Zoutwatermeter geplaatst in IJsselmeer

Vorige week plaatsten we een zoutwatermeter in het IJsselmeer. Waarom? Als de Vismigratierivier straks is aangelegd, willen we blíjven controleren dat het water aan de zuidkant van de Afsluitdijk niet zouter wordt. Het IJsselmeer is namelijk het grootste zoetwaterbekken voor ons Nederlandse drinkwater.

Meten is weten

De meetpaal staat 60 meter ten zuiden van de toekomstige afsluiting van de Vismigratierivier in het IJsselmeer. Vanaf nu wordt het zoutgehalte van het water op dit specifieke punt gemeten. De meetresultaten worden naar een server gestuurd waar ze vervolgens worden uitgelezen. Als de Vismigratierivier klaar is (einde 2024) blijven we meten, om te controleren dat het water niet zouter wordt.

Vismigratierivier

Om op te groeien en zich voort te planten, hebben trekvissen zout én zoet water nodig. De Afsluitdijk maakt het deze dieren vrijwel onmogelijk heen en weer te trekken tussen Waddenzee en IJsselmeer.

Daarom leggen we een Vismigratierivier aan, zodat trekvissen wanneer ze maar willen van de zoute Waddenzee naar het zoete IJsselmeer kunnen zwemmen. Lees meer op de projectpagina.

Nieuwsarchief