Keersluis Kornwerderzand voorzien van stalen roldeur

De stalen roldeur van 1 miljoen kilogram, met een breedte van 58 meter en een hoogte van 14 meter is op 8 maart succesvol op de railbaan geplaatst. De operatie startte in alle vroegte onder prima weersomstandigheden op de Afsluitdijk.

Een deur van dit formaat kan niet zomaar door een willekeurig drijvende kraan worden ingehesen. Daarom zette bouwconsortium Levvel (BAM, Van Oord, Rebel en Invesis) de Matador 3 in. De indrukwekkende inhijsoperatie, van het aanhaken van de drijvende kraan aan de roldeur totdat de deur daadwerkelijk op de juiste plek is gepositioneerd, duurde zo’n 4 uur.

Bekijk hieronder de videoreportages door op de afbeelding te klikken, waarbij de experts je van uur tot uur meenemen bij deze indrukwekkende inhijsoperatie.

Johan de Boer
8 maart 07.00 uur
Johan de Boer (Rijkswaterstaat)
8 maart 07.30 uur
Bram Beijer (Rijkswaterstaat)
8 maart 08.30 uur
Mieke Peeters-Van Berkel (Rijkswaterstaat)
8 maart 09.30 uur
Wim van der Stelt (bouwconsortium Levvel)
8 maart 11.00 uur
Lukas Meursing (Rijkswaterstaat)
8 maart 12.30 uur
Pieter Kersten (bouwconsortium Levvel)
Timelapse inhijsen roldeur

Afbouwen

De komende maanden monteren we de roldeur af. Ook vervangen we de tijdelijke lieren, die nu nodig waren om de deur in haar kast te trekken, door definitieve lieren. Na een uitgebreide testperiode kunnen we naar verwachting de keersluis Kornwerderzand begin 2024 gebruiken. De keersluis in Den oever werd eind 2022 al opgeleverd (lees meer over de bouw van de keersluizen).

Nieuwsarchief