Onthulling provinciale grenspaal op de Afsluitdijk

Vrijdag 28 mei, precies 89 jaar nadat het laatste gat in de Afsluitdijk gedicht werd, onthulden Gedeputeerden Avine Fokkens van provincie Fryslân en Cees Loggen van provincie Noord-Holland de gerestaureerde grenspaal op de Afsluitdijk. Zij deden dit door de twee provincievlaggen af te wikkelen van de grenspaal. De restauratie betrof het reinigen van beide bronzen platen door een onderhoud- en restauratiespecialist op het gebied van bronsreiniging.

Toen de Afsluitdijk in september 1932 opengesteld werd voor motorvoertuigen, is de grenspaal neergezet op de provinciale grens van Noord-Holland en Fryslân langs de – toen nog – tweebaansweg aan de IJsselmeerzijde van de dijk, met de wapens aan de kant van de bijbehorende provincie. Maar toen de Afsluitdijk naar een vierbaansweg (1975) werd verbreed, is de grenspaal verplaatst naar het hoogste punt van de dijk en per ongeluk verkeerd om geplaatst.

Sinds 28 mei staat de grenspaal weer in de juiste positie: het wapen van Noord-Holland zit aan de westkant, het Friese wapen aan de oostkant. De Friezen wonen dus weer in Fryslân en de Noord-Hollanders in Noord-Holland.

Het restaureren en terugplaatsen van de grenspaal is onderdeel van de versterking en vernieuwing van de Afsluitdijk. Frans de Kock, projectmanager Afsluitdijk was namens opdrachtgever Rijkswaterstaat aanwezig. Ronald Schinagl woonden de onthulling namens bouwconsortium Levvel (Bam, Van Oord, Rebel) bij en Tjalling Dijkstra namens De Nieuwe Afsluitdijk.

Op deze foto zie je een delegatie van gedeputeerden en RWS collega's bij de nieuwe onthulling van de gerestaureerde grenspaal Ze staan op een stelling en je ziet vlaggen van Friesland en Noord-Holland.
Nieuwsarchief