Stevinsluizen Den Oever vanaf 26 oktober half jaar volledig gestremd

Van maandag 26 oktober 2020 0.00 uur tot en met maandag 26 april 2021 werkt Rijkswaterstaat aan de Stevinsluizen in de Afsluitdijk bij Den Oever. In deze periode zijn de sluizen gestremd voor alle scheepvaart. Vaarwegverkeer kan omvaren via de Lorentzsluizen bij Kornwerderzand. Houd rekening met extra vaartijd en mogelijk langere wachttijden. Het wegverkeer op de A7 ondervindt geen extra hinder.

Bouw nieuwe keersluis


Om Nederland beter te beschermen tegen hoogwater op de Waddenzee versterkt Rijkswaterstaat de hele Afsluitdijk. Als onderdeel van die versterking komt er een keersluis direct ten noorden van de schutsluis bij Den Oever. De keersluis staat meestal open en sluit de vaarweg af bij zeer hoog water op de Waddenzee. De schutlengte, breedte en diepte van de Stevinsluizen veranderen niet.

Stremming voor alle scheepvaart

Omdat de keersluis direct voor de schutsluis komt, is voor de bouwwerkzaamheden volledige stremming van de Stevinsluizen nodig. In overleg met de beroeps- en recreatievaart is de stremming gepland na alle herfstvakanties, in het najaar en de winter, omdat er dan minder recreatievaart is. Vanaf 27 april 2021 wordt er weer op de gebruikelijke tijden geschut.

Omvaren via Lorentzsluizen

Vaarwegverkeer tussen het IJsselmeer en de Waddenzee kan omvaren via de Lorentzsluizen bij Kornwerderzand. Dit levert extra vaartijd op. Houd bovendien rekening met mogelijk extra drukte en daardoor eventueel langere wachttijden bij de Lorentzsluizen.

Op de afbeelding zie je een kaart met daarop de Afsluitdijk, een rood kruis bij de Stevinsluizen Den oever en twee groene pijlen bij de Lorentzsluizen Kornwerderzand.
Omvaarroute via de Lorentzsluizen Kornwerderzand

Geen hinder wegverkeer

Weggebruikers van de A7 over de Afsluitdijk ondervinden geen extra verkeershinder van de werkzaamheden aan de keersluis.

Renovatie schutsluis

Rijkswaterstaat maakt gebruik van de stremming door in dezelfde periode onderhoud uit te voeren aan de schutsluis. Het doel daarvan is om de levensduur van de betonconstructies in deze sluis te verlengen. Daarvoor is het nodig om geconstateerde betonschade te herstellen die is ontstaan door jarenlange slijtage en invloed van zout en water.

Tevredenheidsmeting vaarwegverkeer

Vaar je vaak via de Stevin- en/of de Lorentzsluizen van het IJsselmeer naar de Waddenzee of andersom? En ben je geïnteresseerd in het verloop van de werkzaamheden op en bij de Afsluitdijk? Jouw mening telt! We zijn op zoek naar mensen die willen meedoen aan de tevredenheidsmetingen over de werkzaamheden aan de Afsluitdijk en Windpark Fryslân. Je kunt je aanmelden voor het panel via deze website met een registratieformulier. Na het insturen van je gegevens krijg je op belangrijke momenten een e-mail met een link naar een korte vragenlijst. Het invullen hiervan kost je ongeveer 1 minuut. Doe mee, want met jouw feedback kunnen wij weer verbeteringen aanbrengen!

Loket Afsluitdijk

Check voor actuele informatie de hinderpagina op deze website. Hebt u nog vragen? Mail Loket Afsluitdijk of bel 0800 – 6040.

Nieuwsarchief