Groningen centrum voor wereld vis conferentie
550 wetenschappers buigen zich in Groningen over het redden van uitstervende vissoorten.
Normaliter zijn de Verenigde Staten de thuisbasis voor de World Fish Passage conference, maar dit jaar vindt de conferentie plaats in Nederland en wel in de stad Groningen. Meer dan 500 vismigratie-specialisten uit de hele wereld buigen zich van 22 tot en met 24 juni in Cultureelcentrum De Oosterpoort over alles wat met vis en vismigratie te maken heeft. Tijdens deze dagen delen ze de nieuwste ontwikkelingen en technieken met elkaar.
Dat de World Fish Passage conferentie in Nederland plaatsvindt is niet onlogisch. Nederland is wereldwijd gezien vermaard om zijn watermanagement. Ons land kent daarbij een lange historie in de strijd tegen het water. De Nederlandse waterhuishouding is tot in de puntjes georganiseerd en heeft er voor gezorgd dat we wereldwijd koploper zijn in het aantal vismigratieknelpunten.
Verbeteren van zwemroutes
Tijdens de World Fish Passage gaat er veel aandacht uit naar de paling en steur die met uitsterven worden bedreigd. Het aanbod jonge paling langs de kust is de laatste twee jaar extreem laag. De lage visstand in de Waddenzee en het IJsselmeer zijn al jaren lang een doorn in het oog van vissers en natuurorganisaties. Het verbeteren van zwemroutes voor de vissen wordt gezien als één van de oplossingen.
Knelpunten
In ons land zijn meer dan 20.000 knelpunten voor vissen waaronder sluizen en gemalen in polders, grote stuwen in kanalen en rivieren, tot aan de allergrootste en bekendste waterwerken zoals de Haringvlietsluizen en de Afsluitdijk. Ondanks dat er al veel gedaan is voor de vissen, is een groot deel van deze knelpunten nog niet passeerbaar gemaakt voor vissen.
Oplossingen
Eén van de oplossingen is het realiseren van een Vismigratierivier bij de Afsluitdijk, deze zorgt ervoor dat de Afsluitdijk weer open kan gaan voor vis. De aanleg van deze rivier betekent veel voor de visstand bij de Waddenzee, het IJsselmeergebied en het achterland (het stroomgebied van IJssel en Rijn). Zo kan de aanleg van de Vismigratierivier vooral een belangrijke bijdrage leveren aan het herstel van de paling, spiering en stekelbaars.