Tijdreizen in de Schutsluis bij Den Oever

De 90 jaar oude Schutsluis bij Den Oever is – mogelijk voor het eerst – volledig drooggezet. De lege sluis bood een fraai beeld en een uniek kijkje in de historie. Het bracht omgevingsmanager Wytse Dassen van Rijkswaterstaat op het idee om een stukje van het heden te verstoppen in de sluis. Samen met collega’s en basisschoolleerlingen maakte hij een tijdcapsule.

Het droogzetten van de scheepvaartsluis bood een indrukwekkend uitzicht. ‘Ouderwetse bakstenenvloeren, het robuuste bouwwerk; het is heel mooi om te zien hoe dit allemaal gebouwd is rond de jaren ’30. Je gaat echt even terug in de tijd,’ vertelt Dassen. Dat zette hem aan het denken en al snel ontstond het plan voor de tijdcapsule. ‘Hoe gaaf zou het zijn dat als de sluis ooit weer drooggezet wordt, dat mensen dan een bericht vinden uit een ver verleden?’ Samen met collega Natascha de Boer, technisch adviseur bij Rijkswaterstaat, en Dirk de Vries, uitvoerder van bouwconsortium Levvel (BAM, Van Oord en Rebel), maakte hij er werk van.

Het leven van nu

Na een rondgang langs de technische collega’s van bouwconsortium Levvel en van Rijkswaterstaat bleek het plaatsen van een tijdcapsule haalbaar en veilig. ‘Dat is natuurlijk de eerste voorwaarde. Gelukkig was het mogelijk en vond iedereen het vooral een leuk idee. In overleg besloten we een soort regenpijp te gebruiken, die volledig afgesloten kan worden,’ vertelt Dassen. Toen werd het tijd voor het leukste deel; bedenken wat er ín de pijp moest komen. De Boer: ‘Het leek ons mooi om kinderen te vragen naar een bijdrage. Hen te laten vertellen over hun leven van nu.’ Er werd contact gelegd met twee basisscholen uit Den Oever, De Branding en ‘t Span, waar het idee enthousiast werd ontvangen. ‘Als iemand over 90 jaar mijn boodschap leest dan ben ik zelf al 101!’ reageerde een snel rekende leerling.

‘Kennen jullie Netflix?’

Samen bezochten Dassen en De Boer de scholen. Voor het eerst stonden ze ook zélf voor de klas, om uitleg te geven over de schutssluis en het project. Hoe werkt zo’n sluis en waarom is die nodig? ‘Veel van de kinderen kennen de sluis en hebben er weleens doorheen gevaren.  Het idee dat hun boodschap daar straks in verstopt zit, vonden ze heel stoer,’ vertelt De Boer. ‘De sluis, het verleden en de toekomst; het kwam allemaal samen in dit project. Het was een soort mini-tijdreis.’ Daarna presenteerden de leerlingen zelf hun werkjes voor de capsule. In totaal ging het om zeven grote vellen papier, dubbelzijdig vol getekend en geschreven met boodschappen van de leerlingen. ‘Variërend van “Is corona nu voorbij?” tot “Wij hebben Netflix, kennen jullie dat ook?”.  Maar ook prachtige gedichten, tekeningen en foto’s van de leerlingen.’

Alles is netjes opgerold en in de buis geschoven. De tijdcapsule is op woensdag 14 april 2021 zorgvuldig diep onderin de sluis vastgezet. En daar, inmiddels weer bijna vijf meter onder water, ligt nu een boodschap uit 2021. Geduldig te wachten op een vinder in de verre toekomst.

Kijk hier de vlog over de tijdcapsule!

Nieuwsarchief