Vanaf 26 juni fiets- en wandelpad groot deel open

Het nieuwe fiets- en wandelpad over de Afsluitdijk en langs de Waddenzee is vanaf 26 juni weer voor een groot deel open. Om als fietser of wandelaar op de Afsluitdijk te komen, moet je nog wel met de fietsbus. Hoe werkt dit en wat is er zo bijzonder aan het nieuwe fietspad? Jacob Jansen, omgevingsadviseur bij Rijkswaterstaat en Sieds Hoitinga, programmamanager bij provincie Fryslân leggen het uit.

Fietsen en wandelen

Dat het nieuwe fiets- en wandelpad er moest komen, was duidelijk volgens provincie Fryslân. De Afsluitdijk was altijd al in trek bij fietsers en wandelaars. “Met het nieuwe fiets- en wandelpad langs de Waddenzee kunnen mensen nog meer genieten van het prachtige Unesco werelderfgoed. Op het oude pad rijd je weliswaar langs de Waddenzeezijde, maar door de dijk heb je alleen zicht op de A7 en het IJsselmeer. Nu kun je genieten van rust, ruimte en vergezichten. Bovendien is de dijk zelf een uniek object en zijn de state of the art kunstwerken, zoals de spuimiddelen, op zichzelf al heel aantrekkelijk”, zegt Hoitinga.

Bekijk deze korte video over de opening van het fiets- en wandelpad:

Bereikbaar met fietsbus

Over de sluizen in Den Oever en Kornwerderzand ligt nog geen fiets- en wandelpad. Daarom moeten fietsers en wandelaars voorlopig de fietsbus nemen om op het fiets- en wandelpad op de Afsluitdijk te komen. De fietsbus is gratis, fietsen mogen mee en de bus stopt bij twee haltes op de Afsluitdijk: Monument Noord en Breezanddijk Noord. De derde halte wordt nog toegevoegd ter hoogte van de Vismigratierivier. Jansen: “Het is natuurlijk heel mooi dat er weer gefietst en gewandeld kan worden op de Afsluitdijk. Tegelijkertijd beseffen we ook dat dit nog geen ideale situatie is. Deze situatie blijft zeker tot en met 2025 zo. Wat we daarna kunnen doen voor fietsers en wandelaars zijn we nu aan het onderzoeken”, zegt Jansen.

Fietsers en wandelaars vanuit Friesland kunnen het fiets- en wandelpad tussen Zurich en Kornwerderzand bereiken zonder gebruik te maken van de fietsbus:

Rondje IJsselmeer

Fietsers kunnen de Afsluitdijk nu ook weer voor een groot gedeelte oversteken voor een rondje IJsselmeer. Deze ronde is al jaren populair bij langeafstandsfietsers. Voor de reistijd en de lengte met de bus maakt het wel veel uit welke kant je op rijdt. Jansen: “Als je de Afsluitdijk fietsend wilt oversteken van de ene naar de andere provincie, zoals bij het rondje IJsselmeer, dan is de beste route om vanuit Friesland naar Noord-Holland te rijden. De reistijd in de bus is in totaal dan 30 minuten in plaats van 2,5 uur. Dit heeft te maken met de locaties van de bushaltes. De andere kant op is de reis complex en is een veel langere busrit nodig. Daarom raden we deze richting af.”

Beleving op de Afsluitdijk

Hoewel fietsers en wandelaars hun vervoer naar de Afsluitdijk goed moeten plannen, heeft de Afsluitdijk veel te bieden. Jansen: “Het is een uniek stukje Nederland met een gloednieuw fiets- en wandelpad met uitzicht op Unesco werelderfgoed. Die Waddenzee van zo dichtbij is het allermooist en de dijk zelf die ons beschermt tegen het water.” Ook Hoitinga is enthousiast over het nieuwe fiets- en wandelpad en wat er allemaal te zien is op de Afsluitdijk: “Het is heel mooi dat rijk en regio zo samenkomen in dit project. Zo zorgen we samen voor én een veilige Afsluitdijk én een betere ervaring van de Afsluitdijk en de regio. Het is echt een trekpleister met mooie bestemmingen. Natuurlijk heb je de sluizen en kun je in de toekomst het Vlietermonument en de Vismigratierivier bezoeken. Maar je hebt ook de vogels en planten op de dijk, het getijde bij de Waddenzee, de vergezichten met in de verte bootjes en de eilanden. Ik denk dat veel mensen dit prachtig vinden.”

Wil je fietsen of wandelen op de Afsluitdijk?  

Het nieuwe fietspad langs de Waddenzee is op initiatief van de provincies Noord-Holland en Fryslân en de gemeenten Hollands Kroon en Súdwest-Fryslân gerealiseerd.

Nieuwsarchief