Miljoenen vissen wachten voor de Afsluitdijk

Bij een goed seizoen kunnen miljoenen vissen op jaarbasis gebruik maken van de Vismigratierivier door de Afsluitdijk. Deze aantallen vissen liggen namelijk te wachten voor de sluizen bij Kornwerderzand. Maar er is een probleem, ze komen er meestal niet in.

Dit blijkt uit schattingen van IMARES Wageningen UR op basis van langlopend fuikenonderzoek en aanvullende monitoring in de spuikom bij Kornwerderzand. Het onderzoek is in opdracht van De Nieuwe Afsluitdijk (DNA) en het Programma naar een Rijke Waddenzee uitgevoerd.

Vooral kleine trekvissen komen in grote getale voor. De driedoornige stekelbaars en ook spiering ligt nu massaal in de spuikom van de Lorentszsluizen bij Kornwerderzand te wachten om vanuit de Waddenzee het IJsselmeer in te zwemmen. In een slecht jaar gaat het bij beide soorten al om honderdduizenden vissen. In een goed jaar springt het aantal omhoog tot vele tientallen miljoenen.

Verassend veel vissen

Roef Mulder van het Programma naar een Rijke Waddenzee begeleidt het onderzoek rondom de Vismigratierivier. Dat het om zulke hoge aantallen kan gaan, is wel een verrassing. ,,Het bevestigt de noodzaak dat de Afsluitdijk open moet voor vis. Veel vissen willen het zoete water bereiken, maar dat lukt ze meestal niet. De aanleg van de Vismigratierivier zou voor veel van deze trekvissen een uitkomst zijn, omdat er dan een passeerbare opening in de Afsluitdijk komt.”

Grote trekvissen

Uit het onderzoek blijkt verder dat trekvissen soms wekenlang langs de Afsluitdijk zwemmen op zoek naar een doorgang. Soms lukt het grote trekvissen wel om de sluizen door te komen, maar vaak ook niet. Bij deze grote trekvissen, zoals Zeeprik en Houting, gaat het naar schatting om vele duizenden- tot tienduizenden vissen per jaar.

De onderzoeksgegevens worden gebruikt voor de uitwerking van de MilieuEffectRapportage. Bovendien geeft het inzage in hoe het ontwerp van de Vismigratierivier verder kan worden geoptimaliseerd. Dit najaar moet de beslissing vallen of de Afsluitdijk inderdaad open kan voor vis.

DOWNLOAD: Onderzoek inschatting van het aanbod diadrome vis bij Kornwerderzand (PDF 1,0 mb)

Nieuwsarchief