Waddengebied mooiste natuurgebied

Het Nederlandse Waddengebied heeft de verkiezing van het Mooiste Natuurgebied van Nederland gewonnen. Het natuurgebied kreeg de meeste stemmen van het publiek en eindigde met een ruime meerderheid voor de nummers twee en drie: de Veluwe en Hollands Duin. Dat werd bekend door staatssecretaris Martijn van Dam en juryvoorzitter prof. Mr. Pieter van Vollenhoven. Duizenden Waddenliefhebbers brachten de afgelopen drie weken hun stem uit op Het Nederlandse Waddengebied.

‘Allereerst danken we al die Waddenliefhebbers. De titel onderstreept de bijzondere waarden van het Waddengebied. Het is nu officieel de mooiste natuur van Nederland,’ reageert een uitgelaten Han Lindeboom namens alle betrokken organisaties. ‘Daarmee geven we alle stemmers een opdracht mee: zorg goed voor die natuur, zodat we er van kunnen blijven genieten.’ Als winnaar van de verkiezing van het Mooiste Natuurgebied ontvangt het Nederlandse Waddengebied een bedrag van 300.000 euro. ‘Daarmee gaan we werk maken van zorgvuldig natuurbeheer, het recreatieve en educatieve aanbod uitbouwen en het Waddengebied in de etalage zetten.’

Met de publieksverkiezing wil staatsecretaris Martijn van Dam het Nederlands publiek meer betrekken bij wat onze natuur te bieden heeft én natuurgebieden de kans geven zich te ontwikkelen tot nationale iconen, net zoals bijvoorbeeld Amsterdam, molens en het Rijksmuseum.

UNESCO

Het Nederlandse Waddengebied, van de vaste landskust tot de eilanden, prijkt nu bovenaan het lijstje van natuurgebieden van Wereldklasse. ‘Het is topnatuur,’ licht Lindeboom toe. ‘En omvat veertien procent van het oppervlak van ons land. Een belangrijk deel van de wereldpopulatie van trekvogels gebruikt het wad als tankstation tijdens de trek. Voor de zes miljoen vogels die jaarlijks in dit gebied broeden of overwinteren is het een onmisbare schakel om te overleven. En meer dan vijftienduizend zeehonden vinden er rust en ruimte.’ UNESCO heeft de Waddenzee van Esbjerg tot Den Helder niet voor niets uitgeroepen tot Natuurlijk Werelderfgoed. ‘We willen dat iedereen dat beseft en daar trots op is. Dan willen ze er ook voor zorgen.’

De plannen

De indieners willen zo snel mogelijk om de tafel met alle betrokken partijen om werk te maken van de plannen die ze de nominatie voor de verkiezingen indienden. De plannen bestaan onder meer uit het organiseren van goede natuurbescherming onder toenemende gebruiksdruk, het komen tot één gezamenlijk beeldmerk met een (inter)nationale promotie- en marketingcampagne en een goed educatief programma voor de scholen, bijvoorbeeld met behulp van een natuurfilm à la De Nieuwe Wildernis waar filmer Ruben Smit voorbereidingen voor treft.

Het Waddengebied heeft de toerist veel te bieden. Jaarlijks trekken twee miljoen bezoekers naar het gebied. De indieners willen het aanbod beter op elkaar afstemmen en verbeteren. Het Waddengebied weet de zorg voor natuur en genieten te combineren.

Indieners

Het Nederlandse Waddengebied is voor de verkiezing ingediend door Nationaal Park Duinen van Texel, Werelderfgoed Waddenzee, Nationaal Park Schiermonnikoog, Staatsbosbeheer, en Natuurmonumenten. Een groot aantal andere organisaties in het gebied, waaronder De Nieuwe Afsluitdijk, ondersteunt de indiening.

Nieuwsarchief