Wat zijn de palen langs de A7 op de Afsluitdijk?

Op de Afsluitdijk staat elke halve kilometer een paal met een dwarsbalk van een meter of drie hoog. Deze palen staan daar niet zomaar, ze spelen een belangrijke rol bij het voorkomen van gaten in de dijk. Hoe dat zit, lees je in dit artikel.

Sophie Lauwaars, senior adviseur ecotechniek bij Rijkswaterstaat, kan precies uitleggen waar de palen voor bedoeld zijn: “Het zijn zitpalen voor roofvogels, zoals de torenvalken, ransuilen en buizerds. Deze vogels zijn belangrijk voor de bestrijding van muizen in de dijk. Muizenholen verslechteren de kwaliteit van de dijk. De zitpalen bieden een plek aan waar vandaan de vogels kunnen jagen. Het is eigenlijk een vorm van biologische bestrijding.”

Palen zijn bewezen techniek

Bouwconsortium Levvel (BAM, Van Oord, Rebel en Invesis), die de vernieuwing en versterking van de dijk heeft uitgevoerd, heeft deze maatregel meegenomen in de uitvoering. “Deze maatregel kan bijdragen aan het in toom houden van de muizenpopulatie in de Afsluitdijk. De zitpalen zijn een bewezen techniek om muizen te bestrijden. Deze is ook toegepast bij andere rijkswegen. De vogels maken er goed gebruik van.” vertelt Lauwaars.

Schuin van linksboven naar rechtsonder beslaat de dijk de foto. Rechts van het midden staat een houten paal met een dwarsbalk.
Zitpaal langs de Afsluitdijk.

Andere ecologische maatregelen

Naast de zitpalen, zijn andere ecologische maatregelen ingezet in de omgeving. Lauwaars: “Levvel heeft op twee locaties nestkasten voor de torenvalken geplaatst op de Afsluitdijk, één bij Blue Energy en één bij Kornwerderzand. Wat ook mee kan helpen in de strijd tegen de muis, is dat de Afsluitdijk is ingezaaid met een kruidenrijk grasmengsel. Muizen lijken meer een voorkeur te hebben voor een monocultuur (één soort beplanting) van bijvoorbeeld Engels raaigras.”

Controle Afsluitdijk

Buiten deze ecologische maatregelen, wordt de Afsluitdijk goed gecontroleerd op gaten of schade. Zo zijn collega’s van Levvel alle werkdagen op de dijk om afwijkingen op te sporen. Ook voeren ze regelmatig schouw- en inspectiewerkzaamheden uit, waarbij ook wordt gekeken naar gaten of holen van dieren. Daarnaast wordt een aantal keer per jaar in samenwerking met een extern bureau een inspectie gedaan. Waar nodig worden onderhouds- of herstelwerkzaamheden ingepland. Zo blijft de Afsluitdijk robuust om het achterland te beschermen tegen de kracht van het water.

Nieuwsarchief