Fietszondagen trok mensen uit heel Nederland

Afgelopen zomer konden fietsers en wandelaars op vier zondagen over de Afsluitdijk lopen en fietsen. Hoe is dat verlopen? En komen er meer ‘fietszondagen’?

Op 23 juni, 21 juli en 4 en 18 augustus fietsten en wandelden honderden mensen over de Afsluitdijk. Rijkswaterstaat organiseerde op verzoek van onder andere de Fietsersbond vier fietszondagen. Omgevingsmanager Lukas Meursing: “Fietsen over de Afsluitdijk blijft toch iets bijzonders. Er kwamen mensen uit heel Nederland op af. ”

Veel enthousiaste reacties

De fietszondag van 18 augustus is het best bezocht. Rijkswaterstaat telde 1.300 fietsers, vooral ook omdat de Afsluitdijk onderdeel was van de IJsselmeer Challenge, een toertocht voor het Fonds Gehandicaptensport. Lukas: “Wij kijken tevreden terug op de fietszondagen. Het vroeg veel van de organisatie en de aannemers, maar alles is prima verlopen. De fietsers en wandelaars waren heel tevreden. We hebben veel enthousiaste reacties gekregen.”

Weinig ruimte

Of de komende jaren de Afsluitdijk weer op bepaalde dagen over de hele lengte kan worden opengesteld is nog onzeker. Hier zal nog goed naar worden gekeken en moet een besluit over worden genomen. “Op steeds meer plaatsen worden diepe bouwputten aangelegd en wordt met veel groot materieel gewerkt. Om de fietsen veilig de bouwplaatsen te laten passeren moeten we de A7 afsluiten voor het wegverkeer en dat heeft natuurlijk verstrekkende gevolgen”, aldus Lukas.

Nieuwsarchief