Nieuwe expositie geeft extra dimensie aan de Afsluitdijk

Vanaf afgelopen woensdag kun je als bezoeker van het Afsluitdijk Wadden Center de vernieuwde tentoonstelling van Rijkswaterstaat, De Nieuwe Afsluitdijk (DNA) en Windpark Fryslân bewonderen in het AWC. In de nieuwe tentoonstelling kun je de Afsluitdijk en de regio van nóg dichterbij beleven. Zo maakt een maquette van de dijk nu ook deel uit van de interactieve beleefexpositie en heeft de virtual reality-ervaring van de Vismigratierivier een upgrade gekregen. Reserveer van tevoren een plekje voor je bezoek aan het Afsluitdijk Wadden Center. Dit kan telefonisch of per e-mail.

Interactiviteit

Nog nergens was de Afsluitdijk in zijn geheel te zien binnen de expositie. Maar nu wel. Aan de tentoonstelling is een interactieve maquette van de Afsluitdijk toegevoegd, waarin bezoekers op een speelse manier door verschillende onderdelen van de Afsluitdijk begeleid worden. Met een iPad als ‘afstandsbediening’ ontdekken de bezoekers zeven belangrijke punten op de Afsluitdijk, bijvoorbeeld de keersluizen bij Den Oever en Kornwerderzand en de dijkversterking. Met beeld worden de zintuigen van bezoekers ‘geprikkeld’ en krijgen zij een uniek inkijkje in de versterking van de Afsluitdijk.

Bo Butter bekijkt op een iPad de maquette van de Afsluitdijk. Zij staat in de expositiehal van het Afsluitdijk Wadden Center, voor een wand met informatie over de versterking van de Afsluitdijk.

Virtual reality

In de tentoonstelling is er met behulp van virtual reality (VR) ook ruimte voor de aanleg van de Vismigratierivier. Bo Butter, werkzaam voor Kranendonk Experience Company (Kexcom) en projectleidster van de vernieuwing van de tentoonstelling, heeft het vernieuwde VR-onderdeel en de VR-bril al uitgeprobeerd. ‘Je stijgt op in een “helikopter” en gaat midden in de Vismigratierivier onder water. Een spannende ervaring die je op een leuke manier leert over de belangrijke invloed van ‘ons’ water op mens en natuur.’ Ook nieuw zijn de regiogames waarbij bezoekers kunnen ontdekken wat er in Fryslân en de kop van Noord-Holland  te zien en te beleven is. Ook Windpark Fryslân heeft een plek gekregen in de expositie. Het Windpark wordt gebouwd in het Friese deel van het IJsselmeer bij Breezanddijk. Het is wereldwijd het grootste windpark dat in een binnenwater wordt gebouwd. In 2021 is het windpark operationeel.

Jongeren

Volgens Bo van Kexcom zijn de nieuwe interactieve elementen met name ook bedoeld om jongeren aan te spreken die het Afsluitdijk Wadden Center anders niet zo snel zullen bezoeken. De projectleidster is zelf een jonge randstedeling en hoopt bij haar leeftijdsgenoten op dezelfde bewustwording die zij had toen ze zich verdiepte in de Afsluitdijk en het belang van waterhuishouding in Nederland. ‘De rijke historie van Nederland en de rol van water hierin, maar ook de inventieve oplossingen die we gezamenlijk hebben bedacht om ook in de toekomst het water het hoofd te bieden hebben me verbluft.’ Het Afsluitdijk Wadden Center is voor haar een plek waar je het fenomeen “Nederland waterland” van dichtbij ervaart. ‘We denken vaak aan de pracht en praal van plekken ver buiten Nederland. Op een plek als de Afsluitdijk ben je je weer bewust hoe uniek ons eigen landje eigenlijk is.’

Van harte welkom

Ineke Beeksma, bedrijfsleider van het Afsluitdijk Wadden Center, benadrukt dat bezoekers van harte welkom zijn, maar adviseert wel te reserveren. Dit voorkomt teleurstelling omdat er in verband met de coronamaatregelen minder gasten tegelijkertijd toegelaten kunnen worden. Het Afsluitdijk Wadden Center is zo ingericht dat bezoekers vrijuit en op 1,5 meter afstand van elkaar kunnen rondlopen. Ook het restaurant is geopend; ook hier zijn bezoekers van harte welkom om binnen of op het terras onder het genot van een hapje en/of drankje van het prachtige uitzicht over het IJsselmeer te genieten.

Reserveren voor de tentoonstelling

Reserveren voor de tentoonstelling in het Afsluitdijk Wadden Center kan telefonisch via telefoonnummer 0515-238222 en kan per e-mail sales@afsluitdijkwaddencenter.nl. Of kijk voor meer informatie op de website van het Afsluitdijk Wadden Center.

Nieuwsarchief