Verzorgingsplaats Waddenzeezijde open

Vanaf woensdag 26 juli kun je als weggebruiker weer stoppen bij de verzorgingsplaats aan de Waddenzeezijde op de Afsluitdijk ter hoogte van het Vlietermonument. Deze is bereikbaar vanuit Friesland. De buitenruimte is vernieuwd en uitgebreid. Er zijn 43 parkeervakken. De verzorgingsplaats bevindt zich op een historische plek. Hier werd op 28 mei 1932 het laatste gat in de Afsluitdijk gedicht.

750 meter lang balkon

De buitenruimte is 19 meter breed. Dat is breder dan dat het eerst was. De kruin van de dijk, het bovenste vlakke deel, is namelijk verbreed. Een bredere kruin betekent automatisch een lagere dijk. Hierdoor is dit gedeelte van de dijk een stuk lager. Om eenzelfde bescherming tegen overstroming te bieden als de rest van de versterkte Afsluitdijk, is er op deze plek een kruinmuur geplaatst. De kruinmuur bestaat inclusief verankering in het dijklichaam uit zo’n 3.000 ton gewapend beton. De muur is 750 meter lang en is als het ware een ‘balkon’ op de Afsluitdijk met een panoramisch uitzicht over de Waddenzee.

Uitzicht over de Waddenzee

Neem de trap naar beneden om op het lager gelegen, toekomstige fiets- en wandelpad te komen. Het fiets- en wandelpad is nog gesloten, maar je kunt al wel genieten van het uitzicht vanaf de meterslange bank.

Standbeeld Lely

Het standbeeld van de grondlegger van de Afsluitdijk, ingenieur Cornelis Lely, is ook vanaf 26 juli weer van dichtbij te zien. In 1954 werd dit beeld van beeldhouder Mari Andriessen door koningin Juliana onthuld.

Werkzaamheden gaan door

In de toekomst, naar verwachting eind 2024, kun je aan de IJsselmeerzijde het Vlietermonument bezoeken, daar een kopje koffie drinken en gebruikmaken van de toiletten. Tot die tijd wordt er aan de restauratie en uitbreiding van het Vlietermonument gewerkt. Ook de nieuwe loopbrug is nog niet gereed en wordt pas na deze werkzaamheden geopend.

Meer informatie

Over de opnieuw ingericht en uitgebreid buitenruimte van deze unieke locatie
Over de restauratie en uitbreiding van het Vlietermonument

Nieuwsarchief