90 jaar Afsluitdijk – tijdreizen op de Afsluitdijk

Doe mee en stuur je bericht naar de toekomst met een tijdcapsule

Hoe zou het zijn als mensen in de toekomst voor onderhoudswerkzaamheden bij de keersluis Kornwerderzand een bericht vinden uit een ver verleden? Stel je voor dat ze – tijdens deze werkzaamheden – een tijdcapsule vinden met de foto, tekening of verhaal van jouw kind. Lever de inzending vóór 1 november aan. Wie weet worden jij en je kind uitgenodigd om het werk in de tijdcapsule te stoppen en deze samen met ons in de nieuwe keersluis bij Kornwerderzand te plaatsen.

Uitleg hoe de tijdcapsule werkt en hoe jij je inzending kunt insturen.

Hoe kun je meedoen?

Wil jouw kind zijn of haar boodschap door de tijd laten reizen, maak dan een tekening, zet het verhaal op papier of maak iets anders, als het maar op één A4 past. Maak een foto van de inzending lever deze bij het Afsluitdijk Wadden Center (Afsluitdijk 1c, 8752 TP Kornwerderzand) in of mail deze naar afsluitdijk@rws.nl. Vergeet niet je naam en telefoonnummer, en de naam en leeftijd van je kind te vermelden.

Prijs

De jury, die bestaat uit vertegenwoordigers van Rijkswaterstaat, De Nieuwe Afsluitdijk en bouwconsortium Levvel (BAM, Van Oord, Rebel en Invesis), beoordeelt vanaf 1 november alle inzendingen. De top 10 inzendingen worden op 9 november uitgenodigd bij het Afsluitdijk Wadden Center. De beste inzending mag samen met een van zijn ouders en ons de bouwkuip in om de tijdscapsule in de keersluis te plaatsen. Valt jouw kind in de prijs? Dan wint hij/zij een uitzonderlijk college over de versterking en vernieuwing van de Afsluitdijk voor de klas.

Keersluis Kornwerderzand

De Afsluitdijk beschermt ons land al 90 jaar tegen de kracht van het water. De komende jaren maken Rijkswaterstaat en De Nieuwe Afsluitdijk de waterkering weer klaar voor de toekomst. Om het achterland ook de komende 100 jaar te beschermen tegen extreem hoogwater, bouwen we twee nieuwe keersluizen op de Afsluitdijk; één bij Den Oever en één bij Kornwerderzand.

De keersluis bij Kornwerderzand wordt voorzien van een roldeur. Deze deur is 900.000 kilogram zwaar, 56 meter breed en 12 meter hoog! Rijkswaterstaat sluit de keersluis als het waterpeil in de Waddenzee te hoog wordt.

Nieuwsarchief