Zuiderzee in beeld: films en verhalen

13 tot en met 19 september te zien bij het Afsluitdijk Wadden Center

‘Zuiderzee in beeld: films en verhalen’ is een rondreizende audiovisuele tentoonstelling, die bezoekers aan de hand van films meeneemt op een reis door het in de 20ste eeuw compleet veranderde Zuiderzeegebied, in al zijn facetten. Van 13 tot en met 19 september kun je de tentoonstelling bij een bezoek aan de beleefexpositie in het Afsluitdijk Wadden Center te Kornwerderzand bewonderen.

Zuiderzeeproject

Honderd jaar geleden, in een tijd van optimisme en dadendrang kort na de Eerste Wereldoorlog, werd het Zuiderzeeproject uitgevoerd. De Zuiderzee werd afgesloten en zou gedeeltelijk worden drooggemaakt. Een verandering zonder weerga. De Afsluitdijk was veel meer dan een waterbouwkundig icoon: het was een symbool van vooruitgang en verandering.

“Hoor, hoor, de dijk is dicht!”

Welke dromen moest de Afsluitdijk vervullen? Wat waren de gevolgen voor natuur en mens in het gebied? Wat is er van terechtgekomen op dit nieuwe land? Het antwoord op deze vragen is te zien in de tentoonstelling ‘Zuiderzee in beeld’. De tentoonstelling biedt een podium aan de films geïnspireerd door het Zuiderzeeproject. Het project vormde een rijke inspiratiebron voor Nederlandse filmers door de jaren heen. In de jaren 30 kregen zij een extra middel tot hun beschikking: geluid. De eerste gesproken woorden in een Nederlandse speelfilm luiden: “Hoor, hoor, de dijk is dicht!” De films vertellen samen ook een verhaal dat inspiratie biedt voor de vraagstukken van nu. Kunnen we van het verleden leren?

Klik hier voor meer informatie over de tentoonstelling Zuiderzee in Beeld.

Afsluitdijk Wadden Center

AdresAfsluitdijk 1c, 8752 TP Kornwerderzand
OpeningstijdenWoensdag 13 september tot en met dinsdag 19 september van 10.00 tot 17.30 uur
Meer informatieAfsluitdijk Wadden Center | ontdekken beleven ervaren

Foto: Collectie Eye Filmmuseum

Nieuwsarchief