Verplaatsing lichtopstand Den Oever

Het is bijna zover: de lichtopstand van Den Oever, ook wel de vuurtoren genoemd, wordt verplaatst naar zijn nieuwe locatie aan de Oostkade. Dit gaat plaatsvinden van 13 tot en met 21 maart. De verplaatsing krijgt een bijzonder karakter omdat Defensie haar hulp aanbiedt en dit project gaat uitvoeren.

De gietijzeren vuurtoren wordt in vier delen gedemonteerd, verplaatst en weer op zijn nieuwe locatie opgebouwd. De lichtopstand staat nu op grond van Rijkswaterstaat en heeft geen nautische functie meer, maar kent wel een rijke historie. Lees hier de historie van de lichtopstand.

Bijzondere rol voor Defensie

Het is voor Den Oever een opsteker dat de vuurtoren wordt behouden. De verplaatsing is al langer bekend en gaat nu daadwerkelijk plaatsvinden. Defensie verleent haar medewerking en neemt dit project van 13 tot en met 21 maart voor haar rekening. Genisten van de Koninklijke Landmacht, om precies te zijn 103 Constructiecompagnie uit Wezep, voeren de verplaatsing uit. Dit is voor de genisten een unieke gelegenheid om hun constructievaardigheden te trainen.

Wat is de planning van de verplaatsing?

De planning van de verplaatsing ziet er als volgt uit:

  • demonteren van de lichtopstand van 13 tot 16 maart;
  • vervoeren van de onderdelen in de nacht van 16 op 17 maart;
  • opbouwen van de lichtopstand van 17 tot 21 maart.

Vervoer van de vuurtoren

In de nacht van donderdag 16 op vrijdag 17 maart zal het vervoer van de vuurtoren plaatsvinden. Dit gaat met diepladers en hiervoor zal de rechterrijbaan van de A7 (richting Noord-Holland) bij de sluizen afgesloten zijn van 23:00 uur tot en met 4:30 uur.  Geïnteresseerden zijn welkom, maar kunnen vanwege de veiligheid niet op de locaties zelf terecht. Wel kunnen geïnteresseerden vanaf het parkeerterrein aan het begin van de Oostkade de werkzaamheden volgen.

Waddenpoort Den Oever

De verplaatsing van de vuurtoren van Den Oever is een van de projecten die horen tot het programma Waddenpoort Den Oever. Dit programma is bedoeld om Den Oever een economische impuls te geven en haar toeristische functie te vergroten. Lees hier alle informatie over Wadden Poort Den Oever.

Nieuwsarchief