Vissersdorp Den Oever versterkt uitstraling

In 2010 ging het programma Waddenpoort Den Oever van start om het vissersdorp levendig te houden. Het moest een trekpleister worden voor bezoekers en een veilige haven voor inwoners. Met rendabele visserij en voldoende werkgelegenheid om de jeugd niet weg te laten trekken. Nu is het dorp klaar voor de toekomst.

Unieke uitstraling

‘In de afgelopen tien jaar is veel werk verzet. De uitstraling van het unieke dorp is versterkt. Voor inwoners, bedrijven en toeristen is het nu aantrekkelijker om in Den Oever te wonen, te werken en te verblijven’, vertelt Theo Meskers, wethouder van de gemeente Hollands Kroon. Restaurants zijn verbouwd, nieuwe bed and breakfasts openden hun deuren en er komt misschien een hotel. Ook kunnen bezoekers gebruikmaken van nieuwe camperplekken en aanlegsteigers.

Het dorp ligt midden tussen het Unesco Werelderfgoed Waddenzee en het IJsselmeer. Net als op de Afsluitdijk is de kracht van de zee altijd aanwezig. Daarom is de dijk van Den Oever versterkt en worden een aantal straten heringericht.

Beleef de Wadden

Het nieuwe Waddenbelevingspunt, mede ontwikkeld door De Nieuwe Afsluitdijk, is een waardevolle toevoeging voor bezoekers van Den Oever. Met een hoogte van acht meter geeft het een fraai uitzicht op kwelders, wadplaten en een kolonie broedende lepelaars. Vogelbescherming Nederland maakte voor het uitzichtpunt een reeks boeiende informatiepanelen over wadvogels en plaatste een telescoop om de lepelaars goed te kunnen observeren.

Hier blijft het niet bij. Den Oever gaat door met plannen voor de toekomst. Bijvoorbeeld om de kazematten rondom het dorp in ere te herstellen.

‘Nergens is het leven zo goed, als bij de grens tussen zout en zoet.’

Meer informatie

Lees alles over de verschillende projecten in de laatste nieuwsbrief van Waddenpoort Den Oever.

Nieuwsarchief