Koninklijk bezoek bij De Nieuwe Afsluitdijk

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brachten vandaag een werkbezoek aan Den Oever. Zij bezochten tijdens het streekbezoek twee Noord-Hollandse projecten van De Nieuwe Afsluitdijk. Allereerst kreeg het koninklijk paar een presentatie van het bedrijf Tocardo over de getijdenturbines bij Den Oever. Tijdens een wandeling over de dijk kregen Willem-Alexander en Máxima uitleg over het project Waddenpoort Den Oever.

Stromingsenergie speelt wereldwijd een cruciale rol bij de overgang naar duurzame energie en biedt Nederland goede kansen voor de export en werkgelegenheid. Het koninklijk bezoek aan Tocardo Tidal Turbines, bouwer van getijdenturbines, bevestigt de groeiende erkenning van het belang van getijdenenergie voor ons land. Dit stelt Hans van Breugel, CEO van Tocardo, na het bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Maxima aan zijn bedrijf, vrijdag in Den Oever.

De koning en koningin bekeken bij Tocardo één van de turbines, die ook wel worden omschreven als ‘onderwaterwindmolens’ en wereldwijd worden verkocht, en lieten zich de technologie uitleggen.

Met het project Waddenpoort Den Oever wordt geprobeerd de economie en recreatie in het dorp op een milieuvriendelijke manier re ontwikkelen. Dit gebeurt onder meer met een uitbreiding van het aantal ligplaatsen voor de pleziervaart. Op onderstaande foto is te zien hoe projectleider Marco Kerssens, van de gemeente Hollands Kroon, uitleg geeft over het project.

Nieuwsarchief