Leerlingen maken ontwerp met zonnepanelen

Leerlingen van RSG Simon Vestdijk uit Harlingen hebben een kunstzinnig ontwerp met zonnepanelen gemaakt voor de proefopstelling van Blue Energy op de Afsluitdijk. Eén groep werd als winnaar uitgeroepen door gedeputeerde Tineke Schokker.

De opdracht

De opdracht voor de leerlingen luidde als volgt:’ Maak een kunstzinnig ontwerp met zonnepanelen voor de pilot Blue Energy bij Breezanddijk’. De leerlingen ontvingen deze opdracht van het project De Nieuwe Afsluitdijk, waarbij de leerlingen architectonische kunstenaars waren. Naast het feit dat het ontwerp functioneel moest zijn, was het ook belangrijk dat het ontwerp opvallend was. Een eyecatcher om voorbijgangers te laten nadenken over de noodzaak van schone energie. Blue Energy is een duurzame manier van energie winnen, waarbij gebruik wordt gemaakt van zoet en zout water. Bij Breezanddijk komt eind 2013 een proefinstallatie te staan om het systeem te testen. Hiervoor is bij de start van de proef elektriciteit nodig. Dit kan op een duurzame manier, bijvoorbeeld via zonne-energie, worden opgewekt.

Het winnende ontwerp

Vier werkgroepen presenteerden hun ontwerp aan de jury. De jury bestond uit Piet Lijstra (REDStack), Gert-Jan Offinga (Mensonides Harlingen) en Sonja Busch (provincie Fryslân). Gedeputeerde Tineke Schokker was voorzitter van de jury. De jury beoordeelden de ontwerpen op uiterlijk en toepasbaarheid in de praktijk. ‘Het ontwerp van Manon, Amarens en Hella heeft gewonnen: 32 bogen van zonnepanelen over de gehele afsluitdijk. Ze hadden zich door andere ontwerpen laten inspireren, maar gingen gewoon hun eigen gang met een creatief idee dat past bij de Afsluitdijk. Ze hebben windenergie met zonnepanelen gecombineerd om de panelen te koelen en voor extra energie,’ aldus gedeputeerde Schokker. Het ontwerp krijgt naast de eer ook een bijzondere plek in de werkkamer van de gedeputeerde.

De Nieuwe Afsluitdijk

De opdracht sluit aan bij de plannen van De Nieuwe Afsluitdijk. De pilot Blue Energy is onderdeel van De Nieuwe Afsluitdijk (DNA). DNA is een samenwerking van vijf regiopartijen; provincies Noord-Holland en Fryslân en de gemeenten Hollands Kroon, Súdwest-Fryslân en Harlingen. Gedeputeerde Tineke Schokker van de provincie Fryslân, is voorzitter van de Regionale Stuurgroep van De Nieuwe Afsluitdijk.

Nieuwsarchief