Afsluitdijk A7: Afsluiting in de avond van 6 op 7 augustus

De A7 over de Afsluitdijk is in de avond van vrijdag 6 augustus vanaf 22.00 tot zaterdagochtend 7 augustus 08.00 uur tussen Den Oever en Knooppunt Zurich in beide richtingen afgesloten voor het verkeer. De werkzaamheden rondom de opbouw van de zandtransportband konden vanwege de ongunstige weersomstandigheden op 30 en 31 juli niet veilig plaatsvinden. Deze werkzaamheden zijn verplaatst naar de hiervoor gereserveerde nacht.

Verplaatsing zandtransportband

De zandtransportband stond tussen Breezanddijk en Kornwerderzand (hectometerpaal 88.5). Deze is in de nacht van 23 op 24 juli door bouwconsortium Levvel (BAM, Van Oord en Rebel) gedemonteerd. In de nacht van 6 op 7 augustus wordt de kraan opgebouwd tussen Den Oever en Breezanddijk (hectometerpaal 78.9). Voor het opbouwen en voor het vervoer naar de nieuwe locatie is groot materieel nodig en zwaar transport. Om dit veilig te laten plaatsvinden, is het noodzakelijk de weg in beide richtingen af te sluiten.

De innovatieve Zandtransportband op De Afsluitdijk

Windafhankelijk

Of de werkzaamheden daadwerkelijk uitgevoerd kunnen worden op de aangegeven dagen is afhankelijk van de weersomstandigheden. De zandtransportband is een grote windvanger. Als het te hard waait, kan er niet veilig gehesen worden. Mochten de werkzaamheden opnieuw worden uitgesteld, dan wordt dit zo spoedig mogelijk bekendgemaakt op vananaarbeter.

Omleidingsroutes

De extra reistijd bedraagt tussen de 10 en 90 minuten, afhankelijk van vertrekpunt en bestemming.

Verkeer naar Friesland:

  • Verkeer uit het (zuid)westen van Nederland richting Friesland kan omrijden via de A9/A1 en de A6.
  • Verkeer uit de kop van Noord-Holland richting Friesland kan gebruik maken van de N307 Houtribdijk (Enkhuizen – Lelystad) en de A6.

Verkeer naar Noord-Holland en het (zuid)westen van Nederland:

  • Verkeer uit Friesland richting het (zuid)westen van Nederland kan omrijden via de A6/A1 en A9.
  • Verkeer uit Friesland richting de kop van Noord-Holland kan omrijden via de A6 en de N307 Houtribdijk (Lelystad – Enkhuizen).

Dijkversterking

Voor het versterken van de Afsluitdijk is veel zand nodig. Om de hinder die gepaard gaat met de aanvoer van al dit zand zoveel mogelijk te beperken, zetten Rijkswaterstaat en bouwconsortium Levvel de zandtransportband over de A7 in. Dit is een enorme transportband die over de vangrails, de vluchtstroken en de rijbanen heen het zand van het IJsselmeer naar de Waddenzeezijde brengt. Ga voor meer informatie naar de projectpagina Dijkversterking.

Nieuwsarchief