Twee nachtafsluitingen op de Afsluitdijk

28 en 29 juni | 22.00 – 08.00 uur

Ben je van plan vrijdag 28 juni of zaterdag 29 juni over de Afsluitdijk te rijden? Zorg dan dat je je reis goed voorbereidt. Op deze dagen is de A7 tussen Den Oever en knooppunt Zurich overdag beschikbaar voor het verkeer, maar in de nacht tussen 22.00 en 08.00 uur is deze in beide richtingen afgesloten. De alternatieve route tijdens deze nachtafsluitingen is via de Houtribdijk N307 en via de Flevopolder.

Waarom deze wegafsluiting?

Tot nu toe vonden de werkzaamheden aan de nieuwe spuisluizen bij Den Oever plaats aan de Waddenzeekant en rijdt het wegverkeer langs het IJsselmeer. Vanaf eind juni is de bouw van de spuisluizen in een nieuwe fase beland en moeten we werken aan de IJsselmeerzijde.

Om de A7 voor weggebruikers beschikbaar te houden, leggen wij de huidige weg in beide richtingen om. De rijstroken aan de kant van het IJsselmeer gaan dicht en de rijstroken aan de kant van de Waddenzee worden opengesteld voor het rijverkeer. Hiervoor moeten we alle verkeersmaatregelen en toebehoren omzetten. Om deze werkzaamheden veilig te laten verlopen voor de wegwerkers en weggebruikers passen we nachtafsluitingen toe. Na de zogenaamde ‘omklap’ rijdt het verkeer bij de spuisluizen over de rijbaan aan de kant van de Waddenzee.

Lees meer over de aanleg van de nieuwe spuisluizen.

Omleidingsroutes

De extra reistijd bedraagt tussen de 10 en 90 minuten, afhankelijk van vertrekpunt en bestemming.

Verkeer naar Friesland

  • Verkeer uit het (zuid)westen van Nederland richting Friesland kan omrijden via de snelweg A9/snelweg A1 en de snelweg A6.
  • Verkeer uit de kop van Noord-Holland richting Friesland kan gebruik maken van de N307 Houtribdijk (Enkhuizen – Lelystad) en de A6.

Verkeer naar Noord-Holland en het (zuid)westen van Nederland

  • Verkeer uit Friesland richting het (zuid)westen van Nederland kan omrijden via de A6/A1 en A9.
  • Verkeer uit Friesland richting de kop van Noord-Holland kan omrijden via de A6 en de N307 Houtribdijk (Lelystad – Enkhuizen).

Gecombineerde werkzaamheden

Bij een afsluiting combineren we zoveel mogelijk werkzaamheden. Dit gebeurt ook in de nacht van 28 en 29 juni op de Afsluitdijk. Zo voeren we ook herstelwerkzaamheden op de A7 en aan de bruggen uit.

Reservenachten voor nachtafsluitingen

Mochten we de geplande werkzaamheden niet tijdens de nachtafsluiting van 28 en 29 juni afronden, dan is het mogelijk dat er opnieuw een nachtafsluiting plaatsvindt op één of meerdere reservenachten. Deze zijn gepland op 6, 7, 12 en 13 juli, dagelijks van 22.00 tot 08.00 uur. Als we hier gebruik van moeten maken, kondigen we dat tijdig aan.

Betere doorstroming gedurende de dag

We kijken bij alle werkzaamheden hoe we hinder zoveel mogelijk kunnen beperken. Dit doen we bijvoorbeeld door werkzaamheden vanaf het water uit te voeren. Om de doorstroming gedurende de dag te verbeteren, passen we nachtafsluitingen toe. Hierdoor zijn er overdag minder momenten waarop het verkeer stil komt te staan door zogenoemde verkeersstops. Daarnaast is een afsluiting van de A7 bij bepaalde werkzaamheden veiliger voor zowel weggebruikers als wegwerkers.

Nieuwsarchief