Onderwaterleven Vismigratierivier straks beleefbaar voor publiek

Een beleving toevoegen aan de Vismigratierivier bij Kornwerderzand, dat was de opdracht van de initiatiefnemers de Vismigratierivier en het samenwerkingsverband De Nieuwe Afsluitdijk. Landschapsarchitect en kunstenaar Bruno Doedens (bureau SLeM) vertaalde dit naar een beleefconcept. Bezoekers en toeristen beleven het onbekende verhaal van migrerende vissen vanuit verschillende invalshoeken. De Blije Vis wordt hierbij ingezet als verhalenverteller. De vissen worden weer blij, omdat ze heen en weer kunnen zwemmen tussen de Waddenzee en het IJsselmeer, dat is de kern van het verhaal. Het beleefconcept is op 12 december op Kornwerderzand gepresenteerd en is financieel mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij.

De Vismigratierivier is een opening in de Afsluitdijk waardoor de trekvissen weer 24/7 en 365 dagen per jaar heen en weer kunnen zwemmen tussen de Waddenzee en het IJsselmeer. De Vismigratierivier werkt aan natuurherstel en geeft een impuls aan de recreatieve ontwikkeling van de Afsluitdijk en Kornwerderzand.
 

Verbeelding

Om de trekroute van vissen voor een breed publiek zo goed mogelijk zichtbaar te maken heeft Bruno Doedens een beleefconcept ontwikkeld om het onzichtbare zichtbaar te maken. Het plan bestaat uit vier onderdelen: de coupure oftewel het ‘gat in de Afsluitdijk, twee kazematten, het Blije Vissen-veld en de tijdkijkers (verrekijkers waarmee je terug in de tijd gaat). Alle vier belangrijk voor het overbrengen van het verhaal van de Vismigratierivier.

De coupure vertelt samen met twee beschikbaar gestelde kazematten (bunkers) het verhaal van de twaalf vis-doelsoorten en het belang van natuurherstel. De installatie van Blije Vissen maakt de eb- en vloed beweging van de Vismigratierivier zichtbaar. De tijdkijkers laten de ontwikkeling van de afgelopen eeuwen van het landschap in Noord-Nederland zien. Deze worden geplaatst in het Afsluitdijk Wadden Center op Kornwerderzand, dat in maart 2018 haar deuren opent.

Nieuwsarchief