Onderhoudsteam Levvel aan de slag

Het vervangen van kapotte verlichting langs de weg, het herstellen van de geleiderail na een aanrijding en het op diepte houden van de voorhavens; het is slechts een kleine greep uit de taken die op het bord liggen van het onderhoudsteam van Levvel.

Onderhoudsperiode

Gerard van Urk (werkvoorbereider/uitvoerder) en Peter van der Molen (schouwer) maken beiden deel uit van het onderhoudsteam van bouwconsortium Levvel (BAM, Van Oord en Rebel). Sinds 12 oktober van dit jaar is Levvel verantwoordelijk voor het onderhoud van de Afsluitdijk en blijft dat tot het jaar 2048.`Dat is nog 25 jaar ná de versterking van de Afsluitdijk, die Levvel tot en met 2022 ook gaat uitvoeren”, legt Van Urk uit. Het is ontzettend belangrijk om nauw contact te hebben met de ontwerpers en de bouwers. Alles wat zij op papier zetten en realiseren moeten wij als onderhoudsteam voor een lange tijd in stand houden.”

Oren en ogen van onderhoudsteam

Sinds 12 oktober controleert Peter van der Molen met een collega-schouwer de situatie op en aan de Afsluitdijk. Peter is via het werkgelegenheidsproject op de Afsluitdijk aan het werk. “Een leek denkt wellicht dat ik als schouwer alleen maar over de Afsluitdijk heen en weer rijd. Maar ik ben voortdurend op zoek naar dingen die om herstel vragen of verbetering nodig hebben. Zo leer je elke vierkante meter van het gebied kennen. Als schouwer ben je eigenlijk de ogen en oren van het onderhoudsteam. Wat wij zien koppelen we aan uitvoerder Gerard terug. Hij besluit hoe het probleem moet worden aangepakt. Soms gaat het om zaken die binnen een kort tijdsbestek opgelost moeten zijn. Als het gaat om kleine en simpele zaken pakken we zelf de gereedschapskist erbij.”

Controles van verlichting en borden

Het werk en de planning van de schouwers wordt bijgehouden in een systeem. Van der Molen: “We lopen onder andere de openbare verlichting en seinen na en controleren de bermen en de verzorgingsplaatsen. Ook de verkeersborden worden regelmatig onder de loep genomen: staan ze nog recht, zijn ze nog reflecterend en niet verbleekt? Het is een enorme waslijst aan zaken die de aandacht vragen.”

Verwachte drukte na stormseizoen

Van Urk: “We ervaren het nog als relatief rustig want in het stormseizoen (oktober – april) mag er niet aan de dijk gewerkt worden. Tot aan de start van de werkzaamheden voor de versterking van de dijk in april 2019 wordt er voornamelijk gewerkt aan het inrichten van de werkterreinen. Na de start wordt het een stuk drukker. Er mag geen rondslingerend bouwafval te vinden zijn en de dijk moet toegankelijk blijven. Voor de gebruikers van de Afsluitdijk, voor het bouwpersoneel maar ook voor de hulpdiensten. De puzzel die nu al uit een heleboel kleine stukjes bestaat, zal daardoor nog net wat ingewikkelder worden. Het is gelukkig wel een heel mooie puzzel.”

Nieuwsarchief