5 miljoen voor laatste kilometer Vismigratierivier

Na Eastermar kwam Gaston 8 februari weer naar Fryslân. In Harlingen kreeg de Waddenvereniging een cheque van ruim 5 miljoen van de Nationale Postcode Loterij. Dat geld is bestemd voor de laatste kilometer van de Vismigratierivier in de Afsluitdijk. De Waddenvereniging is één van de initiatiefnemers van de Vismigratierivier.

Lees hier alles over de Vismigratierivier

De Afsluitdijk open voor vis

Met de Vismigratierivier kunnen vissen straks weer van de Waddenzee naar het IJsselmeer zwemmen en andersom. Want bepaalde vissoorten hebben zoet én zout water nodig om op te groeien en zich voort te planten.
De Vismigratierivier is een ecoduct dwars door de Afsluitdijk met een lengte van vier kilometer. Door de lengte van de rivier kunnen vissen geleidelijk wennen aan de overgang tussen zout en zoet water. Dit is uniek in de wereld.

Samenwerking

De Waddenvereniging, It Fryske Gea, Sportvisserij Nederland, Stichting het Blauwe Hart en netVISwerk zijn de initiatiefnemers van de Vismigratierivier. Begin 2019 start De Nieuwe Afsluitdijk met de bouw van de rivier. Rijkswaterstaat maakt de opening in de dijk. DNA is een samenwerking van de provincies Fryslân, Noord-Holland en de gemeenten Hollands Kroon, Súdwest-Fryslân en Harlingen. In 2022 moet de Vismigratierivier zowel voor de vissen als voor publiek toegankelijk zijn.

Nieuwsarchief