Vaarweggebruikers Kornwerderzand opgelet

Grote drukte verwacht Kornwerderzand tijdens recreatieseizoen 2022

Rijkwaterstaat verwacht dit recreatieseizoen, mei tot en met september 2022, meer hinder en vertragingen bij Kornwerderzand. Hoewel Rijkswaterstaat haar best doet de hinder zoveel mogelijk te beperken, worden vaarweggebruikers geadviseerd hun reis goed voor te bereiden, de drukste momenten te vermijden en rekening te houden met langere wachttijden bij het passeren van de bruggen en sluizen bij Kornwerderzand.

Werkzaamheden Afsluitdijk in combinatie met recreatiedrukte

In de komende periode is voor werkzaamheden aan de A7 een deel van de weg ter hoogte van de bruggen bij Kornwerderzand afgezet. Hierdoor kunnen weggebruikers maar van één van de twee rijstroken per richting gebruik maken. Er is minder ruimte voor het wegverkeer om na een brugdraaiing weg te rijden, waardoor op de weg langere files dan gebruikelijk kunnen ontstaan. Omdat er meer recreatievaart is in de zomer, moeten de bruggen vaker draaien. Om de langere files op de A7 weg te werken, kan het gebeuren dat de bruggen minder vaak gedraaid worden en de wachttijden op het water oplopen.

Samen voor betere doorstroming

De drukte op de weg en het water bij Kornwerderzand is een jaarlijks terugkerende situatie in de periode van mei tot en met september. Vanzelfsprekend, het is een veelgebruikte route tussen de Waddeneilanden en het IJsselmeer voor recreanten. Rijkswaterstaat heeft al meerdere maatregelen genomen om de hinder zo veel mogelijk te beperken. Deze zijn naar verwachting niet genoeg om de grote hinder te voorkomen tijdens het komende recreatieseizoen.

Wat kun je als vaarweggebruiker zelf doen om hinder te voorkomen?

• Plan het moment waarop je door de sluizen en bruggen van Kornwerderzand gaat op minder drukke dagen en tijden: van maandag tot en met donderdag buiten spitstijden.
• Kijk of je je route kunt aanpassen, door bijvoorbeeld via de Stevinsluis (Den Oever) of binnendoor Fryslân te varen. Let op: ook daar is af en toe hinder. Bereid je reis goed voor.
• Als je moet wachten op hoogwater, kijk of je buiten de spitstijden door de bruggen kunt varen.
• Vaar zo vlot mogelijk door tussen schutsluis en bruggen, zodat de bruggen zo kort mogelijk open hoeven te blijven.
• Volg de aanwijzingen van de sluismeester en de stewards vlot op.
• Kijk hier naar de actuele beschikbaarheid van de sluizen en bruggen. Ook via Twitter delen we actuele informatie. Luister voor actuele bijzonderheden bij de bruggen en sluizen van de Afsluitdijk de kanalen VHF1 (IJsselmeer) en VHF4 (Waddenzee) uit.

Versterking en vernieuwing Afsluitdijk

Een groot deel van Nederland ligt onder de zeespiegel. Dat maakt ons land kwetsbaar voor overstromingen. De Afsluitdijk beschermt sinds 1932 grote delen van Nederland tegen overstroming vanuit de zee. Maar de dijk is aan vernieuwing toe. Hij voldoet niet aan de huidige wettelijke normen voor waterveiligheid. Ook moet er meer water worden afgevoerd. Daarom werkt Rijkswaterstaat aan de versterking en vernieuwing van de Afsluitdijk. Zodat Nederland ook in de toekomst beschermd is tegen het water. Het wegdek A7 wordt eveneens verbeterd met het oog op verkeersveiligheid.

Op deafsluitdijk.nl/hinder kun je meer informatie vinden over de werkzaamheden. Volg ons ook via Facebook, Twitter, LinkedIn en Instagram. Heb je vragen, mail dan naar loket@deafsluitdijk.nl of bel met 0800-6040.

Nieuwsarchief