Palingen, vissen en een aalherstelplan

Op een stukje van de IJsselmeer zetten twee mannen hun fuiken uit. Sjaak Bakker en Bert Rotgans pachten dit stukje voor het palingvissen. Het visserman zijn zit in hun bloed. Maar sinds 2009 is er het Europese Aalherstelplan van kracht.

Om volwassen paling de kans te geven om naar zee te trekken om zich voort te planten mag er van september tot en met  november niet meer op paling gevist worden op de Nederlands binnenwateren. Voor de vissers levert de gedwongen herfststop elk jaar opnieuw een hoop frustratie op. Ondanks alle regels en beperkingen denken de vissers er niet aan om te stoppen.

Na het afsluiten van de Zuiderzee ontwikkelde de paling zich in het IJsselmeer en werd het een belangrijke inkomstenbron voor de overgebleven visserij. Door meerdere factoren ging de  palingstand echter sterk achteruit en moest er worden ingegrepen. Volgens de vissers heeft het aalherstelplan goed gewerkt en is nu het tijd om de vangstbeperkingen te versoepelen. “Wij zien al jaren dat het beter gaat met de paling”, vertelt Bakker terwijl hij een fuik vol paling ophaalt.  “Kijk hier! Alle soorten zitten erin, rode paling schieraal en ook jonge aal zie je nu weer volop. Wat ons betreft kunnen ze wel van de rode lijst af”, aldus Bakker.

Bekijk dit verhaal en alle andere verhalen op onze pagina van de 32 verhalen.

Nieuwsarchief