Proefinstallatie Blue Energy geopend door Koning

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander heeft woensdag 26 november de Blue Energy proefinstallatie op de Afsluitdijk officieel in gebruik gesteld. In de installatie wordt uit het gecontroleerd mengen van zoet en zout water schone energie opgewekt, een echte wereldprimeur. Rik Siebers, directeur van het bedrijf REDstack, leidde de Koning rond. Hij blikt terug op een bijzondere dag.

‘Tijdens de openingshandeling heeft de Koning zoet en zout water in een mini-opstelling met elkaar in verbinding gebracht. Door zoet en zout water langs membranen te voeren ontstaat spanning. Die spanning wordt omgezet in stroom. Direct na de openingshandeling sprongen de lampen in de zaal aan. Gevoed met Blue Energy dus! Zo doen we dat ook in de proefinstallatie op de Afsluitdijk, maar dan op grotere schaal.

Eerbetoon

Het bezoek van de Koning voelde als een eerbetoon voor al die mensen die zo hard aan deze installatie hebben gewerkt. Hij was hij erg goed op de hoogte van de werking van Blue Energy. Dat bleek bijvoorbeeld tijdens de rondleiding door de proefinstallatie. De Koning stelde veel gerichte vragen over de werking van de machine. Al met al was het een heel open en ontspannen bezoek.’

Openingshandeling

In onderstaand filmpje van de Leeuwarder Courant is de openingshandeling door de Koning terug te kijken.

Nieuwsarchief