Lang leve de Afsluitdijk; website ‘half stok’

Op 13 en 14 januari staan we namens De Nieuwe Afsluitdijk stil bij de stormvloed van 1916 rond de Zuiderzee, precies honderd jaar geleden. Ter nagedachtenis hiervan, staat de website ‘half stok’; in zwart-wit.

Het was één van de ergst denkbare overstromingen ooit. Er braken verschillende dijken waardoor meerdere plaatsen in Noord-Holland overstroomden. Er vielen doden, gewonden,  duizenden mensen raakten hun huis kwijt en de economische schade was enorm. Er moest iets gebeuren! Vanaf dat moment kwamen de plannen van de afsluiting van de Zuiderzee in een stroomversnelling!

Inmiddels vinden we de Afsluitdijk de normaalste zaak van de wereld. We rijden er al 80 jaar overheen. Toch is de veiligheid die de Afsluitdijk biedt, en het houden van droge voeten niet vanzelfsprekend. De Afsluitdijk is inmiddels aan onderhoud toe. Deze dijkversterking doet Rijkswaterstaat. Samenwerkingsverband De Nieuwe Afsluitdijk, haakt hierop aan door van deze iconische dijk een slimme groene dijk te maken. Programmamanager DNA, Jan Doornbos was dinsdagavond bij Langs de Lijn en Omstreken op Radio 1, om over deze ramp te praten. Hij vertelde ook over de plannen op en rond de Afsluitdijk. Uitzending gemist? Luister het hier terug: http://bit.ly/1Pq37b1 (tijdsbalk vanaf 09.29).

Via de website van Waterkustland vind je alle activiteiten van de komende tijd specifiek ter nagedachtenis van de ramp. 

Nieuwsarchief