Woudagemaal breidt expositie uit met Afsluitdijk

Op donderdag 19 oktober presenteerde de stichting Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer een uitbreiding van de permanente expositie over het waterbeheer in Fryslân. De relatie tussen de Afsluitdijk, UNESCO Werelderfgoed Woudagemaal en de inlaat Teroelsterkolk staat hierin centraal.

De vernieuwde expositie werd officieel geopend door dijkgraaf Paul van Erkelens van Wetterskip Fryslân, Hoofdingenieur-directeur Louis Schouwstra van Rijkswaterstaat én groep 8 van de Daltonschool St. Jozef in lemmer. Dijkgraaf Paul van Erkelens: ‘Rijkswaterstaat en de waterschappen werken intensief samen om Nederland nu en in de toekomst te beschermen tegen hoogwater en te zorgen voor voldoende zoet water. Dat wordt goed zichtbaar in de uitbreiding van de expositie bij het Woudagemaal.

In het kader van de Week van ons Water volgden de kinderen van de Daltonschool St. Jozef voorafgaand aan de opening bij het Woudagemaal een educatief programma over waterveiligheid, in samenwerking met Ons Water en het Rode Kruis.

Wat is er te zien?

In het bezoekerscentrum van het Woudagemaal is de tijdlijn van de geschiedenis van het Fries waterbeheer uitgebreid met de aanleg van de Afsluitdijk en het inbouwen van pompen in de komende jaren. Een nieuw animatiefilmpje  (onderaan dit nieuwsbericht te vinden) toont welke rol de Afsluitdijk, het Woudagemaal en de Teroelsterkolk spelen bij waterveiligheid en waterbeheer, en wat hun onderlinge relatie is. Vanuit het bezoekerscentrum leidt een korte wandeling door de prachtige omgeving van het Woudagemaal, Unesco Werelderfgoed, naar de inlaat Teroelsterkolk. Bij de inlaat is op een paneel te zien hoe de waterstromen tussen de Friese boezem, het IJsselmeer en de Waddenzee zich bewegen.

Samenwerking

De uitbreiding van de expositie is tot stand gekomen met bijdragen van Rijkswaterstaat en Wetterskip Fryslân. Er is een gezamenlijke ambitie om breed kennis te delen met het publiek. De uitbreiding van de educatieve expositie in het Woudagemaal draagt daar op pakkende wijze aan bij.

Wilt u het Woudagemaal bezoeken?

De openingstijden en meer informatie over een bezoek aan het Woudagemaal zijn te vinden op de website van het Woudagemaal.

Nieuwsarchief