Vleermuizen houden ook van de Afsluitdijk

Over de hele wereld komen er toeristen naar de Afsluitdijk maar ook vleermuizen leggen duizenden kilometers af om op de Afsluitdijk te komen. Maar hoe kan dat nou want vleermuizen houden toch helemaal niet van water en wind? The Fieldwork Company doet al enige jaren onderzoek naar de vleermuizen op de Afsluitdijk en heeft onlangs gezorgd voor accommodatie voor de vleermuizen op de dijk.

Vleermuizen trekken net als vogels vanuit de Baltische staten en Scandinavië naar Nederland. Ze migreren langs de kust en mijden liever grote wateroppervlakken. Vooral de vrouwtjes maken lange afstanden. De Afsluitdijk ligt in de een trekroute van de trekkende vleermuizen. Op de Afsluitdijk worden ze als het ware bij elkaar getunneld en zijn er soms dan wel honderden tegelijk. Vooral in het voor- en najaar is de Afsluitdijk een populaire locatie in de trekroute maar ook als rustplaats.

Wat doet de The Fieldwork Company?

The Fieldwork Company is een bedrijf dat is gestart in 2010 met dataverzameling binnen ecologische onderzoeken. Ze onderscheiden zich door veel te meten met technologische middelen als camera’s, recorders, telemetrie, drones, etc. Ook op de Afsluitdijk doet deze organisatie al jaren onderzoek en metingen naar vleermuizen. Er was al jaren een vermoeden dat er veel vleermuizen zijn maar inmiddels is dat ook door metingen bevestigd. Naast dat dit een snellere route is komen de beestjes ook af op het grote aantal muggen, dit is hun voedsel. Eén vleermuis pakt als snel enkele duizenden muggen per nacht.

Welke vleermuizen zijn er te vinden op de Afsluitdijk?

De Afsluitdijk is een populaire plek voor een groot aantal soorten vleermuizen. In Nederland komen zo’n 13 verschillende soorten vleermuizen voor, waarvan er tot nu 6 soorten op de Afsluitdijk gesignaleerd zijn. De andere soorten houden meer van een bosrijke omgeving. Een typisch soort die veel op de Afsluitdijk voorkomt is de ruige dwergvleermuis. Een ander vrij zeldzaam soort is de tweekleurige vleermuis. Verder zien we nog de rose vleermuis en de meervleermuis. Deze vier soorten zijn allemaal trekvleermuizen. Daarnaast zijn er ook nog de watervleermuis en de gewone dwergvleermuis.

Wordt er ook iets gedaan voor de vleermuizen?

In verband met het belang van de Afsluitdijk als trekroute voor vleermuizen is er besloten om vleermuiskasten op te hangen op de Afsluitdijk. Dit zijn een soort van vogelhuisjes voor de vleermuizen waarin ze overdag kunnen verblijven of de mannetjes in hun baltsperiode vrouwtjes kunnen aantrekken. Er hangt inmiddels in vrijwel elke boom op Kornwerderzand en Breezanddijk een kastje. Door de vleermuizen in de kasten jaarlijks te tellen kunnen aantallen en trends worden onderzocht.

20161117_141758

Nieuwsarchief