Steun de Vismigratierivier

Koop de originele Jubileum Visserstrui van de Waddenvereniging

De Waddenvereniging bestaat 50 jaar en heeft daarom een bijzondere actie voor de Vismigratierivier, project van De Nieuwe Afsluitdijk. In de online winkel van de Waddenvereniging is een originele Jubileum Visserstrui exclusief verkrijgbaar. De opbrengst van de trui gaat naar de Vismigratierivier, een baanbrekende doorgang voor trekvissen door de Afsluitdijk.

Tot 1950 droegen alle vissers langs de Nederlandse kust wollen truien tijdens hun werk. Aan het patroon van de trui die ze droegen, was precies te zien uit welk vissersdorp ze afkomstig waren. Ieder dorp had zijn eigen specifieke motieven, die door de verschillende generaties breiende vrouwen werden doorgegeven.

 Origineel model, nieuwe garens

Het model van de Jubileum Visserstrui is gebaseerd op een oude foto die na het nodige speurwerk onlangs in het fotoarchief van het Hannemahuis is teruggevonden. Stella Ruhe doet al langere tijd onderzoek naar de verschillende patronen en verhalen achter de Nederlandse visserstruien en haalt hiermee dit prachtige culturele erfgoed uit de vergetelheid. De nieuwe truien worden machinaal gebreid. Bijzonder is de samenstelling van de garens. Blue Loop Originals maakt nieuwe kleding met garens die voor een groot deel bestaan uit vezels van uitgerafelde afgedankte kledingstukken. Het resultaat is duurzame, maar vooral aantrekkelijke en kwalitatief hoogwaardige kleding.

 Opbrengst naar verbetering visstand

Deze visserstrui is een samenwerking tussen Stella Ruhe, Blue Loop Originals en de Waddenvereniging. Leden betalen 99 euro voor de jubileum visserstrui, niet-leden 129 euro. In beide gevallen gaat de opbrengst rechtstreeks naar de realisatie van de Vismigratierivier. De trui is verkrijgbaar via waddenwebshop.nl.

Nieuwsarchief