Zomerdrukte op de Afsluitdijk

Voorbereid op reis

‘De zomer is een drukke periode op de Afsluitdijk’, vertelt verkeersmanager van Rijkswaterstaat Jaap Buitink. ‘Meer binnenlands toerisme kan in combinatie met de werkzaamheden voor extra drukte zorgen deze zomer.’ Ga je de Afsluitdijk over als automobilist, fietser of wandelaar? Of ga je varen tussen IJsselmeer en Waddenzee? Ga goed voorbereid op reis met de tips hieronder.

Automobilisten

‘Ook in de zomer werken we op diverse locaties op de A7 aan verbetering van de weg. Hou rekening met langere reistijden door afgesloten rijstroken en mogelijk tijdelijke verkeersstops. Vrijdagen zijn de drukste dagen. De vertraging kan dan oplopen tot een uur. Ook kunnen bruggen vaker openstaan,’ aldus Buitink. In de animatie bruggen A7 leggen we uit hoe dat komt. Ga goed voorbereid op reis en check voor het vertrek je route op www.vananaarbeter.nl. Of volg de berichten op Twitter via @RWSverkeersinfo, @RWS_mn en @ANWBverkeer voor actuele verkeersinformatie. Voor het geval je toch stil komt te staan, raden we aan voldoende drinkwater mee te nemen.

Fietsers en wandelaars

Fietsen en wandelen is door de werkzaamheden op de Afsluitdijk nu niet veilig en daarom ook niet toegestaan. Fietsers en wandelaars kunnen gratis de fietsbus gebruiken. Sinds 1 maart is er een zomerdienstregeling. Vanuit Kornwerderzand vertrekt de eerste fietsbus dagelijks om 07:45 uur en de laatste om 18:45 uur. Vanuit Den Oever vertrekt de eerste fietsbus om 8:30 uur en de laatste om 18:30 uur. Tussen die tijden vertrekt in beide plaatsen elk uur een bus. Net zoals vorig jaar is er tijdens de zomervakantie een extra fietsbus standby om bij drukte in te springen. Kijk voor meer informatie over de fietsbus en de dienstregeling op onze website.

Scheepvaart

Volgens sluismeester Motte Taddey is het ook op het water deze zomer drukker dan gebruikelijk. ‘Door de coronapandemie zoeken veel Nederlanders en Duitsers het water op en gaan ze in het binnenland op vakantie. Daarnaast is er meer beroepsvaart op het water door werkzaamheden aan de dijk, spuisluizen en nieuwe keersluizen. Deze grote beladen schepen moeten ruimere bochten maken. Hou daarom rekening met langere wachttijden voor de bruggen en sluizen. De lichten geven duidelijk aan of passeren of de sluis invaren mogelijk is. Vaar bij groen licht veilig en bij voorkeur vlot door. Om vertraging zo veel mogelijk te beperken in het drukke recreatieseizoen zetten we stewards in om watersporters te begeleiden bij het afmeren en het kiezen van plaats in de sluiskolk. Ten slotte gelden voor de pleziervaart nieuwe openingstijden voor de bruggen om files op de dijk tijdens de spits te verminderen. Op werkdagen openen de bruggen tussen 7.00 en 9.00 uur en tussen 16.00 en 18.00 uur alleen voor beroepsvaart. Voor de pleziervaart is het wel mogelijk om met de beroepsvaart mee te liften bij een brugopening.’

Nieuwsarchief