mee naar de mooiste plekjes van de Waddenzee die u vanaf de dijk niet kunt zien. U bezoekt de Wieringer gronden en we vertellen u van alles over het bijzondere gebied. Vanaf het dek is het boven-waterleven goed te zien: duizenden zeevogels in alle soorten en maten. Bij laag water kunt u de zeehonden op de zandbanken bekijken. Speur de zee af met een verrekijker, snuif de zilte zeelucht op en geniet van de zon en de serene rust.

  Het Schor

  Het Schor is een natuur- en overgangsgebied tussen de Waddenzee en de vaste wal. Het gebied is ontstaan na de aanleg van de Afsluitdijk en de aanpassingen bij de dijken van de haven. De vegetatie op Het Schor is heel divers: van ‘gras’ tot zilte groenten als zeekraal en lamsoor. Er leeft van alles op Het Schor, maar de meest opvallende bewoners zijn de vogels: deze kunt u in de toekomst spotten vanuit een nieuw observatorium. Zij vinden in dit gebied rust en ruimte om te leven en te overleven. Maar ook plankton, slakjes, garnalen en visjes vinden hun weg bij Het Schor. Tussen de planten vindt u bovendien vele soorten insecten.

  Bron en meer informatie:

 • Evenementen

  Flora- en Visserijdagen

  Eind augustus, begin september (afhankelijk van het getij) vinden de Flora- en Visserijdagen plaats. Een gratis écht vers visje proeven of altijd al eens mee willen varen op een échte vissersboot? Pak dan de agenda en noteer de Flora- en Visserijdagen alvast met grote letters. Tijdens de feestdagen vertellen ‘vissermannen’ je van alles over de vissen, garnalen, mosselen, het schip, de netten en het woeste leven op zee.

  Als je gewoon lekker wilt slenteren langs de vele kraampjes die in en rond de visafslag zijn geplaatst ben je natuurlijk ook van harte welkom. In diezelfde afslag is ook een grote vis-showtafel neergezet. Daarop zijn talloze soorten vissen tentoongesteld. Vooral kinderen kijken hun ogen uit!

  Den Oever heeft je tijdens de Flora- en Visserijdagen nog veel meer te bieden. Een rondje langs de kermisattracties, een kijkje in de bloementent en onder het genot van een biertje een harinkje naar binnen happen; het kan allemaal. Hier vind je meer informatie over de Flora- en Visserijdagen.

  VIStival

  Het Wieringer VIStival is een evenement in Den Oever ter promotie van zeeverse vis. Het evenement werd voor het eerst gehouden in 2010 en was meteen een doorslaand succes. Tijdens dit VIStival kun je genieten van culinaire visspecialiteiten, bijzondere woondecoraties, eigengemaakt gebak en van vele andere bijzonderheden. Geniet van voorpret op www.wieringer-vistival.nl.

  Waddenpoort vistival_9

Deelprojecten Waddenpoort

Bij alle deelprojecten zoeken we naar een goede balans tussen de visserij- en (nautische) industrie én het toerisme/recreatie.

Herontwikkeling havens en dijkversterking

 • Herindeling havens

  De haven van Den Oever bestaat uit meerdere havens die in de loop der jaren zijn ontwikkeld. De Waddenhaven en Vissershaven worden vernieuwd zodat het voor recreanten en toeristen aantrekkelijker wordt om in deze havens aan te leggen. Onder andere openbare Wifi, openbare verlichting, vernieuwde steigers, water en stroom en aankleding van het haventerrein moet voor meer bezoekers zorgen. Deze ingrepen zijn deels ook gekoppeld aan de dijkversterking van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK). De ontwikkelingen van het gebied worden betaald vanuit de subsidie die wij hebben gekregen van de provincie Noord-Holland. In totaal in ruim 950.000 euro beschikbaar gesteld vanuit het Uitvoeringsprogramma Kust. Een deel van deze subsidie wordt ingezet voor de herindeling van de havens. 

 • Dijkversterking

  Synchroon aan de ontwikkelingen van Waddenpoort loopt de versterking van de dijk in het dorp. Deze dijk – die tussen de haven en het dorp ligt – voldoet niet meer aan de laatste veiligheidseisen. Daarom moet de dijk worden versterkt om de inwoners ook in de toekomst te beschermen tegen het water. Deze dijkversterking wordt uitgevoerd door Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) in samenwerking met de gemeente Hollands Kroon. Door de dijkverhoging verschuift de teen van de dijk richting haven. Dit gaat ten koste van de huidige grootte van het haventerrein. Het HHNK compenseert deze ruimte in samenspraak met de havengebruikers en de gemeente. Hierdoor ontstaat een andere indeling van het haventerrein, die nader ingevuld gaat worden. Lees hier meer over de dijkversterking van het HHNK.

Recreatie en toerisme

 • Zuiderstrand

  De Zuiderhaven, of Hofmanshaven, is een havenkom in het IJsselmeer die grotendeels bestaat uit open en ondiep water. In dit gebied ligt ook een strand(je), ook wel Zuiderstrand genoemd. Dit ligt enigszins verstopt en er zijn mogelijkheden voor verdere ontwikkeling. De werkzaamheden aan de Omgelegde Stontelerdijk, die in 2014 zijn afgerond, zijn een belangrijke aanleiding voor het project Zuiderstrand. Op dit moment is het strand opnieuw aangelegd door het HHNK. De volgende stap is het aanbrengen van verschillende voorzieningen, zoals een toiletgebouw en camperplaatsen. Een deel van de verkregen subsidiegelden vanuit het Uitvoeringsprogramma Kust worden hiervoor gebruikt.

 • Recreatietransferium

  Bij de entree van deze dorpskern ontwikkelen we een recreatietransferium. De bouwkavels van dit transferium liggen op een langwerpige strip, tussen de Havenweg en de N99. Deze zogenoemde transferiumstrip is een belangrijk onderdeel van het masterplan ‘Waddenpoort Den Oever’. Inmiddels is de ontwikkeling van het westelijke deel al in gang en zijn er een tankstation en brandweerkazerne gebouwd. Daarnaast is er een supermarkt (Dekamarkt) gebouwd. Deze is verhuisd vanaf haar huidige locatie in de dorpskern naar de transferiumstrip. Ook ligt er in het gebied een regionaal knooppunt van Openbaar Vervoer, waar veel inwoners en bezoekers op- en overstappen. De bouwkavels die worden uitgegeven hebben een detailhandel- en horecabestemming.

Binnendorpse ontwikkelingen

 • Herinrichting Voorstraat en Zeestraat

  De Dekamarkt in de Voorstraat is verplaatst naar het recreatietransferium. Hierdoor kan voor deze locatie een alternatieve en (mogelijk) recreatieve invulling worden ontwikkeld. Hierbij worden ook de herstructurering van de Voorstraat en Zeestraat betrokken.

Natuur

 • Het Schor

  Samen met Staatsbosbeheer en de Vogelbescherming wordt een nieuw project gestart bij ‘Het Schor’. Het Schor is een natuur- en overgangsgebied tussen de Waddenzee en de vaste wal. Het gebied is ontstaan na de aanleg van de Afsluitdijk en de aanpassingen bij de dijken van de haven.

  Waddenbelevingspunt

  Een onderdeel van dit deelproject is het bouwen van een nieuw Waddenbelevingspunt (vogel- en sterren uitkijkpunt) halverwege de strekdam. Daarnaast wordt ingezet op duurzaam toerisme en waddeneducatie door recreatieondernemers. De ontwikkeling van het gebied hangt af van het binnenhalen van subsidies.

Lees hier meer over de laatste ontwikkelingen van Waddenpoort Den Oever.

Studies en onderzoeken

Toeristisch-recreatieve potenties van de Afsluitdijk – 2014

In 2014 hebben het European Tourism Future Institute (ETFI) en Bureau voor Ruimte & Vrije Tijd onderzoek gedaan naar de wensen van (potentiële) bezoekers aan de Afsluitdijk.

In contact

Heeft u vragen of opmerkingen over dit project? Neem dan contact met ons op:

Projectsecretariaat Waddenpoort Den Oever

Gemeente Hollands Kroon
Tel: 088 – 321 5000
E-mail: projecten@hollandskroon.nl 

Communicatie en Media:     

Gemeente Hollands Kroon
Tel: 088 – 321 5000
Email: communicatie@hollandskroon.nl