Eerste verkeer rijdt over ‘gat’ in Afsluitdijk

Tussen 14 en 18 oktober rijdt het verkeer bij Kornwerderzand in fases weer terug van de tijdelijke ‘bypass’ naar het oude traject van de A7. Het verkeer hoeft dan niet meer in een bocht om de bouwkuip te rijden en gaat weer rechtdoor over een nieuw stuk weg. Maar dan wel over een opening in de dijk!

We werken hier aan een doorgang, oftewel ‘gat’ in de Afsluitdijk voor de Vismigratierivier. Om veilig te kunnen werken aan de IJsselmeerkant en hinder voor het verkeer zoveel mogelijk te beperken, is het verkeer vanaf november 2020 over een tijdelijke bypass geleid, om de bouwput heen. Hiervoor is aan de noordkant een nieuw stuk Afsluitdijk aangelegd, omdat er naast de dijk verder geen ruimte is. Ter bescherming van hoogwater zijn tijdens de aanleg op deze plek voor het eerst de Levvel-blocs gebruikt als tijdelijke waterkering.

Als de opening aan de Waddenzeezijde ook klaar is, worden dezelfde blokken weer gebruikt bij het versterken van de bestaande dijk.

Verkeer richting Fryslân rijdt donderdag 14 oktober als eerste over het gat. Verkeer richting Noord-Holland wordt maandag 18 oktober omgezet. De planning van het omzetten van de weg is weersafhankelijk en er zijn meerdere (korte) verkeersstops nodig om deze omzettingen van het verkeer mogelijk te maken. Houd onze socials in de gaten voor de actuele stand van zaken.

Nieuwsarchief