Blue Energy wint titel Nationaal Icoon 2016

REDstack heeft met hun innovatie Blue Energy, het opwekken van elektriciteit uit het verschil tussen zout en zoet water, de titel Nationaal Icoon 2016 gewonnen. Naast Blue Energy werden ook Growboxx (beplanting in droge gebieden) en Lighthouse (medische isotopen) door het kabinet benoemd tot nieuwe Nationale Iconen. De drie winnaars werden door minister Kamp van Economische Zaken bekend gemaakt in het tv-programma De Wereld Draait Door.

Lees hier meer informatie over Blue Energy

Uit de ruim zestig hoogwaardige inzendingen selecteerde de jury onder leiding van Hans Wijers de tien finalisten. Na een intensieve beoordeling door de jury zijn drie innovaties voorgedragen, het kabinet heeft vervolgens besloten deze tot Nationaal Iconen te benoemen.

Minister Kamp: “Blue Energy, Growboxx en Lighthouse zijn Nederlandse oplossingen voor wereldwijde uitdagingen op het gebied van energie, landbouw en de gezondheidszorg. De nieuwe Nationale Iconen zijn van hoog internationaal niveau en Nederlandse visitekaartjes op het gebied van innovatie. Alle drie de innovaties hebben grote economische potentie en dragen bovendien bij aan wereldwijde duurzame ambities.”

De drie nieuwe Nationale Iconen worden volop ondersteund door het kabinet. Zo krijgen de innovaties elk een minister of staatssecretaris als eigen ambassadeur. Dit biedt toegang tot een groot netwerk in binnen- en buitenland, helpt bij het vinden van financiering en nieuwe partners en geeft ondersteuning vanuit de overheid.

Meer informatie over de verkiezing is te vinden via www.nationaleiconen.nl.

Minister Kamp (midden) poseert met enkele finalisten die hun inzending bekroond zagen met de titel Nationaal Icoon 2016.

Nieuwsarchief